Az aranyeres panaszok fokozódnak a melegben

Az aranyeres panaszok fokozódnak a melegben

Az aranyérrel élők már megszokták, hogy az életmód, a diéta, a helyi ápolás a mindennapi élet részét képezik. Nyáron a megváltozott körülmények során pedig sok tevékenység különös hangsúlyt kap.

Az emelkedő környezeti hőmérséklet értágulatot okoz. Az aranyeres csomók ‒ melyek vénás tágulatok a végbélben és környékén ‒ szintén kitágulnak. A vérbőség gyulladáshoz vezethet, illetve a tág vénás öblökben vérrög is kialakulhat, a vénafal fájdalmas gyulladásával – mondja dr. Baranyai László, a Trombózis- és Hematológiai Központ sebésze.

Termál fürdők
A magasabb vízhőmérséklet miatt a medencében fokozódik a meleg terhelés. A tünetek kellemetlenné válhatnak, ezzel szemben a végbélrepedés tüneteit csökkentheti a meleg fürdő. Érdemes tudni, hogy a tág vénákban nagyobb eséllyel jelenhet meg a trombózis is, így tünetek esetén mielőbb forduljon orvoshoz! (Ezzel szemben a hűvösebb természetes vizek, például a tenger, hasznosak lehetnek).

Szomjúság
Melegben a folyadékszükséglet megemelkedik, a bőr felszínén fokozottá válik a vízleadás. Az izzadás dehidrációhoz vezethet, rontva az egész szervezet működését. Emiatt különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, ami elengedhetetlen a normál széklet képzéséhez. Nyáron a több zöldség, gyümölcs általában biztosítja az elegendő rostot, de a kielégítő folyadékbevitelről tudatosan kell gondoskodni. Nagy melegben minimálisan 3 liter folyadék, lehetőleg víz szükséges naponta. A kávé, tea vagy az alkoholok vízhajtó hatásúak, így ezeket jobb kerülni!

Az aranyeres panaszok fokozódnak a melegben

Izzadás
A fokozott izzadás miatt megnő a megfelelő higiénia jelentősége. Melegben az összefekvő bőrfelszíneken könnyebben alakul ki gyulladás, és a végbél környékén ez az aranyerek izgalmát okozhatja. Különösen hosszú utazásoknál fenyeget ez a veszély. Fontos, hogy bizonyos időközönként álljunk fel és mozogjunk!. Amennyiben gyulladt aranyérrel utazunk, hasznos lehet a speciális aranyér párna. (Nem a gyermek úszógumi! Ez még ronthat is a helyzeten!) Gondoskodni kell a száraz környezetről, nedvszívó fehérneműről, valamint ne nedves fürdőruhában élvezzük a strandot!

A higiénia jelentősége fokozódik
A nem kellő tisztálkodás melegben még veszélyesebb. A környezet megváltozása kizökkenti és nehezíti a megszokott tisztálkodást. Utazásnál tartsunk magunknál nedves törlőkendőt és biztosítsuk a száraz környezetet.

A cikk a Patika Tükör  augusztusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások