Férfitükör

Előző Következő
Szájon át bevett emésztőenzimek

Túl sokat evett hirtelenjében? Fáj és feszül a gyomra, hasa a nagy lakoma után? Állati vagy növényi eredetű emésztőenzimeket tartalmazó patikaszerek ...

 • 2023.08.02 Allergiás reakcióra adrenalin injekció

  Az epinefrin (adrenalin) egy hormon, amely mesterségesen is előállítható, önbelövős injekció formájában is kapható.

 • 2023.08.01 Ilyen tüneteket okozhat a hal allergia

  A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a halak és a tengeri herkentyűk sokak kedvencei, ám az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

 • 2023.07.27 Az UV-C fény az egyik legismertebb fertőtlenítő megoldás

  Az utóbbi hetekben tapasztalt kánikula után, talán még azok is elgondolkodtak a klímavásárláson, akik eddig határozottan ellenezték. Sokan azonban még mindig attól tartanak, hogy negatív hatással lesz egészségükre, ha klimatizált lakásban élik a mindennapjaikat. A Hisense szakértői szerint a különböző technológiai fejlesztéseknek köszönhetően emiatt ma már nem kell aggódnunk, sőt számos, bizonyítottan pozitív hatású funkcióval rendelkeznek a legújabb klímák.

 • 2023.07.26 Szívbeteg? Csak óvatosan fogyókúrázzon!

  A strandszezon közeledtével sokan szeretnének megszabadulni néhány fölösleges kilótól, de a szívkoszorúér-betegek ezt csak óvatosan tehetik. Náluk ugyanis a drasztikus fogyókúrák és a visszahízások különösen veszélyesek lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa járható utakat ajánlott.

 • 2023.07.19 Az anyajegyekben rejtőzhet a kopaszodás ellenszere

  A Kaliforniai Egyetem irvine-i kampuszán (UCI) azonosították azt a folyamatot, amely során a bőr szeneszcens (öregedő) pigmentképző sejtjei jelentős szőrnövekedést okoznak az anyajegyekben. A felfedezés a hajhullás leggyakoribb formája, az androgén alopecia lehetséges kezeléséhez is vezethet – a fokozatos hajvesztés a 40 éves férfiak felénél és a nők 15 százalékánál jelentkezik.

 • 2023.07.14 Így hat a nyári időjárás az asztmára

  A krónikus légúti betegséggel élők mindennapjait megnehezíti a hőség, a száraz meleg vagy épp a párás levegő.

 • 2023.07.14 10 tévhit a gerincsérvvel kapcsolatban

  A gerincsérv kialakulásának tényét mindenki azonnal katasztrófaként éli meg. A félelmek, a hiedelmek, a félreértelmezett online tartalmak, a pontos információk hiánya miatt számos mítosz él az elváltozás gyógyíthatóságának megítélésével kapcsolatban. A Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája, Olosz József ezeket a tévhiteket cáfolja meg.

 • 2023.07.13 Virtuális valóság-terápia mentális betegeknek

  Vakrandit és tengerparti sétát is szimulálnak abban a világviszonylatban is egyedülálló, virtuális valóság alapú terápiában, mellyel a szkizofrén betegek kommunikációs- és érzelem-észlelési készségét fejlesztik a Semmelweis Egyetemen. A betegséggel küzdők számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy a gyógyszeres kezelés után visszailleszkedjenek a társadalomba. Ebben a rehabilitációs folyamatban tud segíteni az új eljárás, melyet a Semmelweis Egyetem szakemberei dolgoztak ki.

 • 2023.07.11 Döntött a WHO: rákkeltő lehet az aszpartam

  Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) ma közzétette legfrissebb listáját a lehetséges rákkeltő anyagokról. A korábban már megjelent előrejelzésnek megfelelően, az aszpartám is felkerült erre a listára, az IARC az aszpartámot az emberre nézve lehetséges rákkeltőnek minősítette.

 • 2023.07.11 Mitől függ, hogy a zöldhályog milyen lefolyású lesz?

  Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a hazánkban is népbetegségnek számító, a látást vissza nem fordítható módon megrontó zöldhályog (glaukóma) típusairól, klinikai megjelenéséről és ellátásáról. Most egy fontos, eddig még nem érintett kérdésre keressük a választ: hogyan lehetséges az, hogy egyes személyek zöldhályogja viszonylag enyhe lefolyású, nem okoz jelentős látáskárosodást, míg másoké gyorsan romlik, és már fiatal vagy középkorú életkorban súlyos látásromláshoz, vaksághoz vezet?