Ibolya: gyógyít, szépít, táplál

Ibolya: gyógyít, szépít, táplál

A görög mitológia szerint a tavasz istennője, Persephoné lába nyomán keltek életre az aprócska ibolyavirágok, amelyek az óta elterjedtek szinte az egész világon.

Ugye mindenki ismeri a „szerény, mint az ibolya” mondást. Nos, ezek az erdőkben, cserjésekben, kiskertekben megbúvó növénykék nem csak illatukkal, szépségükkel, hanem gyógyerejükkel is elkápráztatnak bennünket, tehát szerénységük csupán megjelenésükre vonatkozik.

Népies elnevezései: violetta, bájos ibolya, vénuszvirág. Az ibolya virágzó hajtásait, virágait és gyöktörzsét gyűjtjük. Fő hatóanyaguk a szaponin, a flavonoid, a nyálka.

Betegség ellen

A virágokat és a hajtásokat mézben tartósíthatjuk, a gyöktörzset szárítjuk.

Ibolya: gyógyít, szépít, táplál

Légúti betegségek, makacs, hurutos köhögés, légcsőhurut, mindenfajta akut és krónikus légúti betegség esetén használjuk. Teáját hisztéria, félelemérzettel párosuló szívpanaszok, izgalmi állapotok, álmatlanság esetén fogyasztjuk. Alaprecept: 2,5 deci forró vízzel leöntünk 2 teáskanálnyi szárított drogot és 5 percnyi áztatás után leszűrjük. Fokozhatjuk a hatást, ha a teát mézzel ízesítjük.

Etnofarmakológiai kutatásokat végeztek Pakisztánban és Indiában, több növényt is megvizsgáltak, köztük az illatos ibolyát is. Pakisztánban azt találták, hogy ez az aprócska virág nagyon jó lázcsillapító, hatása vetekszik az aszpirinével. Ugyanakkor Indiában elsősorban mandulagyulladás kezelésére használják.

Konyhai felhasználása

Sütemények, pudingok, fagylaltok, saláták díszítésére alkalmasak az illatos lila virágok, de jégkockát is dekorálhatunk velük (egyszerűen belefagyasztjuk a vízbe). Angliában csokoládét töltenek ibolyakrémmel, Franciaországban likőrt készítenek belőle.

Kandírozott ibolyaszirom

Habzásig verünk egy tojásfehérjét, majd egyenként belemártjuk a szirmokat és porcukorba forgatjuk. Meleg helyen teljesen kiszárítjuk, majd jól záródó üvegben tároljuk.

Különleges ibolyakrém

2,5 deci tejszínt 10 deka cukorral felforralunk, hozzáadunk egy maroknyi friss ibolyaszirmot. 15 perc múlva átszűrjük. 7,5 deci tejszínben elkeverünk 6 tojás sárgáját és lassanként hozzákeverjük az ibolyás tejszínt. Tűz fölött sűrűre főzzük, majd 25 gramm oldott zselatint és négy tojás keményre vert habját keverjük hozzá. Poharakba töltjük és szirmokkal díszítjük.

Forrás: Sokszínű vidék

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek