Férfitükör

Előző Következő
A szív- érrendszeri kockázatok ABC-je

Fogunk-e valaha szívinfarktust vagy stroke-ot kapni? Az orvosok számos tényezőt figyelembe véve tudják mérlegelni a kockázatokat, de fontos is ...

 • 2023.01.16 Pajzsmirigyzavarok- mikor nem elég a gyógyszer?

  A pajzsmirigyzavarok (legyen szó alul-vagy túlműködésről) terápiája leggyakrabban gyógyszeres. Az esetek többségében ez elegendő is, ám előfordulhat, hogy komolyabb kezelésre van szükség. Hogy milyen terápiás módszerek léteznek még az orális készítményeken kívül, és azokat mikor kell alkalmazni, azt dr. Békési Gábortól, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától kérdeztük meg.

 • 2023.01.16 25 éve használják a híres magyar találmányt

  Minden idők egyik legsikeresebb magyar találmánya idén pontosan 25 éve, 1998-ban került forgalomba. Az Avemar jelenleg több mint 30 országban egészíti ki a rákbetegek klinikai kezelését. Ebből a jelentős alkalomból kérdeztük a feltalálót, Dr. Hidvégi Mátét.

 • 2023.01.12 Hematológiai megbetegedésre is utalhatnak

  Bőrproblémákkal a legtöbben bőrgyógyászhoz fordulnak, ám előfordulhat, hogy súlyos hematológiai megbetegedésre, pl. leukémiára hívják fel a figyelmet. Hogy milyen bőrelváltozások miért jelennek meg bizonyos hematológiai megbetegedések során, azt dr. Kárpáti Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától kérdeztük meg.

 • 2023.01.10 Gyógygomba, hogy a kutyának, cicának is legyen esélye!

  Akárcsak az embereknél, a betegségek zömét az állatoknál is a nem megfelelő étrendre és a mozgáshiányra lehet visszavezetni. Bár a száraztáp praktikus, cseppet sem egészséges kedvenceink számára. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt vagy kezeljük, ha már kialakult?

 • 2023.01.09 Egyszerű manőverrel is megszabadulhat a szédüléstől

  A szédülés egyik típusa az úgynevezett BBPV, vagyis a helyzetváltoztatással összefüggő szédülés, ami forgó jellegű, és a fej mozgatásának hatására jelentkezik. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa szerint nem kell beletörődni, hogy forog körülöttünk a világ, hiszen egyrészt fontos a pontos diagnózis, másrészt sokszor egy igen egyszerű manőver megszüntetheti a tüneteket.

 • 2023.01.05 A szenvedélybetegség nem magánügy!

  Naponta olvashatunk arról, hogy hírességek, celebek vallanak függőségükről, leszokási kísérleteikről és akár a sokadik eredménytelen elvonókúrájukról is. Akár ijesztőnek, akár megnyugtatónak értékeljük, a tényen nem változtat: az addikció nem szüntethető meg szimplán egy jól beállított gyógyszeres terápiával. De akkor mi nyújthat kapaszkodót azoknak, akik elszánták magukat a felépülésre?

 • 2023.01.03 Vádlifájdalom is utalhat érszűkületre

  A hideg, sápadt színű bőr, a zsibbadó, égő érzés a lábszárakban tipikus jele lehet az érszűkületnek, ami sokáig rejtve maradhat. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindenképpen fontos orvoshoz fordulni, ha járáskor fájni kezd a lábunk, ugyanis az elhanyagolt érszűkület többek közt szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethet.

 • 2022.12.30 Mikor magasabb a vérnyomása?

  A magas vérnyomás betegség diagnosztizálásánál az egyik kihívást az jelenti, hogy a vérnyomásértékek egy napon belül is jelentősen változhatnak. Éppen ezért sokszor nem elég néhány otthoni, sőt egy-egy rendelői vérnyomásmérés sem. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa szerint ilyenkor van jelentősége a 24 órás vérnyomásmérésnek, és további vizsgálatoknak is.

 • 2022.12.30 Fájdalmas szórakozás lehet a téli sport

  Rengetegen alig várják a telet, hogy újra a téli sport iránt érzett szenvedélyüknek hódoljanak, arra viszont kevesen gondolnak, hogy a síelés és a korcsolyázás milyen veszélyeket hordoz magával, ha nem figyelünk oda. Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta szerint a térdízületi és deréktáji sérülések fordulnak elő a leggyakrabban, melyek abból adódnak, hogy az izomzat nem állt készen a megterhelésre. Éppen ezért fontos a megelőzés, de ha már megtörtént a baj, a manuálterápia segíthet a fájdalomcsökkentésben és a regenerációban.

 • 2022.12.29 Fitoösztrogének, melyek az ösztrogénhez hasonlóak

  Nem ismeretlen fogalom a fitoösztrogén, és tudjuk, hogy hatásának elkerüléséhez, kompenzálásához a változatos étkezés és persze a megfelelő tápanyag-ellátottság is szükséges. Azt azonban kevesebben tudják, hogy bizonyos gombák is termelnek olyan anyagot, mely hormonális hatással rendelkezhet, akárcsak a fitoösztrogének.