Mikor menjünk foniáterhez?

Mikor menjünk foniáterhez?

A foniátria a fül-orr-gégészet egy speciális szakterülete, mely a hangképzés, a beszéd és részben a hallás zavaraival foglalkozik. Bizonyos problémák kivizsgálása során nem elegendő az általános vizsgálat.

A fül-orr-gégészet mellett a foniáter mélyebb ismeretekkel rendelkezik a hangképzési zavarok terén, a hangszalagok működésével, a hangképző szervekkel kapcsolatos problémák megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban. A foniáter szakorvos tevékenysége során szorosan együttműködik más orvosi szakokkal (ideggyógyászat, pszichiátria, gyermekgyógyászat, szájsebészet) és több nem orvosi szakterülettel (nyelvészet, fonetika, logopédia, akusztika) is.

Mikor menjünk foniáterhez?

Ilyen problémákkal érdemes foniáterhez fordulni

• A foniátriai kivizsgálás minden olyan esetben javasolt, ha bármilyen, a hangunkkal kapcsolatos probléma áll fenn. Ezek közül is a leggyakoribb eset a rekedtség, különösen, ha régóta fennáll és esetleg az eddigi kivizsgálás nem is vezetett eredményre a kiváltó okkal kapcsolatban.

• Hangképzési problémára utalhat például az elhúzódó mutálás, vagy ha túl magas, túl mély a hangunk. Ez ugyanis azt is jelezheti, hogy nem megfelelően, nem a hangképző szerv anatómiai adottságai szerint használjuk a hangunkat, ami miatt a hang hamar elfárad, gyakori rekedtség, torokfájás jelentkezhet.

• Gyakoriak a pajzsmirigyproblémák, melyek kezelése sok esetben műtéti megoldást igényel. Pajzsmirigy – de más nyaki műtét közben is – sérülhet a hangszalag mozgató ideg, hangszalag bénulás is kialakulhat.

• Ha a horkolás oka a torok bizonyos izmainak gyengesége, akkor a beszédgyakorlatok segíthetnek a gyenge izomtónust erősíteni, ezáltal a horkolás kezelésében is. A foniátriai vizsgálatot követően, a személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

• Nagyon gyakori probléma a gombócérzés a torokban. Ha fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában, akkor indokolt a foniátriai kivizsgálás, de a szakember az olyan háttérben álló kiváltó okokat is felfedheti, mint egy lehetséges garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás, reflux, akár a helytelen beszédtechnika vagy stressz miatt feszült nyakizmok. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek