Nyaralás papírforma szerint. Vagy mégsem?

Nyaralás papírforma szerint. Vagy mégsem?

A nyár alapvetően pozitív asszociációk sorát indítja be a legtöbb embernél: szabadság, hosszabbodó nappalok, társasági élet, utazás. De mi van, ha mégsem ilyen komfortos számunkra ez az évszak?

Mi a baj a nyárral?

Nyáron is sokan kezdenek ,,új életet”. Ebben a befelé figyelésben aztán gyorsan szembesülhetünk vele, hogy nem sikerül úgy érezni magunkat, ahogyan ,,kellene”. Mi lehet ennek az oka? Például hogy a hosszabbodó nappalokkal, több programmal felborul a bioritmus. Célszerű tehát nyáron is figyelni a cirkadián ritmusra (alvás-ébrenlét aránya) és megfelelő időt tölteni alvással.

Egy szociológus szerint a vakációról szeretjük azt gondolni, hogy akkor és ott valami új kezdődik és gondjaink megoldódnak, ha kipihenjük magunkat. Ez sajnos hamis remény. Ha túl sok programot szervezünk, az is nyomasztóvá válik. Főleg, ha a túlzsúfoltság azt jelenti, hogy szabadságunk alatt a „kötelező köröket futjuk”, vagyis az egész évben halogatott családi-baráti találkozókra áldozunk a szabadság idejéből. Ezek sokszor ,,nem szeretem” kapcsolatok, melyek szintén kimerítőek lehetnek.

Nyaralás papírforma szerint. Vagy mégsem?

A meleg agresszívabbá tesz minket

Érdemes tehát átgondolni, hogy kire és mennyi időnket fordítjuk, hiszen a kötelezettségből teljesített találkozók nem pihentetőek. A következő lelombozó élmény az lehet, amikor szembesülünk az árakkal és a drágasággal. Amit tehetünk: észszerűsítjük a kiadásainkat (pl. otthon készítjük az ételt és magunkkal visszük, tömegközlekedést választjuk autó helyett, minél több ingyenes programot keresünk – főleg gyerekekkel).  Ami szintén elkerülhetetlen és a többséget megviseli: a hőség.

Közkeletű és egyébként kutatásokkal igazolt tény, hogy a meleg agresszívabbá tesz minket. Persze, nem lehet a dühkitörések egyetlen okaként megjelölni az extrém hőséget, de bizonyították, hogy ilyenkor csökken a segítőkészségünk, emelkedik az erőszakos bűncselekmények száma és a közlekedés során is türelmetlenebbek vagyunk. A negatív hangulat generálásának örök jolly jokere sem maradhat ki a sorból: a közösségi média.

Szociálpszichológiai alapvetés, hogy kisebb-nagyobb mértékben ugyan, de folyamatosan hasonlítgatjuk magunkat másokhoz.

A social media felületein látott csodálatos utazások, vacsorák és testek látványa viszont csak rosszul hathat ránk. Olyan önostorozó gondolataink támadhatnak, mint pl. ,,én kimaradok ebből, nekem ez nem jár, másoknak könnyebb, én nem vagyok ilyen érdekes.” Csupa szomorúság járhat a nyomában. Igyekezzünk hát minimalizálni az online jelenlétünket és legyünk kritikusak a feltöltött tartalmak valóságosságát illetően is. Na jó, még egy örömgyilkos dolog: a test, a külső. Ehhez csak annyit fűznék hozzá: ha egy programtól csak az tart vissza minket, hogy ,,hogyan nézek ki”, akkor ne habozzunk! Kapjuk fel a komfortos és csinos ruhánkat és vegyünk részt a vágyott időtöltésben!
Arra azért figyeljünk, hogy ha a kedvtelenség, csökkent aktivitás, fáradékonyság vagy a mindennapok iránti lelkesedés csökkenése általánossá válik, akkor keressünk fel szakembert, hiszen a depresszió nem csak télen lehet veszélyes.

Utazzunk vagy sem?

Nem mindenkit tölt el lelkesedéssel a külföldi utazás lehetősége. A szorongásokon túlra tekintve egy egyszerű kérdésre irányítanám a figyelmet. Sokakban ugyanis talán csak annyi a gát, hogy bizonytalanok: mi értelme is lehet más kultúrák megismerésének? Nos, amikor elmerülünk egy új kultúrában, az olyan, mintha egy új szoftvert kapna az ember agya. Például azzal, hogy másféle reakciókat, magatartásmódokat látunk más nemzetiségű emberektől, azzal bővíthetjük a gondolkodásunkat és később az életünk folyamán hasznosítani tudjuk. Helyzetmegoldási repertoárunk is kiegészülhet, ha látjuk, hogy különböző társadalmakban másként fognak hozzá egy adott probléma kezeléséhez. Amikor nyitottabbá válunk más életstílus befogadására, az megkönnyíti a mi mindennapjainkat is pl. kevésbé ragaszkodunk a kontrolláláshoz, elfogadóbbakká válunk.

Nyaralás papírforma szerint. Vagy mégsem?

A fesztiválok országában

Mit kaphatunk, ha kisebb-nagyobb, csendesebb vagy hangosabb fesztiválra látogatunk? Rengeteg mindent! Az egyik legfontosabbat például, az emberi léleknek oly kedves és szükséges ,,valahova tartozás” érzését. Az egész részei vagyunk, mindezt intenzív élmények erősítik fel. A zene ritmusa, az előadók karizmatikussága, a közös tánc és éneklés mint megannyi impulzus tovább fokozzák az eufória érzését.

Az újdonságok megélése, a felszabadultság és a boldogság nyitottabbá tesznek minket. Az élmények hatására nő az önbizalmunk, magunkat és másokat pozitívabban ítélünk meg, elfogadóbbakká és segítőkészebbekké válunk egymás irányába. Ugyanakkor a jelszó most is az kell, hogy legyen: felelősségteljesen élvezzük az együttlétet!

Utazás a partnerünkkel

A szabadság eltöltésének bármely formája mellett is döntünk, az külön izgalmakat rejteget, ha partnerünkkel együtt indulunk neki. Ugyanis a temperamentumbeli különbségek, az eltérő kikapcsolódási módok preferálása már a készülődés fázisában is ellentéteket szülhetnek. Lehet ezt azonban okosan is csinálni. A nyaralás pontjainak átbeszélése, a mindenki számára kielégítő kompromisszumok keresése képezheti az első kapcsolódási pontot. Fontos, hogy mindenki igénye érvényesülhessen, ezért folyamatosan egyeztessünk és ne csak a tervezés idején.

Nehézséget okozhat, hogy a nyaralás tartama alatt sok közös döntést kell hozniuk a pároknak, helyszíntől függően még inkább egymásra vannak utalva, mint a hétköznapokban és még inkább alkalmazkodniuk kell egymáshoz és a körülményekhez is. Ez pedig kiélezheti a konfliktusokat. Minél több az együtt töltött idő, annál nyilvánvalóbbá válnak a meglévő problémák, feszültségek. Ezért bármilyen furcsa is, de a szabadság ideje alatt is ügyelni kell arra, hogy a pár tagjai saját, külön tevékenységeket is megélhessenek. Pozitívan hat a kapcsolatra és az egyén jóllétére is, ha úgy élhetjük meg a másik közelségét, hogy közben saját függetlenségünket sem érezzük korlátozva.

A hétköznapokból kiszakadva az új környezet, a kalandok, az izgalmas élmények lehetőséget adnak arra, hogy magunkból valami újat, valami mást láthasson a partnerünk. Az újszerű és izgalmas tapasztalatok fokozhatják a másik iránti szenvedélyt, elmélyíthetik az intimitást akkor is, ha már az emlékek felidézésének fázisában tartunk a nyaralás után.

Nyaralás papírforma szerint. Vagy mégsem?

Mi a jó nyaralás titka?

A tudomány arra még nem adott egyértelmű választ, hogy egybefüggően hány napot, hetet érdemes pihenéssel tölteni a minél optimálisabb kikapcsolódás érdekében. Arra viszont a mindfulness (tudatos jelenlét) már rávilágított, hogy ha figyelmünket nem a munkára, a stresszforrásokra irányítjuk, hanem a kellemes társaságra, kapcsolatainkra, az segíti a feltöltődést. A nehézségek nem fognak megszűnni a nyaralással.

De megkönnyíthetjük azok elviselését, ha elengedjük az elvárásainkat a nyaralással és a párunk viselkedésével kapcsolatban. Már az is érzelmi megkönnyebbülést hozhat, ha megpróbálunk jelen lenni a pillanatban, türelemmel lenni önmagunk és a másik felé. A nyaralásra lehetőségként tekintsünk, amelyben felülemelkedhetünk a hiányosságokon, amely által a személyiségünk és a kapcsolatunk is fejlődhet és közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és a másikhoz.

Katona Katalin
szexuálpszichológus
www.pszichologus13.hu
pszichologus13(at)gmail(dot)com
+36-70-317-15-90

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások