Így hat a nyári időjárás az asztmára

Így hat a nyári időjárás az asztmára

A krónikus légúti betegséggel élők mindennapjait megnehezíti a hőség, a száraz meleg vagy épp a párás levegő.

Meleg levegő, magas páratartalom

A magas hőmérséklet és a meleg, száraz levegő miatt a légutak beszűkülhetnek, emiatt fokozódhat a nehézlégzés.
A nyáron előforduló esőzések előtt és zivatarok után megemelkedhet a levegő páratartalma. A megnövekedett nedvesség közvetlenül irritálhatja a légutakat, emellett kedvező környezetet teremt a penészgomba és a poratkák elszaporodásához, ezen allergének jelenléte pedig tovább ronthatja az arra érzékeny légúti betegek tüneteit.

Pollenek és allergének

A nyári allergiaszezonban magas a pollenkoncentráció, ami szintén megnehezítheti az allergiás eredetű krónikus légúti betegséggel élők mindennapjait. Allergiás asztma esetén az allergiás tünetek - orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és köhögés – mellett az asztmás tünetek is súlyosbodhatnak.

Így hat a nyári időjárás az asztmára

Klíma használat légúti betegséggel

A klímaberendezésben található szennyeződések közvetlenül is, valamint a használata közben felkavart por, pollen, penészgombák és más allergének a levegőbe kerülhetnek, és irritálhatják a légzőrendszert. Ezért fontos rendszeresen tisztítani és karbantartani a klímaberendezést.

A légkondicionálók szárítják a belső levegőt, ezért használatuk során figyelni kell az optimális – 40-60% közötti – páratartalom fenntartására.

Nyaralás légúti betegséggel

Indulás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, írassunk fel elegendő gyógyszert, legyen nálunk recept. Ha több csomaggal utazunk, célszerű nem egy helyre tenni az összes gyógyszert azért, hogy ha bármi történne az egyik csomaggal, legyen nálunk egy biztonsági tartalék is. A szállítás során figyeljünk a gyógyszerek tárolására! A melegben megváltozhat például az asztma spray-k hatóanyag koncentrációja, ezért hűvös, árnyékos helyen szállítsuk, vagy szükség esetén kisméretű hűtőtáskában.

Ha a tüneteink fokozódnak, ne késlekedjünk soron kívül is konzultálni kezelőorvosunkkal. Ezt akár a távolból is megtehetjük, távkonzultáció során.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek