Ilyen az egynapos sebészet

Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.

Egynapos ellátás keretében végezhető sérvműtét bemutatásán keresztül dr. Schöller Andrea, a Budai Egészségközpont sebész szakorvosa ismertette a gyors sebészeti beavatkozás előnyeit.

„A minimál invazív módszer előtérbe került a sebészet minden területén, és megjelentek a különböző típusú, laparoszkóppal végezhető sérvműtéttípusok, amelyek lágyék-, hasfali, és köldöksérveknél egyaránt alkalmazhatók.  Korábban ezek a beavatkozások kivétel nélkül nyitott műtétek voltak hosszabb felépülési idővel. Az egynapos, laparoszkópos operációk kisebb sebbel, sokkal kisebb fájdalommal, rövidebb kórházi tartózkodással, gyorsabb felépüléssel, kevesebb szövődménnyel járnak – és mindezek magukkal hozták a különböző ellátások átszerveződését is, megjelent az „egynapos” sebészet fogalma” – mondta dr. Schöller Andrea.

Ilyen az egynapos sebészet

Hogy zajlik egy sérvműtétnél az egynapos eljárás?

Az első találkozó során megtörténik a műtéti előjegyzés a kezelőorvos beavatkozásra vonatkozó javaslata alapján. Korai, kisebb méretű lágyéksérv esetén elvégezhető az operáció laparoszkópos módszerrel is, míg egy nagyobb sérvnél a nyitott, hagyományos technika jelenti a megoldást. A páciens a sebészeti szakorvosi vizsgálat során megkapja a betegtájékoztatót, illetve beleegyező nyilatkozatot, majd megkezdődik a műtét előtti vizsgálatok szervezése, a műtéti időpont kijelölése. A beteg a beavatkozás reggelén érkezik az osztályra.

A műtét típusától és a beteg korától, társbetegségektől függően akár már aznap este, de legkésőbb egy kórházban töltött éjszaka után elhagyhatja a kórházat. Sérvműtét után fontos a szigorú fizikai kímélet, 5 kilónál nehezebb dolgot nem emelhet, nem sportolhat a páciens. Egy hagyományos sérvműtét esetén ez az időszak 6-8 hét, ezzel szemben a laparoszkópos beavatkozásnál 2-4 hét a javasolt.

Minden sérvműtét esetén alkalmazható az egynapos ellátás?

Ma már a nyitott műtéti eljárások nagy részét is egynapos ellátás keretei között végzik. Természetesen lehet olyan ok, ami miatt a beteg több napos kórházi kezelésre szorul, például, ha nehezen mobilizálható, vagy mert egyéb betegségek miatt hosszabb megfigyelést igényel.

Milyen betegségek esetében alkalmazható az egynapos műtét?

Elsőként az epeműtéteknél vált rutinná a laparoszkópos módszer. Azóta egyre több területen terjedt el: a gyomor-, vastag- és vékonybél-, az endokrin-, a sérv-, a nőgyógyászati, az urológiai, valamint a mellkassebészetben is.

Elmondható, hogy a műtéteink 90-95 százalékát már egynapos ellátási keretek között végezzük – ebbe az említett területek mellett beletartoznak a proktológiai műtétek, illetve a lágyrésztumorok, a nagyobb anyajegyek, rosszindulatú bőrdaganatok, mint a melanoma, vagy bazaliómák eltávolítása is.

„Az utóbbi időben operált idősebb páciensek – akik 25-35 évvel ezelőtt már átestek hagyományos nyitott technikával végzett lágyéksérv műtéten, és most laparoszkópos módszerrel végeztük az másik oldali sérv ellátását – örömmel számoltak be arról, hogy az új eljárással kevesebb fájdalom jelentkezett, csak néhány napig tartott a kellemetlen időszak. A Budai Egészségközpontban 2021 óta van sebészeti fekvőbeteg ellátás, eddig több mint 500 nagy műtétet végeztünk, ezek jelentős része egynapos sebészeti ellátás volt” – tette hozzá a doktornő.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek