Az idősödéshez társuló szembetegségek

Az idősödéshez társuló szembetegségek

Ahogy idősödünk, úgy nő meg számos betegség kialakulásának esélye. Így van ez a szem esetében is. Ezért az évek múlásával egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a rendszeres szemészeti ellenőrzésre, és egyre inkább oda kell figyelni a különböző szemészeti, illetve látási panaszokra.

Az életkorhoz társuló szembetegségek az öregeket érintik?

Az idősödéssel kapcsolatos szemészeti változások már a középkorú embereken megjelenhetnek. Ekkor a panaszok még viszonylag enyhék. Ezért, és mert régen a látással kapcsolatos igények és kezelési lehetőségek jóval kisebbek voltak, mint manapság a számítógépek, képernyők és mobiltelefonok világában, a régi, több évtizeddel ezelőtti szemészet csak a nagyon jelentős panaszokkal foglalkozott. Innen ered az időskori szembetegségek fogalom.

Mára azonban az életkorral összefüggő korai problémák kezelése is fontossá és lehetségessé vált, ezért a középkorú emberek életkorral összefüggő szemészeti gondjaival is kiemelten foglalkozni kell.

Az idősödéshez társuló szembetegségek

Miért lesz szükségünk szemüvegre az olvasáshoz?

A szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával mindenkinél csökken. Ez abban nyilvánul meg, hogy közelre (olvasáshoz, számítógép vagy mobiltelefon használathoz) közeli szemüveg használata válik szükségessé. A szemlencse rugalmasságának csökkenéséből eredő közeli szemüveg 40 éves kor körül +0,5 dioptriás. A szükséges érték 5 évente +0,5 dioptriával fokozódik, egészen 65 éves korig, amikor eléri a +2,5 dioptria értéket. Ez folyamat azt jelenti, hogy a közeli (olvasó) szemüveget néhány évente erősebbre kell cserélni.

Az idősödéssel összefüggő leggyakoribb szembetegségek

A szemfelszín romló könnyellátása, a szaruhártya és a kötőhártya elégtelen könnyborítottsága (száraz szem betegség) egyre nagyobb probléma világszerte. Az öregedéssel a könnytermelés mértéke és a termelt könny minősége romlik, ezért a könny pótlása (korszerű műkönny rendszeres használata) elengedhetetlen. Ha a könnyfilm nem megfelelő, a látás romlik, a szem vörös és fáradékony lesz mindaddig, amíg a megfelelő könnyborításról nem gondoskodunk.

Ezért szükséges a rendszeres, óránkénti, kétóránkénti műkönny cseppentés csökkent könnytermelés esetén már reggeltől kezdve. Minden olyan hatás, amit a könny elpárolgását fokozza (meleg, száraz környezet, légkondicionálás, tartós monitorhasználat vagy olvasás) súlyosbítja a panaszokat.

A műkönny használatával elsősorban megelőzni kell a panaszok kialakulását, hiszen a már kialakult panaszok a műkönny egyszeri becseppentése után sem múlnak el addig, amíg az irritált szemfelszín meg nem gyógyul.

Modernkori szemproblémák

Mai világunkban a tartós mobiltelefon használat miatt már a tízen- huszonéveseken is gyakori lett a szemszárazság, aminek súlyossága és gyakorisága az életkor előrehaladtával fokozódik.

A szemlencse átlátszóságának csökkenése (szürke hályog képződés) már korai állapotban is panaszt okozhat (pl. az éjjeli járművezetést akadályozza). Ilyen esetben a műtét akár már a 40-es életévekben indokolt lehet. Az idősödéssel a még átlátszó szemlencse szürke hályog képződéshez kapcsolódó dioptria változása is zavaróvá válhat. Ezek az okok indokolják a szürke hályog műtétek idősödéssel növekvő számát.

Különösen jelentős a 40 évesnél idősebb népességben, és annak idősödése kapcsán a vissza nem fordítható látáskárosodást okozó zöld hályog (glaucoma) egyre gyakoribbá válása. Ebben a betegségben a panaszok beteg általi észlelése és a hasznos látás végleges elvesztése nagyon közel van egymáshoz. Ezért 40 éves kortól kezdve rendszeres, szakmailag korrekt és részletes zöld hályog irányú vizsgálatra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a betegséget még korai állapotában felfedezhessék, és megfelelő kezeléssel a látásromlást megállíthassák.

A szemnek a szemlencse és a retina közötti területét az átlátszó üvegtest tölti ki. Az üvegtest öregedése már fiatal korban megkezdődik (különösen rövidlátó szemeken, a szemet ért tompa sérülés, illetve szemműtét után). Az üvegtest öregedése szinte mindenkinél megmutatkozik néhány, a látótérben úszó pontocska vagy folt formájában.

Idősebb korban gyakorivá válnak a szemhéjak kötőszövet-gyengülés eredetű betegségei is. Ilyen például a szemhéj kifelé vagy befelé fordulása, az erős, a bőrt felmaró könnyezés, a felső szemhéj bőrének laza csüngése. A fenti panaszok esetén szemészeti vizsgálat javasolt. Gyakran szemhéji műtét végzése válhat szükségessé.

Az időskori makula degeneráció egyre gyakoribb az idősödő lakosságban. Egyes formái a központi látás elvesztéséhez vezetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. A tartósan fennálló, és nem megfelelően egyensúlyban tartott cukorbetegség kezelést igénylő szemészeti szövődményei is gyakrabban jelennek meg az idősebb korosztályban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek