Mozgás és relaxáció

Mozgás és relaxáció

Sok hobbisportolónak a karantén alatt gondot okozott a rendszeres mozgás, ennek hiánya pedig rövid úton fejti ki hatásait. Fáradtság, motiválatlanság, az elakadás érzése. Mit lehet ilyenkor tenni?

Sokan eshetünk abba a hibába, hogy túl magasra tesszük a lécet. Világjárvány ide vagy oda, a célok és módszerek nem változhatnak. Ilyenkor nemcsak az elvárások válnak egy csapásra teljesíthetetlenné, hanem az ebből következő kudarcélmény még inkább eltávolít minket a boldogságtól.

Relaxációs technikák

Az első és legfontosabb tanács, hogy bármit is csináljunk, élvezzük! Ha ez a futás, akkor élvezzük a futást, ha pedig a fejenállás, akkor azt! Bárki találhat magának egy olyan örömteli tevékenységet, ami akár próbálkozások szintjén, de rávezeti az örömélményre.

A Magyar Pszichológiai Társaság honlapján elérhetőek relaxációs technikák. Akinek van affinitása akár a hivatalos nyugati technikákhoz, az találhat anyagokat autogén tréninggel kapcsolatban, aki a jóga meditációt érzi magához közelebb, azt is el tudja ma már kezdeni valamilyen módon az internet segítségével. De én is azt javaslom elsősorban, hogy aki megteheti egészséges körülmények között, menjen ki sétálni vagy kocogni.

Mozgás és relaxáció

Vezessük le a stresszt!

Menjünk ki futni, mozogjunk rendszeresen. Figyeljünk magunkra, legyünk megértőek, türelmesek, és merjünk lelassulni, ha épp arra van szükség. Ha úgy fogjuk fel, hogy nyertünk időt olyan dolgokra, amiket eddig esetleg elhanyagoltunk, és most itt a csodálatos alkalom, hogy foglalkozzunk vele.

Balassa Levente
életegyensúly tanácsadó, pszichológus

Ha az edzés fájdalommal jár

  • Ha a fájdalom nem múlik el az edzés és/vagy a pihenés után sem.
  • Ha a fájdalom rontja a teljesítményt (kezdetben csak a sportban, később akár a mindennapokban is).
  • Ha a fájdalom miatt nem kielégítő az alvás.
  • Ha a korábbiakhoz képest túl gyakran történik sérülés.
  • Ha nem javul, esetleg romlik az állapot és az otthoni kezelés (pihentetés, jegelés, felpolcolás) nem segít.
  • Ha túl gyakran van szükség fájdalomcsillapítóra.
  • Ha olyan, nem feltétlenül fájdalommal járó tünetek jelentkeznek, mint a zsibbadás, a testrész erőtlensége, merevsége.
  • Minden olyan esetben szükséges a gyors orvosi segítség, ami sérüléshez kapcsolódik, ami lázzal, izzadással, hidegrázással jár.

Mozgás és relaxáció

Óvatosan az edzéssel!

Az American College of Sports Medicine (ACSM) ajánlása szerint a hét legalább 5 napján végzett 30 perces, közepes intenzitású edzés hatékony védelmet jelent a felsőlégúti fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor a túlzásba vitt, intenzív mozgás éppen az ellenkező hatást fejtheti ki: legyengíti az immunrendszert, ezáltal pedig szabad utat enged a vírusoknak, baktériumoknak. Az edzés megszállottjainak viszont jó hír, hogy a hét legtöbb napján végzett 30-60 perces edzés legalább 40 százalékkal képes csökkenteni a betegségben töltött napok számát.

 

 

Kapcsolódó írások