Az alvás segítői, kiegészítői

Az alvás segítői, kiegészítői

Sajnos napjainkban nagyon sokan szednek altatót, gyógyszert, ha alvásproblémáik vannak, pedig a természet is felkínál olyan gyógynövényeket, és léteznek olyan egyéb kiegészítők, amelyek nemcsak hogy nagyon hatékonyak, de semmiféle káros mellékhatással nem rendelkeznek. Ebben a cikkben felsorolunk néhány olyan kiegészítőt és gyógynövényt, amely segíti az alvást anélkül, hogy káros hatásaival számolnunk kellene.

Egyes kutatási eredmények azt sugallják, hogy a melatoninkiegészítők enyhíthetik az alvási problémákat és az alvási nehézségeket. A melatonin többnyire biztonságos, azonban lehetnek mellékhatásai, mint például fejfájás, hányinger és szédülés.

A levendula illata lassítja a pulzusszámot, csökkenti a vérnyomást és a bőr hőmérsékletét, mindez pedig megalapozhatja a jó alvást. Egy tanulmány szerint azoknak az emberek, akik levendulaillatú szobában tértek nyugovóra, sokkal pihentetőbb és nyugodtabb volt az alvásuk, mint akik nem ilyen szobában aludtak.

A GABA vagy más néven gamma-amino-vajsav egy olyan vegyi anyag az agyban, amely segíti a pihenést és az alvást is. Egyes altatók úgy működnek, hogy segítenek a GABA jobb működésében.

A macskagyökér egy olyan évelő növény, amelyet több száz éve használnak alvássegítőként. A tanulmányi leírások szerint növelheti a szervezetben a GABA szintjét is, ami pedig fokozza a relaxációt. A gyógynövény ugyan biztonságos, de néha lehetnek mellékhatásai, mint például fejfájás vagy gyomorfájdalom.

A kava egy mediterrán térségben őshonos gyógynövény, amely csökkenti a szorongást, és segíti az alvást, továbbá enyhítheti a stressz okozta álmatlanságot is.

A glicin egy olyan aminosav, amely nagy hatással lehet az alvásra. Megemeli a szerotonin mennyiségét a szervezetben, amely egy alvást befolyásoló vegyi anyag az agyban. A véráramlást is segíti, és csökkenti a testhőmérsékletet, ezek a pozitív hatások pedig a jobb alvást is megtámogatják.

A kamilla nyugtató hatásokkal rendelkezik, mégpedig az apigenin antioxidánsának köszönhetően. A kamilla vegyi anyagai az agysejtreceptorokra hatnak, amelyek segítenek ellazulni és elaludni is.

Az alvás segítői, kiegészítői

A passió- vagy szenvedélyvirág is kiemelkedő a nyugtató hatásai miatt. A gyógynövény GABA-t is tartalmaz, amely pozitívan befolyásolja a hangulatot és az alvást is. Egy tanulmány leírta, hogy azok az emberek, akik lefekvés előtt megittak egy csésze passióvirágból készült gyógyteát, sokkal hamarabb elaludtak, és éjszaka sem ébredtek fel.

Ha alacsony a magnézium szintje a szervezetben, az megnehezíti az elalvást. A magnéziumkiegészítők javíthatják az alvást időseknél, illetve azoknál a személyeknél, akik nyugtalanláb-szindrómában szenvednek. A diófélék és a zöld leveles zöldségek sok magnéziumot tartalmaznak.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek