Férfitükör

Előző Következő
Megtorpant az influenzajárvány csökkenése

Budapesten, Fejérben és Vasban ismét nőni kezdett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, egyre több felnőtt kapja el a vírust.

 • 2023.02.14 Tavaly 369 szervátültetést végeztek Magyarországon

  Tavaly 369 szervátültetést végeztek Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban; 313 esetben elhunyt donorból és 56 esetben élő donorból eltávolított szervvel - derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága közleményéből.

 • 2023.02.14 Az alkoholfogyasztók fogékonyak más függőségekre

  Szerhasználatra és addiktív viselkedésre is hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével. A felfedezés nemcsak a korábbi eredményeket erősíti, miszerint a függőség genetikai meghatározottságú lehet, hanem azt is, hogy egyes gének egyszerre többfajta szenvedélybetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak.

 • 2023.02.10 Fáj a dereka? Erősítse otthon hátizmát!

  Nagyon sokan küzdenek köznyelven „derék- és hátfájással” ez adódhat az ülő életmódból, rossz testtartásból, mozgásszegény életmódból vagy a túlsúlyból, akár ezek összetettjéből. A gerincmerevítő izmok feladata a hasizmokkal egyetemben a gerinc stabilizálása. Abban az esetben, ha ezek az izmok gyengék, a testtartás rossz, a gerinc statikája és a körülvevő izmok egyensúlya megbomlik.

 • 2023.02.10 A gyulladásos bőr- és bélbetegségek okai

  A magyar lakosság jelentős hányadát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásának hátterét föltérképező 1,5 milliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósított, ötéves országos kutatási program zárult le - tájékoztatta a konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • 2023.02.07 Gyorsan ki is lehet mutatni a tridémia vírusait

  Akár egyszerre is el lehet kapni a tridémia két, ritkább esetben mindhárom vírusát, de egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szerint a többszörös vírusfertőzés a klinikai tünetekben hatványozódna.

 • 2023.02.07 Főbűnösök, amelyek vesekövet okoznak

  A vesekő nem más, mint ásványi lerakódások a vesében. Vesekő tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor a felesleges húgysav, a kalcium és az oxalátok kristályokat képeznek a vesékben. Vannak olyan táplálékok, amelyek fokozzák a vesekő kialakulásának a kockázatait. Mutatjuk is, melyek ezek.

 • 2023.02.01 Egyszerre nő a három vezető vírustól fertőzöttek száma

  Vegyük komolyan: a járvány még nem ért véget! Sőt, növekvőben van, ahogy azt a számok is mutatják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint az év 5. hetében 244 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Ez újabb másfél százalékos növekedés a 4. heti adatokhoz képest.

 • 2023.01.27 A jó szájhigiénia jó egészséget is biztosít

  A szájüreg egészsége nagyon is összefügg az egész test egészségével. Ha nem egészségesek a fogaink, ha ínyproblémáink vannak, azt sürgősen kezeltetni szükséges, ugyanis nagyon sok gondot okozhat a nem megfelelő szájhigiénia.

 • 2023.01.26 Milyen betegségek okozhatnak másodlagos fejfájást?

  Sokan tapasztalhatták már, hogy a fejfájásuk más betegségek kísérőjeként jelentkezik. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa szerint ilyen esetekben az alapbetegséget és a fejfájást is kezelni kell.

 • 2023.01.20 Intelligens kötszerek fekély kezelésében

  A kezeletlen, illetve a rosszul kezelt cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a lábszárfekély, mely az alsó végtagi amputációk jelentős részéért felelős. A fekély terápiája igen összetett, több szakember összehangolt munkáját igényli. A kezelés egyik formáját az intelligens kötszerek alkalmazása jelenti. De vajon miben különböznek a hagyományos kötszerektől? Hogyan segítenek? A kérdést dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa magyarázta el.