Férfitükör

Előző Következő
Mi állhat a gyomorégés hátterében?

A gyomorégés tüneteit mindenki ismeri: a gyomor felől érkező kellemetlen érzés átterjed a nyelőcsövön keresztül a torokba. Ha csak ritkán ...

 • 2024.04.14 Minőségi gyógyulás sportsérülés után

  Sokak számára az elmúlt időszak „menekülési útvonala” a sport volt, rengetegen kezdtek futni, tornázni, ám a nem megfelelően felépített edzések egyik gyakori következménye a sérülés. Azoknak, akik hatékonyan szeretnék folytatni edzéseiket, fontos, hogy a felépülés a lehető legjobban sikerüljön.

 • 2024.04.13 Ha a családban sok a magas vérnyomás, elkerülhető?

  Sok magas vérnyomás beteg gondolja, hogy ha a felmenői közt szinte mindenki ezzel küzdött, a betegség elkerülhetetlen. Az is általános elképzelés, hogy a magas vérnyomást csakis a gyógyszerek rendezhetik, holott a megfelelő életmód önmagában is vérnyomáscsökkentő hatással bír, így az esetleges szövődmények esélyét is csökkentheti. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

 • 2024.04.12 A térdkalács porcbántalmának okairól

  Az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízület a térdízület, például lépcsőzéskor a testsúly 2-3-szorosa is terheli. Ortopéd-traumatológus specialista a sokakat érintő egyik gyakori problémára, a térdkalács porcbántalmáról és kezelési lehetőségeiről tájékoztat.

 • 2024.04.12 Fontos a kardiológiai kivizsgálás vesebetegeknek

  Minden vesebetegnek tisztában kell lennie azzal, hogy a beszűkült vesefunkciók több mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rendszeres vizsgálatok jelentőségére hívta fel a figyelmet.

 • 2024.04.11 Április 17: a hemofília világnapja

  A hemofília egy ritka, öröklött és egész életen át tartó véralvadási rendellenesség, melynek kezelése nagy körültekintést és folyamatos odafigyelést igényel a páciens és a kezelőorvos részéről is. Az április 17-i hemofília világnap kapcsán kérdeztük Prof. Dr. Blaskó György, belgyógyászt, a Trombózis- és Hematológiai Központ trombózisspecialistáját.

 • 2024.04.11 Miről árulkodik a nyugalmi pulzus?

  Mindenki tudja, milyen fontos megőrizni a szívünk egészségét, azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy csupán 30 másodperc alatt magunk is képet kaphatunk a szívműködésünkről két ujjunk segítségével. A pulzus ellenőrzésének lehetőségeire, a nyugalmi pulzus jelentőségére és a kivizsgálást igénylő jelekre hívta fel a figyelmet dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

 • 2024.04.10 Fáj a válla, a nyaka, a könyöke? A légkondi is okozhatja

  Sokan nem ismerik a kapcsolatot az ízületi gyulladás, a torok- és fejfájás, valamint a légkondicionálás közt, holott ez bizonyos körülmények között fennállhat.

 • 2024.04.10 Ön felismeri a családon belüli bántalmazást?

  Manapság olyan természetesnek vesszük kultúránkban az erőszak jelenlétét, hogy sokszor fel sem tűnik, ha épp elszenvedjük, vagy mi okozunk fájdalmat másoknak. Keveset beszélünk a nehezen felismerhető, de mégis oly erősen romboló bántalmazási formákról: a szeretet megvonásáról, a másik állandó kritizálásáról, megszégyenítéséről, vagy szabadságának korlátozásáról. Az sem kap kellő figyelmet, hogy nem csak a nők és gyermekek lehetnek szenvedő felek, hanem valójában a társadalom bármely tagja kapcsolaton belüli erőszak áldozatává válhat.

 • 2024.04.09 Horkol, légzéskimaradása van?

  Sokan szenvednek a horkolás és az alvás alatti légzéskimaradás tüneteitől, a háttérben álló okok felderítésére azonban kevesebben szánják rá magukat. Egyeseket a hosszú várólista, másokat az idegen környezetben eltöltött éjszaka tart vissza attól, hogy alvásvizsgálatra vállalkozzanak. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus szerint számukra jelenthet megoldást az otthoni alvásdiagnosztika.

 • 2024.04.09 Zakatoljon csak a szívünk!

  Vannak betegségek, melyek nem előzhetők meg a legkövetkezetesebb mozgással sem, ám az biztos, hogy aki aktív, sportos életet él, az nagyon sokat tesz a szíve és az érrendszere egészségéért. Egyes kutatások szerint még a rendszertelen sportolás is évekkel hosszabbíthatja meg az életünket!