Férfitükör

Előző Következő
Védőoltások: élethosszig tartó immunizálás

A védőoltások kifejlesztése korunk egyik legjelentősebb orvostudományi sikere, ma már 27 súlyos fertőző betegség ellen létezik hatékony védelem.

 • 2021.03.17 A Covid-19 a szívben is jelen van

  A Covid-19 miatt meghalt emberek háromnegyedének a szívében is jelen van az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) - derítette ki a szívszöveteket vizsgáló eddigi legrészletesebb kutatás.

 • 2021.03.17 Új lehetőségek a tüdőrák elleni harcban

  A korai diagnózist lehetővé tevő alacsony dózisú CT a veszélyeztetett korcsoportoknak klinikai vizsgálat formájában már elérhető, emellett komoly előrelépések történtek a dohányzás visszaszorításában és a kezelési lehetőségekben is. A szűrővizsgálatok kiterjesztésével, a már rendelkezésre álló új, a betegek életkilátásait javító kezelések szélesebb körű elérhetővé tételével még eredményesebben lehet felvenni a harcot a tüdőrákkal.

 • 2021.03.16 Soltész Rezső: Jól érzem magam

  Azt gondolhatnánk, hogy ha valaki annyit dolgozik, mint Soltész Rezső, akkor ez az elmúlt néhány hónap nagyon nehezen telhetett. A beszélgetésünkből azonban kiderül, hogy a népszerű énekes nem unatkozik, sőt, nagyon is aktív.

 • 2021.03.16 A WHO is engedélyezte a Johnson vakcinát

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken engedélyezte a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását.

 • 2021.03.12 A szív- érrendszeri kockázatok ABC-je

  Fogunk-e valaha szívinfarktust vagy stroke-ot kapni? Az orvosok számos tényezőt figyelembe véve tudják mérlegelni a kockázatokat, de fontos is tisztában lennünk a fő kockázati tényezőkkel.

 • 2021.03.11 A migrén kutatásáért ítélték az Agy-díjat

  Négy migrénkutatással foglalkozó tudós kapta idén az idegtudomány legnagyobb presztízsű kitüntetését, az Agy-díjat.

 • 2021.03.10 Vizsgálták a járvány és az alvás kapcsolatát

  Új megközelítéssel, a szomatikus és a szorongásos tünetek szempontjából vizsgálta az alvás és a koronavírus-járvány kapcsolatát Simor Péter, az ELTE Pszichológiai Intézet adjunktusának vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport.

 • 2021.03.09 Az állatok betartja a távolságtartást, ha betegek

  Az állatok maguktól, ösztöneikre hallgatva gyakorolják a biztonságos távolságtartást, ha beteg van köztük - olvasható a Science tudományos magazin friss számában megjelent tanulmányban.

 • 2021.03.09 Saját otthonában gyógyulhat a Covid-beteg

  Immár több mint húszezezer magyarországi Covid-beteg otthoni, ambuláns kezelésére alkalmas favipiravir hatóanyagú készítmény került kiszállításra a gyógyszertárak számára Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 4-ei döntését követően.

 • 2021.03.04 A fogak esztétikája 2. rész

  Korábbi számunkban körüljártuk a fogmegtartó kezelések esztétikai vonatkozásait, úgymint a tömések, gyökérkezelések támasztotta lehetőségek, vagy éppen a fogfehérítés kérdésköre. Ebben a cikkben tovább feszegetjük a problémákat, és a különböző rögzített és kivehető pótlásokkal szemben támasztott esztétikai követelményeket járjuk körbe. Amennyiben egy vagy több fogunk hiányzik, úgy javasolt azokat valamilyen módon pótolni. A hagyományos pótlások között megkülönböztetünk rögzített és kivehető pótlásokat. Implantációt követően, a foghiánytól függően, a műgyökerekre is készülhetnek kivehető vagy fix pótlások.