Az apák ötöde él át szülés utáni depressziót!

Az apák ötöde él át szülés utáni depressziót!

A szülés utáni depresszió sajnos nagyon jól ismert fogalom a kismamák körében, tekintve, hogy igen sok nőt érint. Ezzel szemben kevesen tudják, hogy az apákat is érinti a szülés utáni, illetve akár a várandósság alatti depresszió, melynek hátterében sok esetben nem csak pszichológiai tényezők, hanem tápanyaghiányok is állnak. És hogy milyen mértékben? Az apák ötöde találkozik ezzel a gonddal!

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Depresszió

Sajnos napjainkban egyre több embert érint ez az alattomos betegség. Ma már tisztában vagyunk vele, hogy a depresszió kialakulásában igen nagy szerep jut egyes tápanyaghiányoknak, köztük is kiemelten a D-vitamin hiányának. Ez pedig nem csak télen okoz gondot, hiszen a hazai lakosság jelentős része még nyáron is D-vitamin hiánnyal küszködik.

Depresszió a várandósság alatt, illetve az után

A rossz nyelvek szerint, ha egy apa depressziós lesz a várandósság alatt vagy a szülés után, az azért van, mert nem kap elég figyelmet. Sőt, olyanokat is mondanak, hogy az oka, hogy féltékeny a gyermekére, az annak járó figyelemre. Természetesen ez nem igaz. Tény, hogy a családban a figyelem a kicsi érkezésével megváltozik, de ez nem csak az anya, hanem az apa esetében is igaz - ráadásul a várandósság alatt ez még nincsen jelen.

A depresszió kialakulásában a tápanyaghiányok mellett ebben az esetben szerepet játszik a “fészekrakó ösztön”. Ez a nőknél a babaruhák vásárlásában, a kicsi szobájának kialakításában, az egymásra hangolódásban és hasonlóan bensőséges dolgokban nyilvánul meg. A férfiaknál azonban nagyon sok esetben abban, hogy egyre és egyre többet dolgoznak, hiszen mindent meg akarnak adni a gyermeküknek. Ez persze sokszor szül konfliktusokat is, aminek hatására csak még több lesz a stressz és a munka – ez pedig hosszabb távon nagyon is jó táptalaja a depresszió kialakulásának - mondja Ratkó Tünde.

Az apák ötöde él át szülés utáni depressziót!

Tegyünk ellene

A stressz-szint csökkentésével igen sokat tehetünk a depresszió ellen. Ez még a várandósság alatt egyszerűbben is megoldható, a kicsi érkezésével azonban már csak nagyon nehezen. Vagyis nem csak kívülről, hanem belülről is érdemes harcba szállni a depresszióval - ennek eszköze pedig a megfelelő tápanyagellátottság.

Ezt ma már sajnos csak nagyon nehezen tudjuk megoldani pusztán étkezéssel és rendszeres mozgással, mivel az élelmiszerek beltartalma az utóbbi néhány 10 évben sokszor 50%-ot is meghaladó mértékben csökkent. A D-vitamin és sok más tápanyag pótlása is megoldható vitaminkészítményekkel, de ehhez mindenképpen érdemes összetett készítmény keresni, hiszen a D-vitamin is jobban hasznosul kalcium jelenlétében - ahogyan sok más anyagnak is van hasznosulást elősegítő párja/párjai.

A D-vitamin esetében fontos, hogy D3 formában keressük, így az anyag hasznosulása sokkal jobb. A hasznosulás kérdésköre mindig kiemelt jelentőségű, éppen ezért a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában vigyük be a szervezetbe. A praktikusan -citrát és -glükonát kötésekkel a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet. Férfiak esetében pedig érdemes az erősebbik nemre kialakított készítményt választani, hiszen a nők és a férfiak tápanyagszükséglete nem azonos.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek