Léteznek csodafogyókúrák?

Léteznek csodafogyókúrák?

Az évkezdés jellemzően a nagy fogyókúrák, új fogadalmak időszaka. A legtöbben ilyenkor kezdenek új étrendbe, vagy valamilyen diéta lázas követésébe. Rengeteg „CSODAFOGYÓKÚRA” létezik, amelyek rövid idő alatt biztos, gyors fogyást ígérnek, de jellemzően ezek meglehetősen szélsőséges módszerek. Általában a fogyás, mint eredmény be is következik, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áron.

2021.01.29
Alapvetően két nagy probléma vetődik fel a SZÉLSŐSÉGES DIVATDIÉTÁK kapcsán:
1. LÉTEZNEK AZOK A FOGYÓKÚRÁK, amelyek során nagyon kevés kalóriamennyiséget viszünk be a szervezetedbe. Ez általában 1000 Kcal / nap körüli bevitelt jelent, amely szinte minden ember számára kevesebbet jelent, mint az alapanyagcsere szükséges kalória mennyisége.
Ez hosszabb távon azt eredményezheti, hogy az alapanyagcsere érték lecsökken, ami azután is megmarad miután visszatérünk a normál étkezési szokásokhoz. Így lehetséges az, hogy a korábbi étrend során bevitt energiamennyiség nemcsak a leadott kilók visszatérését, de a plusz kilók lerakódását is eredményezheti. KIALAKUL tehát a JOJÓ EFFEKTUS.
2. MÁSRÉSZRŐL a divatdiéták nagy részénél fennáll a veszély, hogy csak az engedélyezett tápanyagcsoportok bevitelére fókuszálva, a TÁPLÁLKOZÁSUNK TÚLZOTTAN EGYOLDALÚVÁ VÁLIK. Az ilyen diéták előbb vagy utóbb vitamin- és tápanyaghiányos állapotokhoz vezethetnek, amelyek végeredménye akár egy szénhidrát-anyagcserezavar (inzulinrezisztencia) kialakulása is lehet.
A klasszikus értelemben vett FOGYÓKÚRÁK jellemzően tehát mindig csak időszakos megoldást nyújtanak. Amint a plusz kilókat sikerül leadni és visszatérünk a korábbi „rossz” étkezési szokásokhoz és inaktív életmódhoz, a kemény munkával leadott kilók azonnal vissza fognak kúszni.
A divatdiéták helyett inkább a MEGFELELŐ ÉLETMÓDVÁLTÁS tud minden esetben hosszútávon tartós fogyást és egészséges életet eredményezni.
Az életmódváltás - amely az EGÉSZSÉGTUDATOS EMBEREK CSODAFEGYVERE - egyik előnye nemcsak a fogyás elősegítése, hanem az elért eredmények könnyebb megtartása és a hosszútávú hozadékok is: AZ EGÉSZSÉGTUDATOS TÁPLÁLKOZÁS KIALAKÍTÁSA!
Az életmódváltás során a fogyás, illetve a változás mértéke ugyan lassabb ütemű lehet (HETI 0,5-1 kg FOGYÁS AZ AJÁNLOTT), ugyanakkor az eredmény hosszú távon is látványos és fenntartható marad. Mindeközben átalakulnak az étkezési szokásaink, új alapanyagokat ismerünk meg és építünk be a mindennapi étkezésünkbe. A kialakult rutinnal fokozatosan erősödik az önfegyelem és a kitartás is. Egyre kevésbé lesznek már vonzóak azok a kevésbé egészségtudatos ételek, amelyek korábban élvezettel és némi bűntudattal habzsoltunk. A kényszer és a megvonás érzésének helyét egy kiegyensúlyozott, szerethető és hosszútávon is tartós eredményt hozó életforma veszi át.
Léteznek csodafogyókúrák?
MIT KELL TUDNI AZ ÉLETMÓDVÁLTÁSHOZ?
Szervezetünk egészséges működéséhez szükség van MAKRO-, és MIKROTÁPANYAGOKRA.
A MAKROTÁPANYAGOK - vagyis a fehérje, zsír és a szénhidrát - az energiát biztosító tápanyagaink.
Ezek megfelelő arányú és mennyiségű bevitele rendkívül fontos. Amennyiben ez az arány eltolódik és az eltolódás hosszú távon fennáll, az a remélt tartós súlycsökkenés helyett egészségkárosodáshoz vezethet.
A napi étkezésünk során a helyes tápanyag beviteli arány a következő:
- szénhidrátok 50-55 %
- fehérjék 15-20 %
- zsiradékok 25-30 %
A MIKROTÁPANYAGOK - vagyis a vitaminok és az ásványi anyagok - ugyan nem szolgáltatnak energiát szervezetünk számára, viszont nélkülözhetetlenek annak zavartalan működéséhez. A hosszútávú egészségmegőrzéshez minden vitaminra és ásványi anyagra szükség van. Ezeket megfelelő mennyiségben csakis kiegyensúlyozott és változatos étkezéssel biztosíthatjuk szervezetünk számára, SZÉLSŐSÉGEKTŐL MENTESEN!
Dietetikusként az javaslom tehát, hogy a gyors fogyással kecsegtető „divatdiéták” helyett, inkább fokozatosan, apró változtatásokkal alakítsuk át az étkezési szokásainkat. Bármi, ami nem életszerű, amit túlzásba viszünk az biztosan nem bennünket támogat. Kellő önfegyelemmel, türelemmel - egyéni szükséglet esetén dietetikus szakember bevonásával - még a legnehezebbnek tűnő állapot is nagyon szépen átformálható és terelhető az egészséges irány felé.
A kitartás és elhatározás pedig mindig meghozza gyümölcsét!
Koroly Réka, vezető dietetikus
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek