Nehezen felismerhető ételintolerancia

Nehezen felismerhető ételintolerancia

A megmagyarázhatatlannak tűnő emésztési problémák hátterében ételintolerancia is állhat, akár a kisgyermekeknél is. Az intolerancia nem azonos az ételallergiával vagy az ételaverzióval, hatása gyengébb, tünetei akár napokkal az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek.

Szülőként sokszor hallott panasz: „Fáj a hasam!” Különösen a kicsik esetében nehéz eldönteni, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket, főként úgy, ha a gyermek még nem tudja pontosan leírni, mit is érez. Ha nem sikerül kideríteni a probléma okát, allergiára, intoleranciára vagy averzióra is lehet gyanakodni. Táplálékaverzióról akkor beszélünk, ha a táplálék elutasításának pszichés oka van. Amennyiben a gasztroenterológiai vizsgálatok nem mutatnak pozitív eredményt, ez állhat a problémák hátterében. Ez a betegség nem ismeretlen, de sokkal gyakoribb, hogy allergia vagy intolerancia áll a háttérben.

Allergia? Intolerancia?
A Preventív Gasztroenterológiai Társaság szerint az ételintoleranciáért az emésztő-, az ételallergiáért pedig az immunrendszer a felelős. Utóbbi azonnal, heveny immunválaszt vált ki, amint a beteg allergizáló ételt fogyaszt: megduzzad az arc, a torok, csalánkiütés, viszketés, hasfájás, hányinger jelentkezhet, súlyos esetben nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet. Az anaflaxiás sokk életveszélyes a következmény, hiszen a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, illetve a gyors szívdobogás beavatkozást is kívánhat.
Az ételintolerancia tünetei azonban nem az étel elfogyasztása után jelentkeznek, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal utána. Leggyakrabban puffadást, gyomorbántalmakat, bélpanaszokat, hasmenést vagy székrekedést okoz, olykor bőrproblémákat, hajhullást vagy fejfájást is. A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, míg ez az ételallergiára nem jellemző. Az ételintoleranciát azért különösen nehéz felismerni, mert a tüneteket nem hozzuk összefüggésbe a tegnap, vagy tegnapelőtt elfogyasztott étellel. 

Szerteágazó tünetek
Míg kisgyermekeknél főként a hasfájás, az étvágytalanság és a bőrkiütések utalnak az intoleranciára, addig a nagyobbaknál egyéb tünetek jelentkezésekor is felmerül a probléma gyanúja.  Gyomor- és bélpanaszokon túl tartani kell a fejfájástól, a hajhullástól, a bőrtünetektől, a pattanásos bőrtől, a koncentrációhiánytól. Több száz ételintolerancia-vizsgálat tapasztalatai alapján a tejfehérje, a tojásfehérje és tojássárgája, valamint egyes gabonafélék, olajos magvak állnak a leggyakrabban az ételintolerancia hátterében, de egyedi esetek előfordulhatnak, így például egyeseknél bizonyos fűszerek (például fahéj) váltanak ki emésztési gondokat.

(Teljes cikk a Patika Tükör májusi számában!)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek