Méregtelenítő növények

Méregtelenítő növények

Itt a lehetőség, hogy a télen felszedett kilóktól könnyedén megszabaduljunk, hiszen a piaci standok, boltok, áruházak polcai lassan megtelnek finom és egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Érdemes egy méregtelenítéssel kezdeni a fogyókúrát, hiszen nemcsak az emésztőrendszerünket tehermentesíthetjük, de vitaminokkal is feltölthetjük szervezetünket.

Sokan fölöslegesnek tartják, hiszen testünk folyamatosan méregtelenít, ám rengeteg káros anyagot fogyasztunk, szívunk be a levegővel, így idővel a mérgek felhalmozódnak, és komoly egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak.

A tisztítókúra alapszabálya, hogy mellőzni kell a szénhidrátban, zsírban gazdag ételeket, és mivel sok friss alapanyag áll a rendelkezésre ezért az előre elkészített, adalékanyagokkal teli fogásokat is ki kell űzni az étrendünkből. Nem megengedett az alkohol, a só, a cukor (édesítőszerek), és a koffein fogyasztása sem. A méregtelenítést a bélrendszeren és a nyirokkeringésen kívül a máj, a vese és a tüdő végzi, ezek képesek a káros anyagokat melléktermékként kiüríteni.

Méregtelenítő növények

Méregtelenítést segítő növények

Csírák: kitűnő méregtelenítő hatással bírnak, emellett rengeteg vitamin, ásványi anyag, nyomelem, növényi fehérje és enzim található a csírázó magvakban. A sokrétűen felhasználható csírák erősítik az immunrendszert, védik a sejteket, segítik az emésztést.

Lósóska (Rumex crispus): méregteleníti a májat, enyhíti a székrekedést. A benne levő magnézium helyreállítja a krónikus vagy akut hasmenés miatt felborult vízháztartást, nyugtatja az idegeket. Kiváló baktériumölő és gyulladáscsökkentő. Legjobb turmixolva, párolva, de főzetet is készíthetünk belőle.

Görögszéna (Triginella foenum-graceum): A növényt az ókori görögök főként jószágok etetésére használták, neve innen ered, ugyanis a növény eredetileg Ázsiából származik. Magvai bővelkednek ásványi anyagokban, a benne levő trigonellin nevű alkaloid pedig hozzájárul az emésztés javításához. Méregtelenítő hatásának köszönhetően a bélredőkben megrekedő salakanyagot nagy hatékonysággal távolítja el.

Máriatövis (Silybum marianum): A benne levő szilimarin (antioxidáns polifenol) az egyik legjobb májvédő, sőt a máriatövis képes regenerálni is a májszöveteket. Megtisztítja az epevezetékeket, jótékony hatása van az emésztésre és a vesék működésére is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek