Férfitükör

Előző Következő
Szájon át bevett emésztőenzimek

Túl sokat evett hirtelenjében? Fáj és feszül a gyomra, hasa a nagy lakoma után? Állati vagy növényi eredetű emésztőenzimeket tartalmazó patikaszerek ...

 • 2021.06.01 Kíméletes, de hatékony fájdalomcsillapítás 60 év felett

  Egy Európai Lakossági Egészségfelmérés szerint a leggyakoribb krónikus betegségek (nők és férfiak körében egyaránt): a magas vérnyomás, reuma, ízületi kopás, derékfájás, csontritkulás, magas koleszterinszint, szív-, koszorúérbetegség, cukorbetegség . A fizikai és sokszor mentális egészség fenntartására egy idős embernek (és nem betegnek!) számos gyógyszert kell szednie, miközben anyagcseréje és táplálkozása is jelentős változásokon megy keresztül (csökken az éhségérzet,lassul a gyomorürülés, a bélmozgás, csökken a vese- és májfunkció)2. Idősebb korban tehát különösen oda kell figyelnünk arra, hogy milyen gyógyszereket és mekkora dózisban szedünk.

 • 2021.05.26 Mit tehet az autoimmun betegség?

  A szkleroderma egy olyan autoimmun betegség, melynek több típusát ismerjük. Ezek egyike a szisztémás szkleroderma, másnéven progresszív szisztémás szklerózis, mely komoly szövődményekkel jár, elsősorban a belső szervek – tüdő, vese, belek – betegszenek meg és az ujjak végleges görbületével is járhat. Hogy egy kicsit áttekinthetőbbé tegyük az autoimmun betegségek működését, az említett fogalmak értelmezéséhez dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségét kértük.

 • 2021.05.25 Hús nélkül könnyebb

  A vegetarianizmus nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti. Neve a latin eredetű vegetablis, azaz növényi szóból származik, más elmélet alapján pedig a latin vegetare szóból ered, amely éledést, feléledést jelent.

 • 2021.05.24 Mi az örökletes magas koleszterinszint?

  Az örökletes magas koleszterinszint (latinul familiáris hypercholesterinaemia, rövidítve: FH) becslések szerint 20 000-40 000 embert érinthet Magyarországon. Az érintetteknél a korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, végtagi érszűkület lehetősége.

 • 2021.05.23 Hogyan válasszunk probiotikumot?

  Annak fontosságát, hogy a bélflóra egészségét probiotikumokkal tartsuk fenn, egyre több orvos ismeri el. Ma már ugyanis lehetséges a jótékony flóra kiegészítése, újratelepítése probiotikumokkal, amelyek gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert és anyagcsere-termékeik kifejezetten hasznosak számunkra. Azonban zavarbaejtően sok készítmény hirdeti magáról azt, hogy probiotikum. Akkor hát mi alapján válasszunk?

 • 2021.05.19 Allergiásként viszket vagy fáj a torka?

  A nem, vagy a nem megfelelően kezelt légúti allergia következtében is jelentkezhet kellemetlen, kaparó érzés a torokban. Ennek okairól dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

 • 2021.05.18 Zavaró éjszakai vizelési ingerek

  Az éjszakai alvást nem ritkán a vizelési inger zavarja meg. Hatvan éves kor felett egyre gyakoribbá válik a nocturia nevű jelenség, ami az éjjelente legalább kétszer jelentkező ingerre utal, és amelynek kezelési lehetőségeiről az Urológiai Központ orvosa beszélt.

 • 2021.05.12 Extrém viharokat okoz a klímaváltozás

  Fokozódó, extrém szélsebességű viharokat és ezzel együtt növekvő viharkárokat hoz a klímaváltozás Magyarországon - állapította meg Péliné Németh Csilla meteorológus a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően oldalon közzétett cikkében.

 • 2021.05.12 Genetika óv a túlzott kávéfogyasztástól

  Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.

 • 2021.05.11 Mi a talpi bőnye gyulladás?

  Sokan tavasszal kezdenek el intenzívebben sportolni, főképp a szabadban történő mozgás csábító. Sarok- és talpfájdalom hívhatja fel a figyelmet a talpi bőnye gyulladására, amely igen gyakori jelenség futóknál és olyanoknál, akik sokat állnak, járnak kemény felületen.