Patikaszerek a nyugodt éjszakák szolgálatában

Patikaszerek a nyugodt éjszakák szolgálatában

Hazánkban a felnőtt lakosság több mint 30 százaléka küzd alvászavarokkal, amelyek nem tekinthetők csupán egy kis napirendbeli problémának, vagy a mindennapok természetes magától múló velejárójának.

Azon túl, hogy az alvásproblémák nehezen viselhető nappali álmossághoz vezetnek, számos, esetenként súlyos, krónikus betegség (köztük pl. stroke, szívinfarktus, daganatok) kialakulásának a kockázatát is fokozzák.

Ön miért nem alszik jól?

Nehezen alszik el? Az éjszaka közepén felébred?

Az el- és átalvási zavaroknak számos kiváltó oka lehet. Lehetséges, hogy a háttérben meghúzódó alapbetegség okozza a bajt. A krónikus köhögés, a refluxbetegség vagy az ízületi fájdalmak sokak álmák rabolják el, hogy pár példát említsünk. Ezekben az esetekben nem altató tablettákra, hanem sokkal inkább az alapbetegség karbantartására, kezelésére van szükség.

Patikaszerek a nyugodt éjszakák szolgálatában

Előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek szedése okolható az álmatlan éjszakákért. Az antidepresszánsok, a Parkinson-kór elleni szerek, a béta-blokkolók, a vízhajtók, az étvágycsökkentők, a lítium, az úgynevezett MAO-enzim-gátlók, az agyi keringést serkentő gyógyszerek, a pajzsmirigyhormonok vagy éppen a teofillin egyaránt okolhatók az álmatlanságért.

Ha valakinél felmerül a gyanú, hogy esetleg az általa szedett gyógyszer okozza az alvási problémákat, érdemes a gyógyszerészével vagy a kezelőorvosával beszélnie erről. Előfordulhat, hogy aprónak tűnő dolgok, így például a gyógyszerbevételi időpont estéről reggelre való áthelyezése megoldást jelenthet (különösen az antidepresszánsoknál, vízhajtóknál).

Fiatalok is érintettek a bajban

Egyre gyakoribb és egyre fiatalabb generációkat érint az a fajta alvászavar, amit az okoz, hogy felborul a nappalok és az éjszakák váltakozásának a ritmikussága. Vagyis, a szervezet nem érzi azt, hogy mikor van este, és mikor jön el az ideje az elálmosodásnak és az elalvásnak. Ennek hátterében nem kell, hogy interkontinentális repülőutak vagy éjszakai műszakok álljanak. Bizonyított, hogy a napközbeni és az éjszakába nyúló okoseszköz-használat is gátolhatja az alvást elősegítő hormonnak, a melatoninnak a termelődését a szervezetben, így nehezítve az el- és átalvást. Vagyis, aki este is intenzív fénynek teszi ki a szemét, és valódi könyv helyett okoseszközt olvas, vagy intenzíven számítógépezik, az ne csodálkozzon, ha nem jön álom a szemére.

A felborult éjszaka-nappal ciklusok is orvosolhatók, mégpedig melatonin adásával. A gyógyszertárakban vény nélkül megvásárolható melatonin dozírozásával megtanítható a szervezet, hogy mikor van este, mikor kell(ene) aludni. A tervezett elalvás időpontja előtt 1 órával, esti időpontban bevett melatonin fokozza az alváskészséget, javítja az alvásminőséget.

Érdemes tudni azt is, hogy idősebb korban (55 év fölött) a szervezet el- és átalvásért felelős hormonjának, a melatoninnak a termelődése csökken. Melatonin adagolásával a melatonin-szint emelhető, az alvásminőség javítható.

Már megint a stressz

Napjainkban igen gyakori, hogy a mindennapi stressz, feszültség és szorongás nem hagyja elaludni és nyugodtan aludni az embereket. A magánéleti, munkahelyi, anyagi vagy egyéb jellegű problémák miatti aggodalmak egyaránt ahhoz vezethetnek, hogy az illető forgolódik az ágyban, éjjelente felkel vagy felriad, és nyomasztó kérdések zakatolnak az agyában. A tökéletes megoldást a problémák megszűnése jelentené, ami azonban sok esetben aligha várható el rövid távon.

Fel kell tehát készülni a hatékony stresszkezelésre. Amennyiben a napközbeni stresszkezelés hatásosabb, akkor az éjszakák nyugalma is nagyobb eséllyel biztosított. Különféle, a hazai gyógyszerkönyvekben is hivatalos gyógynövények, esetleg ezek kombinációnak alkalmazása segíthet a panaszokon. A citromfűlevél, a golgotavirág, a macskagyökér, a komlótoboz és a levendulavirág, illetve ezek kivonatai hatásosan oldhatják a feszültséget, enyhíthetik az alvászavart előidéző stresszt.

B-vitaminokkal, magnéziummal kivédhető lehet a stressz és az alvászavar

Megemlítendő, hogy a vitaminok közül a B-vitaminok családja, míg az ásványi anyagok közül a magnézium kaphat szerepet a stressz orvoslásában. Amennyiben a szervezet B-vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátottsága optimális, kisebb a kockázata a lehangoltság, a nyomott hangulat, a feszültség, illetve a következményes alvászavarok kialakulásának.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör áprilisi számában jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek