Hová dobhatom a lejárt gyógyszert?

Hová dobhatom a lejárt gyógyszert?

Lejárt a gyógyszere? Kiváltotta a gyógyszerét, de mégsem szedte be? Otthoni injekciózásra szorul, és csak gyűlik-gyűlik a tű és a fecskendő? Összefoglaltuk, hogy mit kell tennie a gyógyszerhulladékkal.

A lakossági gyógyszerhulladékok közé tartoznak a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerek, illetve az otthoni betegápolás során képződő tűhulladékok. A környezettudatos és a közegészségügyi kockázatot minimalizáló magatartás megköveteli azt, hogy a gyógyszerhulladékokat mindenki odafigyeléssel kezelje. A szakszerű kezelésre EMMI rendeletek (11/2017 (VI. 12.) és 12/2017 (VI. 12.)) előírásai is vonatkoznak. Ez a mindennapokban a következőt jelenti:

1. A lejárt szavatosságú gyógyszereket és a gyógykezelés után visszamaradt, illetve be nem szedett gyógyszereket a gyógyszertári gyógyszerhulladékgyűjtő dobozokba kell elhelyezni.

Ehhez az adott gyógyszereket (kivéve: folyadékot tartalmazó gyógyszerek, higanytartalmú készítmények, tűz- és robbanásveszélyes anyagok, egyszer használatos injekciós tűs és fecskendős gyógyszerek) bármely közforgalmi gyógyszertárban oda lehet adni a gyógyszerésznek, asszisztensnek, aki a patikában található gyűjtőbe helyezi azt.

Az ilyen módon leadott gyógyszerek speciális veszélyes hulladék-égetőkben kerülnek ártalmatlanításra.

2. A házi betegellátás során képződő tűhulladék kezelése sokak számára fejtörést okoz. A tűhulladékot, vagyis az injekciós tűket, injekciós fecskendőket, tűvel ellátott injekciós fecskendőket és infúziós szerelékeket otthon megfelelő méretű méretű és falvastagságú dobozokba kell gyűjteni. A tűhulladékot nem a patikákba kell vinni leadni, hanem a speciális, járó-, illetve fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatókhoz. Ez azt jelenti, hogy kórházak, magánklinikák, szakrendelők telephelyén üzemeltetett lakossági tűgyűjtő dobozokba lehet elhelyezni a tűhulladékot.

Hová dobhatom a lejárt gyógyszert?

Akár patikai gyógyszerhulladékgyűjtő dobozba, akár járó-, illetve fekvőbeteg szakellátást végző szolgáltatóknál elhelyezett lakossági tűgyűjtő dobozokba történik meg a gyógyszerhulladék leadása, az a lakosság számára ingyenes.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör augusztusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások