Mit fogyasszunk kánikula idején?

Mit fogyasszunk kánikula idején?

A nyári melegek és hőhullámok próbára teszik az emberi szervezetet. Természetes reakció, hogy nagy melegben nincs akkora étvágyunk, mint hidegebb időben. Mivel agyunk hőháztartásért felelős területe az étvágyat is szabályozza, ilyenkor inkább a testhőmérsékletre koncentrál, ami az éhségérzet rovására megy, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. A kánikula egyik járulékos előnye tehát, hogy hőségben jóval könnyebb a diétázás.

2023.07.13

Táplálkozásunk más módon is összefügg a meleggel, az emésztés ugyanis hőt termel. A különböző típusú ételek azonban más-más hatással vannak szervezetünk hőmérsékletére, így jól megválogatott ételekkel mérsékelni tudjuk az emésztés következtében felszabaduló hőt. Legújabb cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, milyen ételekkel és italokkal élhetjük túl a kánikulát!

A legfontosabb a folyadékbevitel

A verejtékezés miatt sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek a nyári melegben. Nagyjából napi 3 liter víz kell egy felnőtt embernek, de ha valaki például a szabadban végez fizikai munkát, annak ennél is több folyadékra van szüksége. Rossz hozzáállás, ha valaki kellemetlennek találja az izzadást, ezért inkább kevesebb folyadékot fogyaszt. Az izzadást ezzel nem tudja elkerülni, viszont a szervezete vízháztartását felborítja, és a kiszáradást kockáztatja.

 Mit fogyasszunk kánikula idején?

Kerüljük a nehéz ételeket és az alkoholt

Nagy melegben amúgy sem kívánja az ember a zsíros, fűszeres ételeket, de ezek nem csak magas kalóriatartalmuk miatt okoznak problémát, megemésztésük ugyanis megterheli a szervezetet és hőt termel. Ahogy nem szeretünk fekvőtámaszokat csinálni kánikulában, úgy emészteni sem, mivel az legalább olyan megterhelő. A nehéz ételek mellett az alkohol és a koffein sem ajánlatos hőhullámok idején, ezek ugyanis vizet vonnak el sejtjeinktől. Akármennyire is jólesik nyáron egy hideg sör vagy egy fröccs, a vízpótlásra nem ezek az italok a legalkalmasabbak, hanem a tiszta víz vagy a lédús gyümölcsök.

Halak, saláták, levesek

A halak húsa könnyen emészthető, tele van hasznos ásványi anyagokkal, és mivel akár párolva és grillezve is elkészíthető, ezért ideális nyári melegben. A hal mellé jó választás a különböző idényzöldségekből, például paprikából, paradicsomból és uborkából készített saláta, mert nem terheli meg a szervezetet. Kánikulában jól csúsznak a gyümölcslevesek is, amelyek nemcsak az éhségérzetet csökkentik, hanem a folyadékpótlásban is segítenek.

Forrás: interfood

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek