Miért szükséges a króm?

Miért szükséges a króm?

A króm fontos szerepet tölt be a szervezetben, noha naponta csupán 40 mikrogrammra van szükség belőle. A króm a cukoranyagcsere kulcsfontosságú szereplője. A megfelelő krómellátottság hozzásegíthet a cukorbetegség megelőzéséhez, kezeléséhez. Ráadásul, a króm fogyás esetén is segítségül hívható.

A tenger gyümölcsei, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a húsok és egyes fűszerek (pl. feketebors) jó krómforrások. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a fejlett országokban mindössze napi 20-30 mikrogramm a krómbevitel, ami elmarad az ajánlottól. Szükség lehet tehát a pótlásra.

Miért szükséges a króm?

Támogatja a testsúlykontrollt is

Ha a szervezet kellően ellátott krómmal, az javíthatja a szénhidrát-toleranciát, és akár 27 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási kockázatát.

Már kialakult cukorbetegségnél is előnyös lehet a króm adagolása. Szem előtt tartandó azonban, hogy diabétesz esetén a króm szedése nem helyettesíti a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek alkalmazását, bár hosszú távon hozzájárulhat azok adagjának csökkentéséhez. Érdemes tehát szakorvossal konzultálni a króm nyújtotta lehetőségekről.

A megfelelő krómellátottság támogatja a testsúlykontrollt is, hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és a zsírtömeg csökkentéséhez. A króm ritkábbá teheti a falási rohamokat, enyhítheti a szénhidrátok utáni vágyat. Ha valaki fogyni szeretne, akkor a diéta és testmozgás mellett javasolható számára a krómpótlás. Ha ezzel a nyomelemmel is kiegészül a fogyókúrás program, 0,5-1,5 kilogrammal kevesebbet mutathat a mérleg, mint króm nélkül.

Milyen formában jut a szervezetbe a króm?

A patikaszerekkel történő krómpótlásnál célszerű a krómot jól felszívódó, magas arányban biohasznosuló formában alkalmazni. Jó tudni, hogy a szerves krómsók, kiemelten a krómos élesztő bizonyulnak a legnagyobb arányban felszívódó krómpótlónak.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek