Tipikus nyaralási betegségek. Megelőzhetők, kezelhetők?

Tipikus nyaralási betegségek. Megelőzhetők, kezelhetők?

A nyaralást mindenki felhőtlenül vidámnak tervezi, ennek ellenére gyakori, hogy felhők sötétítik el a pihenésnek szánt napok egét. Már az odautazás alatt felléphet a hányással járó utazási betegség, megérkezéskor alvászavarok alakulhatnak ki, és nem kizárt, hogy még hasmenés is jelentkezik nem kívánatos „vendégként”. Miként védhetők ki, és hogyan kezelhetők ezek a kellemetlenségek?

Már a buszban rosszul van? - Önnek utazási betegsége van!

Többen gyermekkoruktól kezdve küzdenek a légi, vízi vagy szárazföldi utazás jelentette kellemetlenséggel, az utazási betegségnek (kinetózis) nevezett rossz közérzettel, émelygéssel és hányással. Úgy tűnik, hogy a 8-10 év körüli gyermekek azok, akik a legrosszabbul viselik az utazásokat; később, az évek múlásával enyhülhetnek, ritkulhatnak az utazással járó kellemetlenségek.

Az utazási betegséggel járó hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére elsősorban dimenhidrinátot tartalmazó gyógyszerek (tabletta vagy végbélkúp) javasolhatók. Az első gyógyszeradagot, már az utazás megkezdése előtt kb. fél órával be kell venni, vagy a végbélbe kell helyezni. Ezt követően, az utazás alatt, szükség esetén újabb adag alkalmazható. Sofőrök, vigyázat! A dimenhidrinátos gyógyszerek mellékhatásaként álmosság, bágyadtság jelentkezésére lehet számítani.

Tipikus nyaralási betegségek. Megelőzhetők, kezelhetők?

Gyógyszereken kívüli tippek az utazási betegség megelőzéséhez

  • Az utazó nézze a távoli, stabil horizontot, ahelyett, hogy a kezében lévő okostelefont, laptopot, újságot vagy könyvet bámulja.
  • A buszban lehetőleg elöl, a hajóban középen, a repülőgépen a géptörzs területén célszerű ülni, mert ezeken a helyeken érezhető legkevésbé a mozgás, itt a legkisebb az esélye a rosszullétnek.
  • Az utazás megkezdése előtt elfogyasztott kis mennyiségű étel segíthet elkerülni az émelygést.
  • Iktasson be minél több pihenőt az utazás során, a pihenők alatt sétáljon, mozogjon a friss levegőn!

„Szétmegy” a füle, ha fel- vagy leszáll a repülő?

Fülpattogás, fülfájás; ismerős lehet, ha fel-vagy leszáll a gépmadár. Ne aggódjon! A légnyomás csökkenése vagy növekedése okozza a panaszokat, amik az esetek nagy részében maguktól is megszűnnek. Ha azonban náthás vagy szénanáthás, az ronthat a fülben jelentkező panaszon.

Tippek, hogy könnyebben alkalmazkodjon légnyomásváltozáshoz

- Fel- és leszállásnál érdemes rágógumizni, ásítani, a szokásosnál gyakrabban nyelni.

- Jól jön a „Valsalva-manőver”, azaz: befogott orrnyílások és csukott száj mellett próbáljon meg levegőt kifújni!

- Érdemes repülés előtt érösszehúzó hatóanyagú orrspray-t fújni az orrba.

Azt sem tudja, hogy reggel van-e vagy este?

Nappal aludna, éjjel pedig nem jön álom a szemére? Túl messzire utazott. Az időzónák átlépése természetes módon alvászavarokat okoz. Mindez koncentrációs problémákkal, kimerültséggel jár.

A jet-lag, bármennyire zavaró is tud lenni, tulajdonképpen természetes,- mert az emberi szervezet biológiai órája nehezen alkalmazkodik. Napjainkban már van patikaszer a jet-lag megelőzésére, illetve kezelésére, ami az elálmosodásért felelős hormont, a melatonint tartalmazza. Melatonin szedésével az új időzónában „újraindítható” és beállíthító a belső óra, és az új időzónához igazítható az elálmosodás és az ébredés ideje. A melatonint érdemes már néhány nappal az utazás előtt elkezdeni szedni.

Nem mellékes panasz a mellékhelyiségből: hasmenés

A gyomor- és bélrendszeri megbetegedések az utazások során tapasztalt leggyakoribb megbetegedések; különösen a hasmenés. Úti céltól függően a nyaralók 30-70%-a szembesülhet a hasmenés jelentette szenvedéssel.

Az idegen országokban, távoli tájakon honos baktériumtörzsekkel nem tud az immunrendszer megbirkózni, és ennek gyakran hasmenés a következménye. Minél inkább idegen az utazó számára az új helyen a klíma és alacsony a közegészségügyi színvonal, annál valószínűbb, hogy fellép a hasmenés; függetlenül attól, hogy kempingezik valaki vagy luxushotelben pihen.

Tippek az utazási hasmenés megelőzésére

- Távoli, egzotikus országokban kerülje a majonéz fogyasztását!

- Mondjon le a félig átsütött húsok, halak fogyasztásáról!

- Felejtse el a fagylaltárusokat!

- Legyen óvatos a jégkockákkal!

- Kerülje a saláták fogyasztását, a gyümölcsöket mindig hámozza meg!

- Naponta többször mosson alaposan kezet!

- A jó baktériumok segíthetnek a hasmenés kivédésében!

Megelőzéshez és kezeléshez is fontosak a probiotikumok

Az utazás megkezdése előtti és alatti probiotikum-alkalmazás segíthet abban, hogy könnyebben megküzdjön a szervezete egy esetlegesen fellépő utazási hasmenéssel. Érdemes olyan probiotikumot választania, ami többféle jótékony baktériumot tartalmaz, prebiotikummal kombinációban.

Mit tehet, ha már megtörtént a baj?

- Hasmenés esetén legfontosabb a folyadékpótlás!

- A szervezet által elvesztett folyadék pótlására a legalkalmasabbak az úgynevezett rehidráló oldatok, amik vízben feloldandó sós-cukros, speciális összetételű porok.

- Amennyiben a hasmenéses tünetek nagyon kínzók, aktív szenet, racekadotrilt, bizmut-sókat, dioszmektitet vagy loperamidot tartalmazó gyógyszerek is bevethetők.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Szakértői cikkeinkért keresse az életmódmagazint a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek