Egyes táplálékok jók az egészségünknek?

Egyes táplálékok jók az egészségünknek?

Régebben sok táplálékot kiáltottak ki bűnösnek, aztán megcáfolták ezeket az állításokat és napjainkban az derül ki róluk, hogy nem is olyan ártalmasak az egészségre nézve. Ami azt jelenti, hogy bátran fogyaszthatjuk ezeket a táplálékokat, persze mint mindent, ezeket is csak mértékkel. Hiszen akármit is eszünk, de ha tartjuk a mértéket és emellett rendszeresen mozgunk és felhagyunk minden káros szenvedélyünkkel, akkor elmondhatjuk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy lefogyjunk és hogy elkerüljenek bennünket a különféle betegségek.

Milyen táplálékokat fogyaszthatunk? Az egyik ilyen a tojás, amelyről korábban azt állították, hogy nagyon egészségtelen. Márpedig a tojás egyáltalán nem az, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és más tápanyagokat. Ma már cáfolják azokat a híreket, hogy a tojás szívinfarktust vagy stroke-ot okozna. A telített és transzzsírok bevitelére kell figyelnünk, merthogy ezek emelik meg a koleszterinszintet és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának a kockázatait.

Egyes táplálékok jók az egészségünknek?

A vörösbor nagy mennyiségben tartalmaz a szív- és érrendszeri betegségeket megelőző rezveratrolt. Napi egy pohár vörösbor nem árt az egészségnek, de ha nagyobb mennyiséget szeretnénk bevinni ebből az antioxidánsból, akkor inkább szőlőt fogyasszunk, amely szintén bővelkedik rezveratrolban.

Kenyeret is ehetünk, ha az teljes kiőrlésű lisztből készült, ugyanis így jó rostforrást biztosít a szervezet számára.

A saláta is egészséges, kifejezetten a zöld leveles zöldségekből készült saláták fogyasztását javasolják a hozzáértők, mivel nagyon sok tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak. De amikor salátát készítünk, felejtsük el a dresszinget, helyette használjunk gyógynövényes balzsamecetet vagy extraszűz olívaolajat, amelynek telítetlen zsírsavjai hasznosak az egészségünkre nézve.

A burgonya – módjával fogyasztva – nem árt az egészségnek, hiszen kiváló rostforrás és értékes tápanyagok is megtalálhatók benne, mint például a C-vitamin és a kálium. Az édesburgonya jobb alternatíva, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, és ez a C-vitaminhoz hasonlatosan szintén antioxidáns vitaminnak minősül.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek