A menedzserbetegség létezik? Valóban látásromlást okoz?

A menedzserbetegség létezik? Valóban látásromlást okoz?

Kimerültség, alvászavar, heves szívdobogás, gyomorideg, étvágytalanság, libidó-változás. Csak néhány tünet azok közül, amit egy-egy stresszes időszak tud kiváltani a szervezetünkből. A tünetek egyikét, vagy talán mindegyikét a legtöbben biztosan megtapasztaltuk már az életünk során. Tudta azonban, hogy a stressz a szemre is hatással lehet? Egy túlhajszolt, vagy érzelmileg terhelt időszak lenyomata nem csupán a testünket és a lelkünket tépázhatja meg, a szemünk is ugyanúgy megfizetheti a stressz árát.

2023.12.01

A stressz a mindennapi élet követelményeire adott általános válaszreakció, és a mindennapi élet normális része – amely lehet fizikai, érzelmi, mentális, vizuális vagy ezek kombinációja –, de ha túlzott mértékűvé vagy krónikussá válik, komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, és ez alól a szemünk sem kivétel.

Stressz és látás

"Amikor súlyosan stresszesek és depressziósak vagyunk, a szervezetünk erősen érzékennyé válik. Ennek hatására a szervezetben lévő magas adrenalin szint nyomást gyakorolhat a szemre, ami homályos látást eredményezhet. A tartósan szorongó emberek ezért a nap folyamán rendszeresen szenvedhetnek a szem megerőltetésétől. Amikor a szervezet stresszben van, a pupillák kitágulnak, több fényt engednek be azért, hogy könnyebben érzékelhessük a potenciális veszélyeket. Ugyanakkor a kortizol szint emelkedése további nyomást gyakorolhat a szemre. Különösen a stresszes munkát végzők körében (felsővezetők, menedzserek, cégtulajdonosok) gyakori, hogy a retina rétegei alatt jelentős mennyiségű folyadék alakul ki (ún. centrális serosus chorioretinopathia, CSCR), mely változó mértékű látásromláshoz, látás diszkomforthoz vezethet. Ilyen esetben a terápia része kell hogy legyen az életmódváltás, a stressz csökkentése ” – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Kutatók megállapították, hogy a mentális stressz a látásromlás tüneteihez vezethet. A tünetek érinthetik az egyik vagy mindkét szemet, állandóan jelen lehetnek, vagy időszakosan jelentkezhetnek.

A menedzserbetegség létezik? Valóban látásromlást okoz?

Stressz okozta szemproblémák

A stresszel összefüggő látásprobléma többnyire átmeneti, és gyakran magától elmúlik, ha enyhül a mentális nyomás. Egy-egy nehezebb, terheltebb időszakunkban az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk a látásunkban:
  • Fény- és mozgásérzékenység: A fény bánthatja a szemünket, vagy megnehezítheti a koncentrációt és a fókuszálást.
  • "Alagútlátás": Elveszíthetjük a perifériás látás egy részét, és úgy érezhetjük, hogy csak egyenesen, csőszerűen, magunk előtt látunk. Ez általában átmeneti állapot.
  • Szemhéjrángatózás: Az egyik vagy mindkét szemhéjunk véletlenszerűen, ismétlődően görcsbe rándulhat.
  • Rendkívül száraz vagy extrém módon könnyező szemek: Bár ezek ellentétes tünetek, bármelyiket okozhatja a stressz. Minden attól függ, hogyan reagál a testünk egy nehéz helyzetre.
  • Homályos látás: Ha stressz okozza, a homályos látás inkább enyhe, mint súlyos. Azonban azoknál, akiknél kardiovaszkuláris betegség is fennáll nagyobb a rizikó valamilyen érelzáródásra, mely akár súlyos látásromlást is okozhat.
  • A szem megerőltetése: Bár általában a szem hosszan tartó intenzív igénybevétele, például a számítógép képernyőjének hosszú ideig tartó használata miatt alakul ki, a szem megerőltetését okozhatja stressz is. A leírtak miatt akár csökkenhet a pislogási inger, ill. pislogás szám, így kialakul egy ördögi kör.
  • Úszkáló homályok: Ezek olyan, a szemgolyó belsejében lévő apró homályok, amelyeket a szemünk előtt megjelenő úszkáló foltokként érzékelhetünk. Ezen panaszokat fényfelvillanások is kísérhetik.
  • Kettős látás: A stressz miatt a kétszemes együttlátás "szétcsúszhat" rövidebb-hosszabb ideig, a koncentráció hiánya következtében is kialakulhat.
  • Torzlátás

Ha meglévő, állandó szemészeti problémánk van, akkor egy újabb látással összefüggő tünet észlelése sokkal inkább a már meglévő probléma következménye lehet, és valószínűleg nincs összefüggésben az aktuális stressz-szintünkkel. Látásunk romlásával összefüggésben megjelenő tünetek esetén mindenképp keressük fel szemész orvosunkat.

A gyakori stressz felgyorsíthatja a szem öregedését

A Kaliforniai Egyetem (Irvine) új kutatásában egy egér modell segítségével, azt vizsgálják, hogy a stressz által okozott ingadozó intraokuláris nyomás hogyan gyorsíthatja fel a retina bizonyos sejtjeinek (ganglionsejtek) természetes öregedését. A tanulmány kimutatja, hogy mindezen folyamatok szorosan összefügghetnek a zöldhályog korai megjelenésével, ill. hozzájárulhatnak a retina szövet gyorsabb öregedéséhez.

A stressz okozta látásproblémák kezelési lehetőségei

Tüneteink enyhítése érdekében törekednünk kell a mindennapi stressz mérséklésére. Apró életmódbeli változtatások, például elegendő pihenés, rendszeres sport, meditáció, vagy bármilyen stresszoldó gyakorlat elvégzése segíthet a kikapcsolódásban. Néhány perces tudatos lazítás kiválóan képes támogatni a szervezet lenyugtatását. „A legtöbb stressz okozta szemtünet átmeneti. Azonban, ha bármilyen szemproblémája van, különösen a fent felsorolt szimptómák esetén, tanácsos felkeresni egy szemorvost. Minél hamarabb diagnosztizálnak egy betegséget, annál nagyobb eséllyel őrizhető meg a hosszú távú jó látás. Napjainkban egyre több cég teszi elérhetővé a munkavállalóinak a különböző szintű egészségügyi szűrőcsomagokat, melyek fontos része lehet a szemészeti vizsgálat is. Ha a látásprobléma egyik kiváltó oka a stressz, akkor a kezelést minden esetben életmódváltással szükséges kezdeni" – mondja Dr. Cserháti Zoltán.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom, https://scitechdaily.com/
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek