Veszélyes kéz-láb-száj betegség terjed

Veszélyes kéz-láb-száj betegség terjed

A kéz-láb-száj betegséget Coxsackie-vírus több válfaja okozza. (pl. A16, A5, A7, A9, A10 , Enterovírus-71 stb.) A vírus cseppfertőzéssel terjed és főleg 10 éves kor alatti gyermekközösségekben (bölcsőde, óvoda és iskola) okoz járványokat nyári és őszi időszakokban. Jelen van a nyálban, légutak váladékaiban, hólyagok váladékaiban és a székletben, így köhögés, tüsszentés alkalmával a levegőbe kerülve, vagy cumi, közös pohár, játékok által is fertőzhet.

– A coxsackievírus okozta fertőzés A típusa az 5–10 éves gyermekekre veszélyes – kezdte dr. Bense Tamás háziorvos. – Lappangási ideje 3–7 nap: torokfájással, magas lázzal, végtagfájdalommal, rossz közérzettel jár, a talpon, tenyéren és a szájnyálkahártyán kis hólyagocskák jelennek meg. A fájdalomcsillapításon kívül fontos a fokozott folyadékbevitel, a kéz-láb-száj szindrómás betegek ugyanis kiszáradás ­miatt szoktak kórházba kerülni – fejtette ki a doktor a Blikknek.

A vírus B típusa viszont már minden korosztályt érint: Székkutason például felnőtteknél is kimutatták a vírust, amelynek ez a fajtája mellkasi fájdalommal is jár.

– Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, akár 4-5 óráig is életképes marad a kórokozó. Ritkán olyan szövődményekkel járhat, mint szívizom-, agyhártya- és agyvelőgyulladás. Ilyen esetben mindenképpen kórházi kezelés szükséges, egyébként 4–7 nap alatt gyógyul – tette hozzá Bense doktor, aki hozzáfűzte: a vírusnak van egy agresszívabb, Ázsiá­ban, Afrikában és az Egyesült Államokban terjedő, heveny tüneteket okozó formája is, ám Európa egyelőre ettől nincs veszélyben. Mint mondta, a megfertőződés ellen rendszeres kézmosással védekezhetünk. Erre különösen érdemes odafigyelni most, hogy az influenzajárvány már itt van a küszöbön. Ritka esetekben ugyanis előfordulhat, hogy egy coxsa­ckievírus-fertőzés mellé egy influenzafertőzés is párosul.

– Egy ilyen kombináció komoly betegséget okozhat – figyelmeztetett dr. Kóczán István belgyógyász. – Főleg a lehetséges szövődmények miatt kell nagyon óvatosnak lenni: akár végzetes tüdőgyulladás is jelentkezhet. Mindenképpen fontos, hogy aki teheti, adassa be az influenza elleni védőoltást!

Így védekezzen a betegség ellen

- Rendszeresen mosson kezet.

- Használjon fertőtlenítőkendőt a közösségi járatokon.

- Étkezzen tápanyag- és vitamindúsan.

- Mozogjon rendszeresen.

- Aludjon legalább 7-8 órát naponta.

Az úgynevezett kéz-láb-száj betegség, ami magas lázzal, nyelési nehézségekkel, izomfájdalommal jár, és klönösen veszélyesek lehetnek a gyerekekre.

Akut Coxsackie-vírus fertőzés, mely elsősorban gyermekeken okoz tüneteket. A herpanginához hasonló betegség, ám ez a végtagokon is okoz bőrtüneteket.

Kéz-láb-száj betegség tünetei, járványtana és lefolyása:

Lappangási ideje: 3-7 nap.

A kiütések előtt 1-2 nappal kezdődnek az általános tünetek: A gyermek belázasodik, étvágytalan, kedvetlen és nem érzi jól magát. A láza hirtelen igen magasra is szökhet, fejfájásra és hasfájásra panaszkodhat. Csecsemőknél nem ritka a hányás sem. Ezt követően 1-2 napon belül a szájában és a  bőrén hólyagos elváltozások jelennek meg, melyek színe ezüstfehéres.

A kiütések a kézen, lábon talpon és tenyéren, gluteális tájékon (popsin) jelentkeznek. Ez utóbbi területén sokszor csak kiütések látszanak hólyag nélkül. A végtagokon az ujjakon is inkább kiütések láthatók, de pl. a lábfej vagy kézhát hólyagos elváltozást mutat. A hólyagok hasonlítanak a bárányhimlő kiütéseire. Az érintett területeken a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

A szájban  a nyálkahártya és a garatívek valamint a nyelv is érintett. Szájban lehetnek fájdalmas hólyagok, de sokszor csak piros pöttyök láthatók melyek aztán hámfosztottá válnak így okozva fájdalmat. A száj és torokfájás megnehezíti a táplálást, nyelési nehezítettséget és nyálcsorgást okozhat.  A gyermek visszautasítja az enni és innivalót, így könnyen kiszárad. Mivel ez főleg nyári betegség, a magas külső hőmérséklet, a láz és az ivás visszautasítása teszi a kiszáradást a betegség leggyakoribb szövődményévé.

A kéz-láb-száj betegség diagnózisa:

A klinikai kép és lefolyás alapján a diagnózis nagy valószínűséggel felállítható. Bizonyítása indokolt esetben vírusszerológiai (vér) vizsgálattal lehetséges.

A kéz-láb-száj betegség kezelése:

Mivel vírus okozza, különösebb kezelést nem igényel, csak meg kell várni míg a gyermek szervezete legyőzi a kórokozót. A tüneteit tüneti terápiával enyhíthetjük. Fontos a láz és fájdalomcsillapítás és a folyadékbevitel ellenőrzése, célszerű a fájdalom vagy lázcsillapítás céljából beadott gyógyszer után fél-egy órával kínálni az innivalót, hogy ne fájjon a nyelés.

Általában segít a hűtött semleges ízű ital, (enyhe tea, szénsavmentes ásványvíz stb…) és próbálkozhatunk szívószállal, mert sokszor a száj nyitása is fájdalmat okoz a gyermeknek. A szívószállal irányítani tudja a folyadék útját, így kikerülheti a fájdalmas területeket. Kínáljunk neki pépes vagy puha, könnyen emészthető ételt, a gyermek pihenjen és ne menjen közösségbe. Ha a fájdalom miatt a gyógyszert sem tudjuk beadni, használjunk végbélkúpot!

Segíthetnek a különböző szopogatós vagy ecsetelős fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású szerek, de ezt beszéljük meg a gyermekorvossal, és mindig a gyermek korának megfelelő gyógyszerformát és adagot használjuk. Fontos a higiénia, mossunk gyakran kezet a gyermeknek is és magunknak is a fertőzés terjesztésének elkerülése végett.

Kéz-láb-száj betegség szövődményei:

Könnyű betegségnek számít, nagyon ritkán okoz szövődményeket. A Coxsackie-vírus szövődményes esetben, agyhártyagyulladást, agyvelőgyulladást, szívet érintő gyulladásokat vagy bronchitis-t okozhat.

Forrás: blikk.hu, gyermekapolas.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek