Sószoba és sópipa az asztmás gyerekeknek

Sószoba és sópipa az asztmás gyerekeknek

Az inhalációs terápiák légúti betegségekben való alkalmazása már régóta ismert. Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakembere szerint a só tisztítja a tüdőt, a hörgőket, segít a váladék oldásában, és így kiegészítő terápiaként az asztmás gyermekek kezelésében is jótékony hatású lehet.

A gyermekkori asztmáról

-Az asztma a kis légutak összehúzódásával, szűkületével járó megbetegedés, amely szűkületet a légutak simaizmának összehúzódása, a kislégutak nyálkahártyájának gyulladása és fokozott nyákszekréciója adja. Az asztma jellemző tünetei a rohamszerű nehézlégzés, száraz, kínzó köhögés és sípoló légzés. Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban, előfordulása gyerekek körében 8 és 12 százalék közé tehető. Kiváltó okai között szerepel az allergia (házipor-atka-, állati szőrök, pollen- vagy penészgomba allergia), a különböző vírusfertőzések, a fizikai terhelés, a hideg vagy párás levegő, és irritációt okozó légszennyező anyagok – mondja dr. Somogyi Éva.

Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető megbetegedés. A tünetek csökkentésére, illetve teljes megszüntetésére számos lehetőség, széles gyógyszer- és eszközkínálat áll rendelkezésre. A gyermekkori asztma kezelése alapvetően gyógyszeres kezelést jelent, melyben fenntartó és akut rohamoldó terápiára van szükség. A gyógyszerformák többsége inhalációs készítmény, melyekkel helyileg, a tüdőben magas gyógyszerkoncentráció biztosítható mikrogrammnyi mennyiség bevitelével.

Sószoba és sópipa az asztmás gyerekeknek

A haloterápia, azaz sóterápia

-A gyógyszeres kezelés mellett kiegészítő kezelésként ajánlható az asztmás gyermekek számára a sópára belégzésén alapuló kúra, melynek hatékonysága már az ókor óta ismert. A száraz sóterápia (haloterápia), melyhez a sóbarlangok mikroklímáját mesterséges úton hozzák létre, ideális antiszeptikus közeget biztosít az asztmás gyermekek számára. A haloterápia az asztma mellett segít enyhíteni az allergia tüneteit is, szénanátha, nátha és egyéb felsőlégúti megbetegedésekben is jótékony hatású lehet. Az aktív sószobákban, sóbarlangokban található halogenizátor mikron méretű száraz, tiszta sórészecskéket juttat a légtérbe, amelyeket a gyermek belélegez – magyarázza Somogyi doktornő.

Majd hozzáteszi: mivel az aktív sóbarlangokban a levegő páratartalmát alacsony értéken tartják, így a sószemcsékhez nem kötődik nedvesség, így azok nem tapadnak le a felső légutakban. A belélegzett 2-5 mikronnyi nagyságúra porlasztott sórészecskék a tüdő mélyére jutva, reakcióba lépnek a nyálkahártyán lerakódott szennyeződésekkel is, amelyek így könnyebben távoznak a szervezetből. Az asztmával küzdő kisgyermekek nehézlégzése, köhögése enyhül, javulnak a légzésfunkciós paraméterei, és kevesebb gyógyszerre lesz szükségük.

A kezelések a légúti betegségekkel szembeni ellenállást is növelik – sorolja a sóterápia előnyeit a szakember. A sóterápiás szoba mellett a haloterápiának több formája is ismert, ezek egyike az otthoni körülmények között is alkalmazható sópipa. Ez egy könnyen használható kézi inhalációs eszköz, ami természetes sókristályokat tartalmaz. Az eszköz szülői felügyelettel óvodáskortól használható – mondja dr. Somogyi Éva. A gyermek a készülék csutoráján át normál intenzitású belélegzést végez, majd a levegőt az orrán keresztül fújja ki. A készüléken áthaladó levegőt belélegezve a benne található mikro sórészecskék behatolnak a felső és alsó légutakba, ahol feloldódnak, és a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkentik.

-A sóterápia természetes, szelíd és biztonságos kezelési forma, melynek nincsenek ismert mellékhatásai. Ugyanakkor a sóterápia egy kiegészítő terápia, amely mellett továbbra is szükséges a tüdőgyógyász szakorvos által felírt gyógyszeres készítmények használata is! – hangsúlyozza dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont orvosa.

Forrás: Tüdőközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek