Tiltólistás ételek, amelyek segítenek a fogyásban!
Amikor ránézünk egy diétás összeállításra, elsőként a leginkább kedvelt ételek kerülnek a tilos oldalra. Bár vannak helyettesítő ételek, de a már megszokott alapélelmiszerek nélkül nehéz elképzelni az étkezést. Biztos, hogy le kell mondanunk ezekről, vagy csak be kell tartani bizonyos szabályokat?
Burgonya
A krumpli az egyik leglaktatóbb zöldség, mivel hamar teltségérzetet okoz. A vízben főtt vagy párolt, pár csepp zsiradékkal sütőben sütött változata egészségesebb, mint a zsírban, olajban sütött. A cukorbetegek, fogyókúrázók számára kerülendő a szénhidrát mennyisége miatt, de C-vitamin, rostanyag, fehérje és B6-vitamin tartalma miatt egészséges ételnek számít.
Egyik legegészségesebb alternatívája lehet az édesburgonya. Az elkészítésére figyelni kell, mert minél hosszabb ideig éri magas hőmérséklet, annál magasabbra szökik a glikémiás indexe. Az édesburgonyában lévő szénhidrátokat lassabban építi be a szervezetünk, mint a hagyományos burgonyában lévőket, mivel a benne lévő egyéb anyagok elnyújtják a szénhidrátok felszívódását, így kiegyensúlyozott marad a vércukorszint.
Tészta
Alacsony glikémiás indexű diétát végző (olyan ételeket, amelyek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak) fogyasztókkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a mérsékelt mennyiségű tészta nem káros. Sőt a felmérések alapján a résztvevők tésztaevés közben is le tudtak fogyni. A lényeg: törekedjen teljes kiőrlésű tésztára, és lehetőleg főzzük al denté-re (kissé alulfőzöttre), így kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
A durumtészta energia- és szénhidráttartalmában nincs nagy különbség a hagyományos között, ám mégsem hizlalnak. A teljes kiőrlésű tésztákhoz az egész szemes búzát őrlik meg, ettől lesz teljes kiőrlésű, és emiatt jóval magasabb a rosttartama is.
A szénhidrátcsökkentett termékek (kenyerek, péksütemények, tészták) közel 30 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint hagyományos társaik. Alacsony szénhidráttartalom mellett magas a fehérje- és élelmirost-tartalmuk. Fogyasztásuk után nem ugrik meg magasan a vércukorszint, hanem csak lassan emelkedik, ezért fogyókúrázók, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Diófélék
Lehet, hogy sok zsírt és kalóriát tartalmaznak, de nem kell lemondani róluk a kilók leadása érdekében. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a nők, akik hetente kétszer vagy többször esznek egy adag diót, csaknem 25 százalékkal kisebb valószínűséggel híznak el, és kevesebb kilót szednek fel, mint azok, akik kerülik a dióféléket.
Sajt
A kalciumban gazdag, alacsony zsírtartalmú tejtermékek kalciumszegény ételekbe történő beillesztése segíthet a fogyásban, miközben védi a csontok egészségét is. A sajt tartalmaz még A-, B2-, B12-, D-vitaminokat, niacint és ásványi anyagokat (cink, foszfor). Mérsékelt fogyasztása fontos az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak.
Rizs
A teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend ‒ mint például a barna rizs ‒ valóban segíthet az egészségesebb testsúly megőrzésében. A jóllakottságérzetet biztosító roston kívül B1- és B6-vitamint, magnéziumot, szelént, foszfort és mangánt is tartalmaz. A fehér rizs nem rendelkezik ezekkel az előnyökkel, korlátozott, ésszerű adagokkal mégis élvezheti anélkül, hogy aggódnia kellene a súlygyarapodás miatt.
Csokoládé
A csokoládéfogyasztáskor lehetőleg válassza a sötét változatot, és elégedjen meg kis adagokkal. Az étcsokoládé tele van antioxidánsokkal, és elősegíti az inzulin jobb működését a szervezetben, miközben kontrollálja az éhségérzetet. Ideális édesség az egészséges étkezés lezárásához.
Pattogatott kukorica
A pattogatott kukorica kiváló rostforrás, és gyorsan csillapítja az éhségérzetet, sőt a diétás étrendbe is könnyen beilleszthető. Teljes kiőrlésű gabonaféle, így tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, továbbá olyan antioxidánsokkal, ami segíthet különböző betegségek megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy a teljes értékű gabonák gyakori fogyasztása hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz, segíthetnek elkerülni a gyulladásos megbetegedéseket, valamint csökkentik a rák, a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát.
Tej
Fogyasszon teljes zsírtartalmú tejet a fogyáshoz! Furcsának tűnhet, de a szakértők szerint ez lehetséges. Egy pohár teljes tej (zsírtartalma legalább 3,5%) nem okoz súlygyarapodást, sőt a fogyásban is segíthet. Feltehetően ennek egyszerű az oka: a magas tejtartalom gyorsan eltelít, és megakadályozza, hogy túlzásba vigyünk a további falatozást.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

