Alvászavar

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Alvászavar

Az alvás-ébrenlét ciklusban bekövetkező zavar. Több formája ismert:

-         az alvás többször megszakad az éjszaka folyamán

-         nehezen megy az elalvás, álmatlanság

-         hajnali ébredés

-         túl rövid vagy túl hosszú alvási intervallum

Hátterében legtöbbször lelki/pszichés gondok állnak.

 • 2021-08-03 Így aludjunk újra jól!

  Az alvászavar majdnem minden betegénél jelentkezik valamilyen formában. A karantén időszaka alatt teljesen felborult az életritmusunk, a covid-fertőzésen átesett betegek pedig kifejezetten nagy arányban panaszkodnak álmatlanságra. Nem kell azonban rögtön altatóhoz nyúlnunk, ha hasonló problémákkal küzdünk, hiszen léteznek olyan természetes alvássegítők is, melyeknek nincsenek káros mellékhatásaik.

 • 2021-03-29 Komolyan kell venni az inzulinrezisztencia tüneteit

  Az inzulinrezisztencia számtalan szokatlan tünetet produkálhat, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e valamilyen összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között. A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

 • 2021-03-10 Vizsgálták a járvány és az alvás kapcsolatát

  Új megközelítéssel, a szomatikus és a szorongásos tünetek szempontjából vizsgálta az alvás és a koronavírus-járvány kapcsolatát Simor Péter, az ELTE Pszichológiai Intézet adjunktusának vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport.

 • 2020-10-17 Plusz kilók és alvászavar

  Az alvászavarok bizonyos típusai összefüggést mutatnak a túlsúllyal – és ez az összefüggés oda-vissza kapcsolatot jelent.

 • 2020-06-18 10 dolog, amiért rosszul alszik

  A nagy hőségben szinte mindenki forgolódik, de nem csak ez lehet az oka az álmatlanságnak. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológusa szerint érdemes végiggondolnunk alvási szokásainkat, és azt, vajon miért alszunk rosszul, miért vagyunk kimerültek.

 • 2020-04-17 Bezártság: meg kell tanulnunk jól aludni!

  A világszerte dúló koronavírus járvány nem csak a testi, hanem a mentális, lelki egészségünket is érinti. Ilyenkor növekszik a bezártság érzés, pánik törhet ránk, tele vagyunk izgalommal. Várható, hogy a már korábban felismert insomniás tünetek ilyen környezetben felerősödnek. Sokkal nagyobb stressznek vagyunk kitéve és ez együtt járhat azzal is, hogy nem tudunk jól aludni.

 • 2020-02-24 Milyen lelki okai lehetnek a rossz alvásnak?

  Sok minden okozhat álmatlan éjszakákat, a kialvatlanság pedig nagy terhet ró az idegrendszerre. Éppen ezért nagyon komolyan kell venni azt, ha nem tudunk elaludni, vagy képtelenek vagyunk átaludni az éjszakát.

 • 2019-10-10 A lélek hullámvasútján

  „Életünkben hangulati hullámok vannak, így hol fenn vagyunk egy-egy hullám tetején, hol lesüllyedünk a völgybe”- magyarázza a lelki betegségek, a depresszió okait orvos szakértőnk, dr. Kohári György. Írásából azt is megtudjuk, hogy mi a különbség a depresszió és az alvászavar között, de választ kapunk arra is, hogy örökölhetjük-e szüleinktől ezt az oly gyakori betegséget.

 • 2018-09-27 Házi praktikák horkolás ellen

  A horkolás az éjszakai pihenésünket zavaró kellemetlenség, amely súlyos esetben akár életveszélyes is lehet! Pedig egyszerű praktikákkal – mint például a háton alvás megszüntetése - az enyhe horkolást akár ki is lehet küszöbölni, de a kóros állapot kezelésére is többféle lehetőséget ismertet a szakorvos.

 • 2018-04-26 Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők

  Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra.Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak.A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra vezethető vissza, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben esznek.

 • 2018-03-28 Miért vagyok mindig fáradt?

  Számos kutatás bizonyította már, hogy a mozgásszegénység nem növeli, hanem csökkenti az energiaszintet. A szakmai ajánlások szerint heti 150 perc közepes intenzitású kardiomozgásnak és 2x20-30 perc izomfejlesztő mozgásnak van optimális egészségvédő hatása. Fontos szabály még, hogy két kardioedzés között nem telhet el 72 óránál több, egy alkalom pedig nem lehet 30 percnél rövidebb. Természetesen hosszú évek tétlensége után ennél rövidebb, kevésbé intenzív edzésekkel is lehet kezdeni, de a cél az, hogy a mozgással csökkentsük a krónikus fáradtságot és a lehető legnagyobb egészségnyereségre tegyünk szert.

 • 2016-06-22 Térjünk vissza a napi kétszeri alváshoz!

  Nem véletlenül szeretünk sziesztázni! Ugyanis egészen az iparosodásig, azaz a 18. század második feléig az volt a természetes, ha valaki kétszer aludt egy nap.

 • 2016-05-10 A nők többet alszanak, mint a férfiak

  Kutatóknak sikerült összegezniük az emberiség alvási szokásait egy mobiltelefonos applikációval.

 • 2016-03-26 A hiányzó 1 óra

  A hónap végén ismét előbbre kell állítani az óráinkat, hajnali 2-ről 3-ra. Ez azt jelenti, hogy egy órával előbb kell felkelnünk, ami kihatással lehet az egészségünkre.

 • 2016-02-02 Nem tudsz aludni? Ezt idd!

  A stressz és a kavargó gondolatok, a szorongás sok mindenkinek okoz alvásproblémákat. Adunk néhány tippet, mit igyál, ha nem szeretnél nyugtalan éjszakákat.

 • 2015-06-03 Egyórás terápiával az álmatlanság ellen

  Mindjárt az első kísérlet sikerrel járt, amely akut fázisban (mielőtt krónikussá válik) vizsgálta az álmatlan gyógyítását: a kutatók szerint a résztvevők majdnem kétharmadánál javult az alvás minősége egy hatvan perces viselkedésterápia után három hónappal.

 • 2015-04-29 Vége az óraátállítás okozta kínoknak

  Nemsokára vége az időeltolódás okozta alvászavarnak és sok más kellemetlenségnek. Kanadai kutatók ugyanis megtalálták azt a molekuláris kapcsolót, amelynek segítségével újra lehet indítani és szinkronizálni a szerveztünk belső óráját.

 • 2015-02-03 Az asztma növeli az alvási apnoe kockázatát

  Egy új kutatás szoros összefüggést fedezett fel a két betegség közt: az asztmás felnőttek körében magasabb az alvás közbeni légzéskimaradás veszélye. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

 • 2014-07-21 Súlyos betegségeket okoz a válás

  A válás nem csak lelkünket, hanem testünket is megviseli. Az alvászavarokon túl most felfedezték, hogy a magas vérnyomás kialakulásában is szerepe van.

 • 2014-04-22 A fárasztó munkától rosszul alszunk

  A munkával járó stressz, illetve a hosszú munkaidő sokaknál alvászavarokat okoz - derült ki egy újonnan végzett kutatásból.

 • 2014-04-18 Praktikák a jó alváshoz

  A családtagok szinte minden reggel felteszik egymásnak a fenti kérdést. A válaszban pedig gyakran panaszkodunk: például arra, hogy nehezen aludtunk el, gyakran felébredtünk, nem aludtunk eleget, vagy hogy nem pihentük ki magunkat. Milyen is a jó alvás?

 • 2014-04-11 Alvásrohamok

  Képzeljék el, hogy egy vidám társaságban, felhőtlen szórakozás kellős közepén valaki összeesik s mély álomba zuhan. Mikor a többiek - akik mit sem értenek az egészből - felébresztik, bénultan fekszik hosszú perceken át, majd nagy nehezen teljesen rendeződik az állapota. Elég ijesztőnek hangzik, ugye?

 • 2014-04-09 Így leszünk kipihentek!

  Időnként mindenkivel előfordul, hogy minden igyekezete ellenére képtelen kipihenni magát éjszaka. Hogyan lehetünk még jobban kipihentek?

 • 2014-03-23 Az alvás minősége javul a korral

  A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt az életkorral javul az alvásunk minősége - legalábbis erre jutottak 150 ezer ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.

 • 2014-03-23 Melatoninban gazdag a bor

  Olasz kutatók igazolták, hogy bizonyos szőlőfajták különösen gazdagok melatoninban, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért iszunk meg lefekvés előtt szívesen egy-egy pohár bort.

 • 2014-03-12 A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást

  Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely - többek közt - a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti, és bizonyos tényezők hajlamosíthatnak is a tünetegyüttesre.

 • 2014-03-01 Jöhet a tavasz!

  A téli álmot alvó emlősök kipihenten kezdik a tavaszt. Velük ellentétben mi a hosszú, hideg téli hónapok alatt is megszokott tempónk szerint élünk: nem csoda, hogy mire megérkezik a tavasz, elfáradunk. Éppen akkor lohad le az életkedvünk, amikor a természet éledezni kezd - micsoda igazságtalanság!

 • 2014-02-25 Aludni vagy nem aludni - A délutáni szunyókálásról

  Az óvodában még nehezen vettek rá minket, mostanra azonban vágyakozva gondolunk a délutáni szunyókálásra, aminek hasznosságáról és jótékony hatásáról megoszlanak a vélemények.

 • 2014-02-22 Álmatlan nők éjszakái

  Magyarországon a felnőtt nők közel kétharmada szenved alvászavarban. A Yougov által készített internetes felmérés, 7 európai országban (köztük Magyarországon) vizsgálta a különböző alvási panaszokat.

 • 2014-01-23 Korai alvás

  Azok a gyermekek, akiknek alvásideje főleg az éjszakai órákra tehető, jobban teljesítenek, mint azok, akik nem alszanak eleget éjszaka. 60 kanadai egy-másfél és kétéves gyermek vizsgálata során kiderült, hogy az alvás befolyásolja az impulzuskontrollt, a végrehajtó képességet és a gondolkodás rugalmasságát.

 • 2013-12-21 Nehéz korban

  A mai civilizált világban a rohanó életmód, a túl sok stressz, a helytelen táplálkozás, a sokféle munka miatt sok problémát kell megoldaniuk a nőknek. Életük delén, a negyvenes éveiktől a hormonális változások mellett (klimax) munkahelyi és családi problémák nehezíthetik életüket: munkahelyvesztés, esetleg válás, a gyermekek felnőtté válnak, saját családot alapítanak. Bár a nehéz élethelyzetekre kevésbé lehet felkészülni, a változókori kellemetlen tünetek ellen időben védekezhetnek.

 • 2013-12-18 A mozgásszervi megbetegedésekről

  A mozgásszervi megbetegedéseket korunk népbetegségeként tartják számon, mely hazánkban is nagyon sok embert érint: kit közvetve, a családjában előforduló megbetegedések révén, kit úgy, hogy saját maga az érintett.

 • 2013-12-14 Mennyi alvás kell?

  Télen talán még a szokásosnál is több alvásra van szükségünk. Hogy mi minden irányítja még az alvásigényünket, azt dr. Szakács Zoltán orvos ezredes, neurológus, alvásspecialista, az MH Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának vezető főorvosa segítségével foglaltuk össze.

 • 2013-11-25 Gyakori ok a magas vérnyomás hátterében

  A néma gyilkosnak nevezett magas vérnyomás okai igen sokrétűek lehetnek, viszont van egy tényező, ami egyre gyakrabban fedezhető fel a betegség hátterében. Ez pedig nem más, mint az alvási apnoe, aminek kutatások szerint sokszor túl kevés figyelmet szentelnek. Hogy hogyan függ össze vele a magas vérnyomás, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

 • 2013-11-20 Minden 4. halálos közlekedési baleset oka a kialvatlanság

  Magyarországon 1300-1400 halálos közúti közlekedési baleset történik évente, becslések szerint minden negyedik tragédia a kialvatlanság számlájára írható, ugyanakkor közel 35 százalékuk közvetett kapcsolatban hozható magával az alvászavarokkal. Ennek megelőzése érdekében a Magyar Alvástársaság szeretné, ha a hivatásos gépjárművezetői alkalmasság megszerzését alvásdiagnosztikai szűrővizsgálatokon való részvételhez kötnék a jogalkotók.

 • 2013-11-01 Fibromyalgia, az ismeretlen betegség

  A Fibromyalgia-betegség az átlagnépesség 1 százalékánál jelentkezik, főleg a középkorú nőket érinti. A betegség kialakulásában több tényező játszik szerepet, többek között a fokozott stresszérzékenység, valamint vegetatív és hormonális zavarok. A környezeti ingerek iránti fokozott érzékenység és a csökkent alkalmazkodási képesség munkahelyi és családi konfliktusokat okozhat. A stressz, a rossz lelkiállapot pedig izomfájdalmakhoz, izommerevséghez vezet, tovább rontva ezzel a beteg közérzetét.

 • 2013-10-27 Szívszorító problémák

  Mára a szívinfarktus a szív- és érrendszeri betegségek között az első helyen szerepel. Érdemes megvizsgáltatni magunkat Cardio-CT géppel, mert a koszorúerek gyors, pontos, fájdalommentes vizsgálata, még a tünetek előtt kimutatja, ha baj van.

 • 2013-10-26 Edzés koffeinnel

  Sokan nem is gondolnak arra, hogy sportoláshoz üdítő vagy ásványvíz helyett inkább kávét vigyenek magukkal. Egy tanulmány szerint azonban a testedzés előtt két csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffein elfogyasztása akár 50%-al is csökkentheti a sportolás után jelentkező izomfájdalmat.

 • 2013-10-19 Rosszabbul alszanak a nők?

  Álmatlan éjszakái mindenkinek vannak, a férfiaknak a nők miatt, míg a nőknek a férfiak miatt. Persze a rossz alvás hátterében állhatnak hétköznapi gondok, betegségek vagy éppen a belső ritmusunk elállítódása is.

 • 2013-10-19 A 10 leggyakoribb alvászavar

  Az alvás elméletileg a béke és a pihenés időszaka. A legtöbbünk éjszakai élete mélyalvásból és álmokkal teli REM fázisokból áll. Amikor azonban az alvásritmus felborul, ijesztő dolgok történhetnek. Sőt, egyes alvászavarok inkább hasonlítanak egy horrorfilmre, mint a való életre.

 • 2013-10-19 Az alvászavar a stroke előjele lehet

  Hazánkban az alvászavar, azaz az insomnia a lakosság 30 százalékát érinti. Az alvás probléma az agyi keringési zavar előjele is lehet, melynek kialakulásában a hipertónia, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint játssza a főszerepet.

 • 2013-10-17 Mit üzennek a rémálmok?

  A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód.

 • 2013-10-14 Kiadós alvás

  Lassan nemzeti jelenség lesz az alváshiány. A modern, stresszes élet és az ágymegosztás elve mellett azonban vajon mit lehet mégis ez ellen tenni? Tehát hogy telt az előző éjjel? Bármi is a válasz, nagy valószínűséggel nem lesz kedvező. Egy átlagos brit mindössze öt és fél órát alszik megszakítás nélkül egy éjjel, ami jelentősen kevesebb a javasolt nyolc óránál. Ezzel ráadásul még nincs is vége.

 • 2013-10-08 Kóros nappali fáradtság - Ön is narkolepsziában szenved?

  Állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, nappali alvásrohamok. Hazánkban közel 5000 narkolepsziás beteg él, azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves diagnózis születik.

 • 2013-10-08 Az ásítás a test termosztátja

  Az ásítás nemcsak a fáradtság vagy unalom jele, hanem a test módszere is arra, hogy agyunkat hűtse - idézte amerikai kutatók megállapítását szerdán a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

 • 2013-10-06 Horkolás az agyvérzés rizikófaktora?

  Az egyszerű alvási apnoéban (alvás alatti légzéskimaradásban) szenvedő emberek esetében nagyobb rizikója lehet a csendes agyvérzésnek, illetve az agy fehérjeállományát érintő szövetsérüléseknek - adta hírül a ScienceDaily internetes egészségügyi magazin.

 • 2013-10-02 A fehér "fényfék" a melatonin termelődésében

  A fehér fényű izzók jóval erősebben fékezik a szervezet létfontosságú melatonintermelését, mint a sárgásan világítók - erre jutottak egy nemzetközi tanulmány szerzői.

 • 2013-10-02 Ha jó az éjszaka, jó a napunk!

  Az alvás létszükséglet. Amíg mi pihenünk, szervezetünk újratermel bizonyos hormonokat, feltölti az adrenalinraktárakat, megújítja az energiaháztartást, rögzíti a napközben elsajátított új ismereteket, és feldolgozza a friss élményeket. Ahhoz képest, hogy mennyire fontos tevékenységről van szó, az alvással nem is foglalkozunk. Egészen addig, amíg elegendő jut belőle.

 • 2013-09-22 Inszomnia

  Az alvásnak fontos szerepe van életműködéseinkben, testi és lelki egészségünk fenntartásában. Az alvásnak a nap 24 órájára számított mennyisége (tartama) és minősége (szerkezete) akkor felel meg élettani regeneratív funkcióinak, ha idomul a nappali szellemi-fizikai igénybevétel mennyiségéhez. Az egészséges alvás során másnap kipihenten ébredünk és egész nap kipihentek és frissek maradunk.

 • 2013-09-21 Mindent a hangterápiáról!

  A hangrezonanciát ősidők óta használja az emberiség gyógyítás céljából. Az ütemes dobolás általi transzállapotban bekövetkező gyógyulás és gyógyítás őshazája, az indián sámánok Amerikája.