Férfitükör

Előző Következő
Lupus: nyáron fontos a fényvédelem!

A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál ...

 • 2021.06.22 A hétköznapi tevékenységekhez is trükkös megoldások

  A scleroderma egy ritka betegség, amely alapvetően befolyásolja az érintettek életét, megnehezítve a legalapvetőbb tevékenységeket is. A sclerodermával élők problémáira, az életminőségük javításának lehetőségeire hívja fel a figyelmet a Scleroderma Világnap, amelyet minden év június 29-én tartanak világszerte.

 • 2021.06.22 A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

  Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter szakorvos azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

 • 2021.06.21 Kökény Attila: a családom mindennél fontosabb

  Régimódi pasasnak tartja magát. Nem csak zeneileg, de a magánéletében is szereti a hagyományokat, és alig várja, hogy újra megölelhesse a közönségét. Kökény Attilával beszélgettünk.

 • 2021.06.21 A szívelégtelenség és a stroke

  A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek várhatóan 2–3 százaléka fog stroke-ot elszenvedni élete során. Az esetek nagy része életveszélyes, maradandó károsodással jár, és az általános népességhez viszonyítva hosszabb a hospitalizáció időtartama, illetve magasabb a halálozás aránya.

 • 2021.06.16 A hangszalaggyulladás 5 jellegzetes tünete

  Akár egy náthából is kialakulhat a kellemetlen tünetekkel járó, gyakran csak lassan múló hangszalaggyulladás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter összefoglalta, hogy mit tehetünk a gyorsabb felépülés érdekében.

 • 2021.06.15 Fogorvosi kezelések, átverés nélkül

  Talán többen kerültek már abba a helyzetbe a fogorvosnál, hogy olyan kezelést javasoltak neki, amit nem feltétlenül tartott szükségesnek. Biztos, hogy átfutott már az a gondolat, hogy vajon nem azért javasolja-e a kezelést az orvos, hogy a pénztárcáját vastagítsa? Bemutatom azokat a kezeléseket, amelynek a szükségessége nem feltétlenül egyértelmű, mégis egészségügyileg indokolt lehet.

 • 2021.06.11 Védőoltások: élethosszig tartó immunizálás

  A védőoltások kifejlesztése korunk egyik legjelentősebb orvostudományi sikere, ma már 27 súlyos fertőző betegség ellen létezik hatékony védelem. Miközben a Nemzeti Immunizációs Program jóvoltából Magyarországon világszinten is példaértékű a gyermekek szinte teljes átoltottsága, a társadalom döntő többsége nem védett egyébként oltásokkal könnyen megelőzhető betegségektől.

 • 2021.06.10 A rezisztens baktériumok terjedése

  A rezisztens baktériumok terjedésére állított fel új epidemiológiai modellt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetének matematikusa a Semmelweis Egyetem két munkatársával közösen, kutatási eredményeiket a Nature Communications folyóiratban mutatták be - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • 2021.06.10 Vágás nélküli módszerek a rákgyógyításban

  Európában először Magyarországon alkalmazzák a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének forradalmian új eljárását. A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére három éves kutatás kezdődött.

 • 2021.06.09 Mellékhatás lehet a kapilláris szivárgási szindróma

  Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken bejelentette, hogy az brit-svéd AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus-elleni oltóanyag mellékhatásként kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.