Ha a gyógyszerünk is velünk utazik

Ha a gyógyszerünk is velünk utazik

Az utazásokra, nyaralásokra készülve végiggondoljuk azt, hogy mit kell magunkkal vinni. Lényeges, hogy a személyre/családra szabott gyógyszeres csomag is bekerüljön az úti táskába.

Az úti patikának praktikusnak, kis helyen elférőnek, ugyanakkor az esetlegesen felmerülő problémákra „elsősegélyt” nyújtónak kell lennie.

Ha a gyógyszerünk is velünk utazik

Sok esetben már az is problémát okoz, ha „csak” a rendszeresen szedett gyógyszereinket kell magunkkal vinni, főleg akkor, ha az Európai Unión kívülre utazunk, és fokozottan ellenőrzött gyógyszert szedünk.

A gyógyszereinkkel való utazás 7 pontja

  1. A rendszeresen szedett gyógyszerekből a napokra kiszámolt, szükséges mennyiségnél, mintegy egyharmadával többet vigyünk magunkkal! Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni, akkor is álljon rendelkezésre elegendő mennyiségű gyógyszer.
  2. A betegtájékoztató mindig legyen az adott gyógyszer mellett, hogy szükség esetén lehssen tájékozódni az adagolásról, mellékhatásokról stb.
  3. Külföldre utazáskor a rendszeresen szedett gyógyszerek hatóanyagának a neve és a dózisa legyen felírva, mert lehetséges, hogy külföldön más márkanéven érhető el a gyógyszer, mint Magyarországon.
  4. Bizonyos gyógyszerek (a fokozottan ellenőrzött szert, azaz kábítószert vagy pszichotróp anyagot tartalmazó gyógyszerek), így több altatószer, nyugtatószer, szorongásoldó és erős hatású fájdalomcsillapító külföldre való vitele „adminisztrációt” igényel a háziorvos, bizonyos esetekben a háziorvos és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) részéről is. Erre vonatkozó információk az OGYEI honlapján találhatók.
  5. A folyékony vagy krémes állagú gyógyszereket külön zacskóba helyezve ajánlott szállítani, hogy azok a csomagolás törése vagy sérülése esetén se folyjanak ki.
  6. Repülőutak alkalmával érdemes a kézipoggyászban vinni a gyógyszereket, felkészülve arra, hogy a feladott poggyászok eltűnhetnek, késve érkezhetnek meg.
  7. Amennyiben hűtőszekrényben tárolandó gyógyszert kell magunkkal vinni, érdemes azt speciális, jégakkus táskákban szállítani.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek