Milyen pózban szülhetek?

Milyen pózban szülhetek?

Az alternatív természetes szülés jegyében, a várandós nők több pozíció közül választhatnak.

Sok közülük elősegítheti a szülési folyamatot, és megkönnyítheti a vajúdást. Íme egy rövid lista, amely bemutatja a legelterjedtebb, és legkülönlegesebb szülési pozíciók előnyeit és hátrányait!

Álló helyzetben

Előnyei: kitűnő oxigénellátást biztosít a magzatnak, az összehúzódások hatékonyabbak és kevésbé fájdalmasak, könnyebben tudsz nyomni.

Hátrányai: gyenge állóképesség a szülés alatt, a szülésnél jelenlévők nem tudják szemmel követni a fejleményeket.

Járás közben

Előnyei: kevésbé érzel fájdalmat összehúzódásokkor, méhed ösztönösen összehúzódik, gyermeked megfelelően helyezkedik el a medencében, felgyorsítja a szülést, nem fogsz hátfájást érezni.

Milyen pózban szülhetek?

Hátránya: ha magas a vérnyomásod, kerüld ezt a szülési pozíciót!

Ülő helyzetben

Előnyei: pihenő helyzetben lehetsz a szülés ideje alatt, a szülési folyamat egész idő alatt elektronikusan nyomon követhető, lehetőséged lesz különleges születési labdát használni.

Hátránya: ha magas vérnyomásod van, óvakodj ettől a pozíciótól!

Félig ülő helyzetben

Előnyei: ha kórházi ágyban szülsz, ez a pozíció lesz a legalkalmasabb, mivel kényelmes, és nem utolsósorban a szülésnél jelenlévők jól láthatnak minden mozzanatot.

Hátrányai: a farcsont akadályozza a hozzáférést medencédhez, ugyanakkor fájdalmat érezhetsz medencéd körül.

Oldalra feküdve

Előnyei: jó oxigénellátást nyújt a magzatnak, és neked is pihentetőbb. Nagyon ajánlott, ha magas a vérnyomásod, vagy epidurális érzéstelenítést kaptál. Az összehúzódások hatékonyabbak lehetnek, segíthetnek a születés előrehozatalában, kiváló hozzáférést biztosít a medencéhez.

Hátrányai: nehezen lesz mérhető a pulzusod, ha ugyanazon az oldaladon fekszel, ahol a gyerek háta van, és ha nincs, aki segítsen, akkor meg kell támasztanod a lábaidat!

Támaszkodva

Előnyei: ebben a pozícióban jól tudod majd mozgatni hátsó feledet, s akár labdát is használhatsz. Az összehúzódások kevésbé fognak fájni, a gyermek megfelelően helyezkedik el medencében, enyhülhet hátfájásod, illetve ez pihentetőbb pozíció, mint az állás.

Hátrány: orvosodnak nem lesz könnyű segíteni a szülésben.

Összegömbölyödve

Előnyei: ösztönzi a gyermeket a gyors kijövetelre a gravitáció hatására, ugyanakkor gyermeked könnyebben tud forgolódni, kiváló hozzáférést nyújt orvosodnak a medencéhez, és növeli ennek átmérőjét kb. 2 cm-rel, csípőd ebben a pozícióban jó elhelyezkedést biztosít gyermekednek.

Hátrányai: elfáradhatsz ebben a pozícióban, szívverésedet nehéz lesz ellenőrizni, és nem fogod látni, ahogy világra jön gyermeked.

Négykézláb

Előnyei: ha lassú a szívverésed, ez a pozíció megfelelő lehet. Ha egy labda segítségével szülsz, még hatásosabb, könnyebben fogod tudni forgatni fenekedet. Ha nagy babát vársz, ebben a pozícióban szülj!

Hátrányai: nehéz lesz fenntartani a vizuális kapcsolatot a körülvevő személyekkel, és a gyermeknek át kell haladnia lábaid között!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek