Otthoni praktikák menstruációs görcsök ellen

Otthoni praktikák menstruációs görcsök ellen

A menstruációs görcsök kinél enyhébbek, kinél erősebbek, és csak kevesen vannak olyanok, akik sosem tapasztalják meg. Azok, akik komolyabb fájdalmakkal küzdenek, ám gyógyszert nem szeretnének szedni, azok az alábbi praktikákkal tudnak segíteni magukon.

A legtöbb nő kisebb-nagyobb alhasi, illetve derékfájdalomról számol be a menstruáció első napjaiban. Ennek oka a méh simaizomzatának összehúzódása, mely a tisztulási folyamatot hivatott támogatni. Ezt az úgynevezett prosztaglandinok irányítják, melyekből egyeseknél igen magas szinten vannak jelen - náluk a menstruációs görcsök erősebbek, mint azoknál, akiknél mennyiségük kevesebb. Nagyobb fájdalom esetén sokan görcsoldókhoz nyúlnak, ám még mielőtt bevenné a tablettát, érdemes pár praktikát kipróbálni!

Meleg fürdő, zuhany

A meleg víz bizonyítottan görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású, ugyanis elernyeszti az izmokat - éppen ezért esik jól egy stresszes nap után beülni egy kellemesen meleg kádba. Nincs ez máshogy a méh simaizomzatával sem, ugyanúgy elernyeszti azt is. Ha inkább ágyban maradna, az is jó, ha egy meleg vizes palackot szorít a hasához.

Mozgás

Sokaknak nem a mozgás ez első - sem a második - gondolatuk, ha menstruációs görcsök kínozzák. Pedig bármennyire is nehezére esik az embernek a fájdalom miatt felvett magzatpózból felállni, érdemes egy próbát tenni egy kis edzésre, ugyanis hatására oldódik a stressz (az izmokban is), felpezsdül az anyagcsere, a fájdalom enyhül. Ez lehet torna, jóga, séta a szabadban, futás- a lényeg a mozgás!

Otthoni praktikák menstruációs görcsök ellen

Magnézium

A magnéziumhiány könnyen izomgörcsökhöz vezethet, így a menstruációs fájdalmak fellépésében is gyakran jelentős szerepet játszik. Tanulmányok szerint, azok nagy része, akik PMS-sel, illetve erős havi görcsökkel küzdenek, magnéziumhiányos állapotban vannak. Éppen ezért, ilyenkor sokat segíthet, a magnézium, melyet akár kúraszerűen is alkalmazhat. A fájdalom enyhítésének oka, hogy a magnézium gátolja a prosztaglandinok szintézisét.

Gyógynövények

A gyógynövények igazi elixírek, nem hiába alkalmazzák sokan, sokféle állapotra, betegségre. Menstruációs görcsökre is több gyógynövény áll rendelkezésünkre, melyek elsősorban teaként fogyaszthatóak. Az egyik legnépszerűbb erre a problémára az a cickafark, mely a benne található tanninoknak köszönhetően csökkenti a görcsöket. Ezen kívül jó hatással van a vérzészavarokra, a PMS-re a változókori panaszokra is. Pozitív hatásokról számolnak be továbbá a fehér fagyöngy, valamint a kamilla esetében is.

Dr. Józan Gyöngyi nőgyógyász
Nőgyógyászati Központ

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek