Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Diéta

szabályozott étrend

 • 2024-06-08 Miért szükséges a króm?

  A króm fontos szerepet tölt be a szervezetben, noha naponta csupán 40 mikrogrammra van szükség belőle. A króm a cukoranyagcsere kulcsfontosságú szereplője. A megfelelő krómellátottság hozzásegíthet a cukorbetegség megelőzéséhez, kezeléséhez. Ráadásul, a króm fogyás esetén is segítségül hívható.

 • 2024-06-06 Életmódváltásra törekedjünk, ne fogyókúrázzunk!

  Fogyás akkor indulhat be a szervezetben, ha nagyobb az energiafelhasználás, mint az élelmiszerekkel elfogyasztott energiamennyiség.

 • 2024-05-26 Felejtsük el a drasztikus fogyókúrát!

  Felejtsük el az összes fogyókúrát, így járunk a legjobban. Testünk arra van programozva, hogy tartalékolja az energiát, ezért lehet, hogy egy sztárdiéta egyszer beválik, másodszor azonban már szervezetünk befékez. Dr. Bajnok Éva, a Duna Medical Center obezitológusa szerint egy-egy drasztikusabb diétának akár 6 évig tartó, a fogyásra nézve negatív hatása is lehet.

 • 2024-05-23 COPD: A helyes étkezési szokások kialakítása

  Az egészségi állapot és a táplálkozási szokások kapcsolata közismert. Van olyan fizikai állapot és néhány betegség, amelyekhez a megfelelő diéták könnyen elérhetőek, gyakorlatilag benne vannak a köztudatban. De léteznek olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

 • 2024-05-17 A szénhidrát kerülése árthat a szívünknek

  Ugyan a fogyni vágyók első számú ellensége a szénhidrát most viszont kiderült: az sem jó, ha ennek megvonásával túlzásba esünk. A ma legdivatosabb diéták is erre alapulnak, viszont ez komoly veszélyt jelenthetnek a szívünknek. A legfrissebb kutatások szerint annak radikális megvonása jelentősen növeli a leggyakoribb szívritmuszavar kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága az új eredmény kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy tartózkodjon minden diétázó a szélsőségektől.

 • 2024-05-10 Ha a diéta már nem segít: bariátria

  Az elhízásnak különböző mértéke lehet: van, aki csupán pár kilogramm felesleggel küzd, de van, aki az egészségét súlyosan veszélyeztető mértékben túlsúlyos. Éppen ezért a plusz kilóktól sem tud mindenki ugyanazzal a módszerrel megszabadulni. Ha csupán néhány kilót szeretnénk leadni, hatékony lehet a diéta vagy a sport, de jelentős súlytöbblet esetén, amikor ezek a módszerek nem alkalmazhatók, vagy nem bizonyulnak hatékonynak, a műtéti beavatkozás lehet a megoldás. Ebben az esetben nyújt segítséget a bariátria sebészet, azaz a túlsúlysebészet. Mit jelent ez pontosan, mikor alkalmazzák és mikortól számít valaki egyáltalán túlsúlyosnak?

 • 2024-05-10 5 tavaszi étel a fogyókúrához!

  Káposzta, spárga, csalán, grapefruit, újhagyma. Próbáld ki ezeket a finom tavaszi ételeket! Segítségükkel nem csak az anyagcseréden javíthatsz, de a fogyást felgyorsíthatod!

 • 2024-05-08 A táplálkozásról kérdezd a dietetikust!

  A Dietetikusok hetén a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmájuk sokszínűsége mellett azt szeretné bemutatni, hogy milyen segítséget tudnak adni a helyes táplálkozás, valamint az egyes betegségek kezelésében szerepet játszó diéták szakszerű kialakításához. Facebook-kampányuk célja, hogy tudatosítsák a lakosságban, a táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel érdemes a dietetikusokhoz fordulni, mert ennek a területnek ők a szakemberei.

 • 2024-05-07 Lehetnek szívpanaszok a fogyókúra miatt?

  Egy rosszul kivitelezett fogyókúra, egy koplalásra vagy bizonyos tápanyagok, élelmiszertípusok teljes megvonására épített diéta számos kellemetlen tünettel, negatív következménnyel járhat.

 • 2024-04-30 Az étrend nemcsak trend! Életet is menthet!

  Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos étkezés, amely különböző diéták és étrendek elterjedését eredményezi. Sokan alakformálás és egészségük megőrzése céljából követnek valamilyen diétát, de vannak akik orvosi utasításra, valamilyen egészségügyi probléma vagy betegség hatására kezdenek szigorúan szabályozott étrend szerint étkezni.

 • 2024-04-22 Várandósan is mozoghatok?

  Napjainkban, amikor egyre több pár szorul orvosi segítségre a családdá válásban, a nők elképesztően sokat hajlandóak feláldozni a vágyott babáért. Persze nem mindenáron, így ha lehet, akkor az olyan, nőiességük és önbecsülésük sarokkövét jelentő dologban, mint az alakjuk megtartása, csak végső esetben kötnek kompromisszumot.

 • 2024-04-22 Élj teljes életet!

  Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység (coeliakia), melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, minden kalászos gabonában (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, ismertebb neve a sikér.

 • 2024-04-20 Gluténmentes étkezés csak kivizsgálás után!

  Sokan hallottak róla, hogy a glutén fogyasztása számos tünetet okozhat. Valaki ilyenkor egyből diétázni kezd és figyeli, hogy a tünetei megszűnnek-e, míg mások saját maguk kérik a laborvizsgálatot, azonban sem a pozitív, sem a negatív lelet nem ad valós választ a kérdésükre.

 • 2024-04-18 Így óvja az egészséged, és a szépséged a cékla

  A cékla egy mindenki által ismert zöldség, de talán sokan nem tudják, miért lenne fontos gyakran az étrendjük részévé tenni.

 • 2024-04-11 8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

  Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.

 • 2024-04-08 Életmódváltás és tudatosság

  Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémája, ezt Európában járványnak tekintik.

 • 2024-03-24 A MDOSZ állásfoglalása az időszakos böjtről

  Napjainkban közkedvelt téma a böjtölés és annak egyik fajtája, az időszakos böjt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége állásfoglalásában a gyakorlatban dolgozó dietetikusok szemszögéből vizsgálta meg a kérdést.

 • 2024-03-19 Mit mivel helyettesíts, ha fogyás a célod?

  A tavasz berobbanásával sokan ráébrednek, ha a „bikiniszezonra” a kívánt alakot akarják elérni, ideje diétába fogni, nem lehet tovább halogatni. Rendszeres olvasóink már tudják, mi a drasztikus diéták helyett az életmódváltás mellett tettük le a voksunkat – ennek pedig része az is, hogy ne lemondj ételekről, hanem helyettesítsd őket mással! Szerencsére a tavasz kezdetével rengeteg opciónk van arra, hogy az amúgy nem túl egészséges ételeket a hétköznapjainkból lecseréljük egy jobb változatra, ami hasonlóan finom! Ezekből gyűjtöttünk most össze tízet.

 • 2024-03-16 A szénhidrát mindig ellensége a fogyásnak?

  A szénhidrátokat gyakran kiáltják ki az elhízás és az egészséges étkezés káros hatásának, pedig az étkezésből való kiiktatásuk a legtöbb esetben nem feltétlen hasznos. Legújabb kutatások kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák védelmet nyújtanak bizonyos betegségek ellen.

 • 2024-02-28 Mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén, csecsemőnek?

  Tejallergia esetén minden tejtartalmú élelmiszer fogyasztását ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez és a teljes értékű tejmentes étrend kialakításához érdemes szakember segítségét kérni. A tejmentes diétával kapcsolatban Sarnyai Tünde gyermek dietetikust, a Budai Allergiaközpont szakemberét kérdeztük.

 • 2024-02-02 Mikor kell a fogyáshoz gyógyszeres kezelés?

  A kilók elleni harcot sokan azzal a felkiáltással adják fel, hogy eddig sem sikerült lefogyni, ráadásul a túlsúly családi vonás. Holott, ha tudjuk, hogy az elhízás milyen krónikus és súlyos betegségek rizikófaktora, azt is tisztán kell látnunk, hogy a fogyás sokszor az egészségvédelem miatt (is) szükséges.

 • 2024-01-25 A vitaminbevitel súlygyarapodást okoz?

  Sokan azért ódzkodnak a vitaminos készítmények szedésétől, mert attól tartanak, hogy ezért ragadnak rájuk a fölös kilók. Úgy tűnik, hogy ez egy tévhit, és egyre több vizsgálat eredményei cáfolják ezt a hibás elképzelést.

 • 2024-01-14 Már fel is adta a diétát? Megvan a magyarázata

  Eltelt egy hét az új évből és vannak, akik már fel is adták a frissen megkezdett fogyókúrájukat. A szakember szerint az a jó életmódváltás, amiben az étkezéshez nem társul bűntudat, nem kell lemondani a démonizált kenyérről, burgonyáról, tésztáról, édességekről. Tudatossággal, némi tervezéssel és persze türelemmel bárki elindulhat a fogyás útján, amely sokszor együtt jár az egészség megőrzésével is.

 • 2024-01-06 A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

  Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

 • 2024-01-04 Fogyókúrát támogató szerek a patikából

  Tévhitekben ringatja magát az, aki azt hiszi, hogy egy-két doboz fogyókúrás pirula beszedésével a plusz kilók maguktól „leolvadnak” róla. A patikákban kapható fogyókúrát támogató készítmények az egészséges diéta és a testmozgás mellett, nem pedig azok helyett kecsegtetnek azzal a lehetőséggel, hogy sikerül pár kilóval többet leadni.

 • 2023-12-11 Karácsonykor sem kell lemondani a kedvenceinkről

  Jönnek az ünnepek, a legtöbb háztartásban megszokott menüsort tesznek ilyenkor az ünnepi asztalra. Sokan már előre legyintenek, mekkora súlyfelesleggel zárják majd a decembert. A dietetikus szerint azonban az egészséges táplálkozás jegyében nem kell semmiről lemondani, ha szeretnénk elkerülni a felesleges kilókat, de nem árt, ha betartunk az ünnepek alatt is néhány aranyszabályt.

 • 2023-11-24 Lendüljön formába ezzel az étrenddel karácsonyra!

  Bő egy hónap van karácsonyig, a legtöbben pedig ünnepekkor tartják be a legkevésbé a fogyókúrát. Egy speciális étrend azonban segíthet abban, hogy karácsonyra olyan formába lendüljünk, hogy egy kicsit elcsábulhassunk az ünnepi finomságokra.

 • 2023-10-20 Ételek és italok, amelyek emelik a vércukorszintet

  A cukorbetegség egy krónikus betegség, amikor is kulcsfontosságú a vércukorszint ingadozásának elkerülése. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan táplálékot, amely negatív hatással van a vércukorszintre, illetve olyan ételeket és italokat, amelyek nagyon pozitívan hatnak a vércukorszintre.

 • 2023-09-22 A betegségek kiinduló oka döntően a táplálkozás

  Megdöbbentőnek tűnik a tény, de igaz, hogy az összes kardiovaszkuláris betegség mintegy 70%-a valamilyen módon a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza! Ez ugyanis többek közt elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez vezethet, amelyek következménye lehet egy szív-érrendszeri betegség. A Szív Világnapja kapcsán dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa az egyéni felelősségre, az orvosok felvilágosító és támogató szerepére, és a kardiovaszkuláris rizikó felmérésének lehetőségére hívta fel a figyelmet.

 • 2023-08-03 A karcsú alak nem álom többé

  Rengeteg történet kering az interneten csodálatos fogyásokról és fogyókúrákról. De hihetünk ezeknek a beszámolóknak és reklámoknak? Nem egyszer fut bele az ember olyan sikertörténetekbe, amikor valaki több tíz kilótól szabadult meg könnyedén. Kérdezhetnénk, hogy milyen áron? Valószínűleg, sőt biztos, hogy így van, ezek a termékek nagyon drágák és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek lehet, hogy segítik a fogyást, azonban egészségkárosító hatásokkal is rendelkezhetnek. Nem egy ilyen történetről olvashattunk már.

 • 2023-07-13 Önutálattól lehet sikertelen a fogyás

  Javában tombol a nyár és a strandszezon, sokaknak azonban ez az év leggyötrelmesebb időszaka. Ők azok, akik előre rettegnek a nyártól, amikor fürdőruhát kell húzniuk és mások előtt megmutatni a testüket.

 • 2023-07-13 Mit fogyasszunk kánikula idején?

  A nyári melegek és hőhullámok próbára teszik az emberi szervezetet. Természetes reakció, hogy nagy melegben nincs akkora étvágyunk, mint hidegebb időben. Mivel agyunk hőháztartásért felelős területe az étvágyat is szabályozza, ilyenkor inkább a testhőmérsékletre koncentrál, ami az éhségérzet rovására megy, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. A kánikula egyik járulékos előnye tehát, hogy hőségben jóval könnyebb a diétázás.

 • 2023-05-12 Tartsuk kordában a kilókat!

  Arról, hogy milyen az ideális és szép test, megoszlanak a vélemények. Szerencsére, hiszen, ahányan vagyunk, annyifélék is. Mindenkinek más a szépségideálja, így valaki a sportos vonalakat, valaki pedig a kerekded idomokat kedveli. Azonban mindkét esetben fontos az egészséges arányok megtartása, így figyelnünk kell, hogy ne essük túlzásba a diétát illetően, illetve vigyáznunk kell a plusz kilókkal is. A túlsúly ugyanis az egészségünkre is káros hatással lehet. A május 20-ai európai elhízás elleni nap erre hívja fel a figyelmet, illetve segítséget is nyújt azzal kapcsolatban, mit tehetünk az elhízás ellen.

 • 2023-04-06 A reggeli rutin segíthet a fogyásban

  Életmódot változtatni nem olyan egyszerű és nem olyan könnyű feladat. A fogyás sem olyan egyszerű, de semmiképpen se higgyünk abban, hogy léteznek csodaszerek. Ezek is csak akkor hatékonyak, ha mellette odafigyelünk az étkezésünkre és rendszeresen mozgunk is. Csak úgy egy pirula nem fog segíteni a fogyásban, ha mégis lefogyunk, könnyen visszahízhatjuk a leadott kilókat – vagy azok többszörösét –, illetve azt sem tudjuk, hogy ezeknek a piruláknak milyen mellékhatásaik vannak vagy lesznek a későbbiekben.

 • 2023-03-06 Állj ellen a divatdiétáknak, hatástalanok

  A januári életmódváltó fogadalmak általában márciusra kifulladnak, a jó idő és a nyár viszont érezhetően közeleg, és sokan ilyenkor nagyon gyorsan akarják formába hozni magukat. A tavasz tipikusan a gyors eredménnyel kecsegtető csodadiéták időszaka, ezért nem árt ilyenkor hangsúlyosan felhívni a figyelmet ezek veszélyeire – mondja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Ráadásul ez a hagyományos böjti időszak is, így sok minden keveredik a fejekben. Bár döntően már tudjuk, hogy a táplálkozás szakértői a dietetikusok, sokszor még mindig az influenszereknek, celebeknek, különféle életmódtanácsadóknak és ismerősöknek hiszünk, ha gyors fogyókúrába kezdenénk.

 • 2023-02-09 Nyári álomalak? Még épp időben vagyunk...

  A legtöbb újévi fogadalom – mint például, hogy többet mozgunk és egészségesebben étkezünk, hogy idén elérjük az eddigi legjobb és legegészségesebb formánkat – többnyire februárra kifullad, és ha bele is kezdtünk egyáltalán az életmódváltásba, sokszor újra meg kell találnunk a motivációt.

 • 2023-01-18 Bombabiztos megoldás reflux ellen

  A reflux olyan probléma, mely hazánkban rengeteg embert érint. Már-már azt is mondhatnánk, hogy népbetegségnek számít. Rengetegen szenvednek az olyan kellemetlen tünetektől, mint a gyomorégés, a maró érzés a nyelőcsőben vagy a rossz szájíz. A legtöbben azonnal gyógyszerekhez nyúlnak, pedig a probléma sokszor egy kis odafigyeléssel akár természetes megoldás segítségével is orvosolható.

 • 2023-01-10 4 tipp, hogy hogyan vágj bele az újévi diétába

  Új év, új célok, mindenkinek más, de legtöbben az életmódváltást mellett döntenek. Az életmódváltás komoly elhatározás, így érdemes tisztában lenni azokkal a fontos lépésekkel, amelyeket javasolt betartani a diéta előtt annak érdekében, hogy minél hatékonyabb és fenntarthatóbb legyen. Íme 4 tipp, hogy miket érdemes beiktatnunk, mielőtt belevágunk a diétába - szakértő tippjeivel.

 • 2022-12-12 Hogyan élvezzük az ünnepeket diabétesszel?

  Lassan beköszönt az év végi ünnepi időszak, s vele együtt a nagytakarítás, dekorálás, bevásárlás, karácsonyi menütervezés ideje. Kicsit végre kiengedhetjük a gőzt, élvezhetjük a családdal töltött meghitt pillanatokat, és a finomabbnál finomabb fogásokat, süteményeket.

 • 2022-12-05 Egészséges étkezés karácsonykor a séf tanácsaival

  Karácsony elképzelhetetlen gazdag menüsor és egymást követő családi ebédek, vacsorák nélkül. Érthető, hogy elterjedtek azok a viccek, amelyek csattanója az ünnep utáni súlygyarapodás. Pedig elég egy kis odafigyelés és vállalkozó kedv, máris kordában tarthatjuk a kilókat, és még a kulináris élményekről sem kell lemondanunk. A soproni Fagus Hotel executive séfje most megmutatja, hogyan lehet egészségesebb az ünnepi ebéd, még akkor is, ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez.

 • 2022-11-15 Egyes táplálékok jók az egészségünknek?

  Régebben sok táplálékot kiáltottak ki bűnösnek, aztán megcáfolták ezeket az állításokat és napjainkban az derül ki róluk, hogy nem is olyan ártalmasak az egészségre nézve. Ami azt jelenti, hogy bátran fogyaszthatjuk ezeket a táplálékokat, persze mint mindent, ezeket is csak mértékkel. Hiszen akármit is eszünk, de ha tartjuk a mértéket és emellett rendszeresen mozgunk és felhagyunk minden káros szenvedélyünkkel, akkor elmondhatjuk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy lefogyjunk és hogy elkerüljenek bennünket a különféle betegségek.

 • 2022-09-21 Light termékek valóban a barátaink?

  A light termékek gyakran kerülnek a fogyókúrázók bevásárló kosarába, mivel úgy gondolják, ezekkel hozzájárulnak a fogyásukhoz és egészségükhöz. De valóban jót tesznek nekünk?

 • 2022-09-19 Ősszel is a szabadba!

  Bár egyre hidegebbek a nappalok, még érdemes kihasználni a tél előtti időszakot. Az aktív nyár után még ne zárkózzunk be a lakásba, továbbra is sportoljunk, mozogjunk, tartsuk karban erőnlétünket. Az alábbi tanácsok a testsúlycsökkentést is segítik!

 • 2022-07-27 Itt a nyár, itt a hipoglikémia

  A hipoglikémia - azaz a „hipózás”- gyakori állapot a cukorbetegek körében, főleg azoknál, akik inzulint használnak. Az alacsony vércukorszint bármikor felléphet, de a nyári időszakban sűrűbben fordul elő, mert a hőség miatt felgyorsul az anyagcsere és ez elősegíti a vércukorszint csökkenését.

 • 2022-07-25 A szív szempontjából nincs egészséges kövérség

  Eddig néhány kutatás azt sugallta, hogy a metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggéseket világítja meg.

 • 2022-07-01 Az aranyeres panaszok fokozódnak a melegben

  Az aranyérrel élők megszokták, hogy az életmód, a diéta, a helyi ápolás a mindennapi élet részét képezik. Nyáron a megváltozott körülmények során különös hangsúlyt kap sok tevékenység.

 • 2022-06-27 Minden testnek jogában áll strandra menni!

  A képszerkesztő programok korában nehéz elfogadni az öregedés bármely jelének láthatóvá válását. Kihívást jelent szembenézni azzal, hogy a testünk nem úgy reagál a diétára, mozgásra, mint pár évvel korábban.

 • 2022-06-10 A nyár veszélyes a májra?

  Itt a nyár, a családi, baráti összejövetelek, a nyaralás, a pihenés, az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor előfordul, hogy kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és ennek veszélyes következményei lehetnek nemcsak a felszaladó kilók miatt, de májunk állapotára nézve is.

 • 2022-05-17 Megalakult az első Nutricia Táplálásterápiás Centrum

  Megalakult Budapesten az első Nutricia Táplálásterápiás Centrum a MIND Klinikán. Az egyedülálló együttműködés célja, hogy itthon is elérhetőek legyenek az Európa más területén már elterjedt magas színvonalú táplálásterápiás kezelések, eszközök és speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek. Az évente több ezer beteg ellátását végző MIND Klinikán létrejövő Nutricia Táplálásterápiás Centrum az első ilyen létesítmény az országban.

 • 2022-05-16 Új étrend trend a láthatáron?

  Semmi sem állandó, csak a szüntelen változás. Amit tegnap még megdönthetetlen igazságnak hittünk, azt ma már kétkedve vizsgálgatjuk, holnapra pedig talán épp az ellenkezője nyer bizonyítást. Az egészségről és a tökéletes étrendekről alkotott elképzeléseink is folyamatosan változnak. Az 1980-as évek sztárja az alacsony zsírtartalmú étrend volt. 1990-ben a szénhidrátmentesség hódított, majd a 2000-es évek egészen az őskorig vezettek vissza, amikor az ember főleg nyers ételeket evett, ez volt a paleolit táplálkozás. Mindeközben egyre divatosabbá vált előbb a vegetáriánus, majd a vegán étrend. Ezek persze csak a legismertebbek, hiszen az összes különböző étrendet felsorolni is nehéz lenne.