Így óvja problémás bőrét a tavaszi napsugaraktól

Így óvja problémás bőrét a tavaszi napsugaraktól

Már az első tavaszi napfénytől is érdemes védeni bőrünket, hiszen a káros ultraibolya sugárzás az évek során komoly károkat is okozhat, különösek valamilyen bőrbetegség esetén. Megkértük szakértőnket, adjon tanácsot nyolc olvasónknak, akik mindannyian egy-egy sokakat érintő problémával küzdenek.

Illés Virág, 46 éves - Atópiás bőr

Az atópiás alkat nem betegség, de egyes külső ingerek hatására könnyedén fellángolhat. Az atópiás dermatitisz veleszületett hajlam nyomán fejlődik ki, krónikusan fennálló bőrgyulladást jelent, amely bőrszárazságot, gyulladást, intenzív viszketést okoz. A 19 év alatti lakosság 15-20 százalékát érinti, a szervezet védekező rendszere reagál ilyen formában. Hatással van rá a környezet, az elfogyasztott ételek, az allergének, a stressz. A viszketés miatt gyakran alakulnak ki másodlagos fertőzések az érintett területeken.

A szakértő javaslata: Atópiás bőr esetén nem mindegy, mivel és hogyan mosakszunk. Fürdés helyet ajánlatosabb tusolni, ha mégis a kádat választjuk, babaolajat lehet csepegtetni a vízbe. Különösen fontos a bőr hidratálása, hogy megelőzzük a gyulladásokat. Olyan, lehetőleg patikában kapható termékeket érdemes vásárolni, amelyek gazdagon táplálják a bőrt, de irritáló szereket nem tartalmaznak. A kiszáradt területeket fokozottan védeni kell már tavasszal is, hiszen a gyulladt, hámló rész könnyen leég. Napozókrémek közül szintén olyat érdemes választani, amely a fényvédelem mellett táplál is.

Kováts Ferenc, 63 éves - Pikkelysömör (pszoriázis)

A pikkelysömör genetika, örökölhető betegség, krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely kellemetlen kiütésekkel jár. Genetikai hajlamon alapul, amelyet többnyire valamilyen külső provokáló tényező (például egy horzsolás, a ruha dörzsölése, egy csípés vagy egy oltás) provokál. A betegség családi halmozódást mutat, de nem lehet megjósolni, hogy kinél jelentkezik, és kinél nem. Az élet bármelyik szakaszában felléphet, de leggyakrabban a fiatal felnőttkorban bukkan fel először. A leggyakrabban halványvörös, éles szélű, fehér pikkelyekkel borított foltok mutatkoznak a bőrön, egyénenként változó mértékben. Főként a végtagokon, a tenyereken, a talpakon, a hajlatokban és a hajas fejbőrön jelennek meg. Az elváltozások össze is érhetnek, hatalmas, térképszerű foltokká alakulhatnak, esetenként viszketnek. A betegség súlyos esetben az ízületekre is ráhúzódhat, és fájdalmas duzzanatokat okoz az ujjakban, ritkábban egyéb végtagi kisízületekben, a gerincoszlop alsó szakaszában, a boka és a térd ízületeiben.

A szakértő javaslata: A pikkelysömörben szenvedőknek a tavasz igazi megváltás, hiszen ebben a betegségben nagyon jót tesz a napozás. Kontrollált, kúraszerű terápiával a tünetek enyhíthetőek, érdemes szakemberrel egyeztetni, mikor, mennyit és naponta hányszor napozunk. A sós tengervíz, illetve a tenger melletti levegőben lévő sós páratartalom szintén jót tesz a pikkelysömörnek. Balneo fototerápiát (sósfürdős fénykezelés) is szokás írni pszoriázis esetén, 10-20 kezeléssel komoly eredményeket lehet elérni.

Kenesei Emő, 58 éves – Májfolt

A májfoltok (chloasma) a napfény hatásának kitett bőrfelszínen, főleg az orcákon, az orrnyergen, a homlokon, az ajkak körüli területeken jelennek meg. A bőrben felszínesen és egyenletesen szóródott, kezdetben halványbarna, majd idővel egyre sötétebb foltok jellemzik, egyeseknél a fogamzásgátló szedése vagy a terhesség miatt jelennek meg. Az ilyen esetekben a megváltozott hormonrendszer állhat a háttérben, de genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásukban. Bizonyos anyagcsere-betegségek, hormontermelő daganatok, gyógyszerek, kozmetikumok, idült bőrgyulladás is idézhet elő ehhez hasonló tünetet.

Bizonyos jóindulatú pigmentált bőrelváltozások (lentigok) is hasonlíthatnak a májfolthoz, melyekből azonban később valódi rosszindulatú daganat (melanoma) is kialakulhat. Mivel az adott elváltozás megítéléséhez szükséges a kóreredet pontos tisztázása, ezért a diagnózis felállítását mindig bízzuk szakorvosra. A szakértő javaslata: Mivel a májfoltok mindig napfény hatására bukkannak elő, napközben mindig fényvédőt érdemes használni. Akkor is javasolt, ha nem napozunk, csak sétálgatunk a napfényen, hiszen bármilyen kis hatásra előjöhetnek a foltok. Este a fényvédő eltávolítása után érdemes fehérítő krémet kenni a májfoltokra, így valamelyest lehet halványítani őket.

Így óvja problémás bőrét a tavaszi napsugaraktól

Vitéz Balázs, 16 éves - Akne (pattanás)

A mitesszerek vagy pattanások akkor jönnek létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, a legtöbb esetben be is gyullad. A felnőtt korban jelentkező pattanások hátterében a genetikai adottságok és a faggyútermelés zavarai, hormonális hatások állhatnak, de okozhatják a nem megfelelő kozmetikumok, gyógyszerek és bizonyos környezeti hatások. Serdülőkorban, amikor a hormonális változások erőteljesebbek, gyakrabban jelentkeznek, de felnőtt korban is előfordulhatnak a menstruáció idején. A nem múló felnőttkori aknés tünetek valamilyen belső ok következtében alakulnak ki. A pattanások után maradó hegek a felnőttek számára komoly esztétikai problémát jelentenek.

A szakértő javaslata: Mivel a pattanások függnek a szervezetünk működésétől és a külső hatásoktól is, figyelnünk kell rá, hogy mivel táplálkozunk, mennyit és mit iszunk, dohányzunk-e. Az aknés bőrnek nem tesznek jót az irritáló kozmetikumok, de a szappan sem, mert szárítja a bőrt, illetve eltömítheti a pórusokat. Piszkálni, nyomkodni nem szabad a pattanásokat, nehogy hegesedést okozzunk. A kíméletes arctisztítás azonban alapvető, és a baktériumellenes készítmények is meggátolhatják a pattanások kialakulását.

Szakértő Szakonyi Eszter

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek