A reumatológiai betegségek királynője

A reumatológiai betegségek királynője

Milyen fenséges elnevezés egy betegségnek! A reumatoid artritiszt megtapasztalni azonban már cseppet sem felemelő: inkább nagyon is fájdalmas. A röviden csak RA-nak nevezett kórról, amely döntően a kezeket érinti, dr. Kiss Emese immunológus főorvossal beszélgettünk.

A reumatoid artritisz nem más, mint egy krónikus sokízületi gyulladás. A lakosság fél-egy százalékát érinti, háromszor annyi nőt, mint férfit. Az Európai Unióban 2 millió beteget tartanak nyilván: az ő kezelésük és a munkából való kiesésük 45 milliárd euró költséget jelent.

Autoimmun

A reumatoid artritisz az autoimmun betegségek sorába tartozik. Mit is jelent ez?

Az immunsejtek feladata megvédeni a szervezetet minden „ellenséges támadással” szemben: ezek óvnak például a fertőzésektől, vagy gátolják meg a tumorsejtek kialakulását. Működésük során többek között gyulladást kiváltó fehérjék képződnek.

A reumatológiai betegségek királynője

Az egészséges ember szervezetében az immunsejtek aktivitása a fertőzés múlásával lecseng, a gyulladást okozó és az azt gátló anyagok termelődése egyensúlyban van. A reumatoid artritiszes beteg szervezetében azonban az immunsejtek kórosan működnek, és tevékenységük a saját sejtek ellen irányul: egyes immunsejtek kórosan sok gyulladáskeltő anyagot termelnek, míg más immunsejtek úgynevezett reumatoid faktort és káros antitesteket állítanak elő.

Mi történik?

Kezdetek

A betegség rendszerint lassan, alattomosan kezdődik. Az ízületek – tipikusan a kéz és a láb kisízületei – fájdalmasan megduzzadnak. Jellemző a reggeli ízületi merevség, amely fél-egy órás átmozgatás után enyhül.

Gyulladás

A gyulladásos szakaszban a tünetek egyénenként különbözőek lehetnek. Van, akinél csak egyes ízületek érintettek, míg másoknak szinte az egész teste fáj: sok ízület egyszerre vagy egymás után. Reumás csomók fejlődhetnek ki a bőr alatt. A betegség az olyan apróbb-nagyobb cselekvésekben is meggátolja a betegeket, amelyek az egészségesek számára teljesen hétköznapiak. Ilyen a fésülködés, a mosakodás, egy gomb begombolása, a cipzár felhúzása, az evés, az ivás, egy gyógyszeres doboz kinyitása, egy intézmény nehéz ajtajának kitámasztása. Mivel elsősorban a kisízületek fájdalmáról van szó, sokszor könnyebb egy nehéz szatyrot cipelni, mint egy vékony tollal leírni egy nevet…

A betegség esetenként más szerveket: a szemet, a tüdőt vagy a szívet is megtámadhatja.

Krónikus gyulladás

A krónikus gyulladás fázisában előbb-utóbb károsodik az ízületi porc, sőt, még a csont is. A röntgenfelvételen is jól látható a jellegzetes „kirágottság”, az erózió. Ebben a szakaszban már korlátozott az ízületi mozgás szabadsága, deformitás alakul ki.

Mi okozza?

A betegség pontos okai ma egyelőre még ismeretlenek. Mint dr. Kiss Emese belgyógyász, immunológus, reumatológus, az ORFI (Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet) Klinikai Immunológiai, Felnőtt és Gyermek Reumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa mondja, multifaktoriális betegségről van szó.

Genetika

Genetikai háttérre enged következtetni az, hogy egyes családokban generációkon keresztül gyakrabban előfordul. Ma már ismertek olyan markerek, amelyek a betegségre való fogékonyságot meghatározzák. (A betegség maga nem öröklődik, ám az arra való hajlam igen.)

Fertőzések

Az is valószínűsíthető, hogy a fertőzéseknek szerepe van az immunrendszer hibás válaszának kiváltásában, amely a krónikus gyulladáshoz vezet.

Környezet

Ma már azt is tudjuk, hogy bizonyos környezeti tényezők, különösen a dohányzás növeli a betegség előfordulásának esélyét.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

A kezelés

A reumatoid artritisz kezelés nélkül biztos, hogy ízületi destrukcióval, deformálódással jár, ennek következtében mozgáskorlátozottsághoz, rokkantsághoz vezet. Ám a szakorvosok szerencsére ma már egyre ritkábban találkoznak nagyon súlyos esettel. Az egyre hatékonyabb terápiáknak köszönhetően egyre nagyobb eséllyel lehet megfékezni a betegség előrehaladását. Igaz, nagyon sok múlik a korai felismerésen: lehetőleg az első tünetek jelentkezésétől számított három hónapon belül forduljunk orvoshoz!

A reumatológiai betegségek királynője

A jelenlegi tapasztalatok szerint – habár még csak ritkán – akár gyógyulás is bekövetkezhet, azonban ez a betegség többnyire élethosszig tartó kezelést igényel. Szerencsére az utóbbi évtized kutatásai új megoldásokkal is kecsegtetnek.

Fájdalomcsillapítók és a gyulladáscsökkentő szerek

Ezek csupán tüneti megoldást jelentenek: enyhítik a szenvedést, de nem késleltetik a betegség előrehaladását, nem akadályozzák meg az ízületi károsodást.

Báziskezelés

Az úgynevezett báziskezelés a betegség aktivitását módosító készítmények szedését foglalja magában. Ezek segítenek megőrizni az ízületek működését és megelőzni a deformitások kialakulását. Nagyon fontos, hogy az orvos kellőképpen felvilágosítsa a beteget a gyógyszerszedés rendjéről és a mellékhatásokról – sajnos ezekkel is számolnunk kell. Ezek a gyógyszerek ugyanis nemcsak a gyulladásközvetítő sejteket támadják, hanem egyéb, gyorsan osztódó sejteket is – így például a csontvelőt, az ivarsejteket vagy a bélhámsejteket is. Májkárosító hatásuk is lehet. Rendszeres ellenőrzésre van szükség, hogy az esetleges elváltozásokra időben fény derülhessen.

Biológiai terápia

A kutatók már régóta törekednek olyan gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek a kórfolyamat adott pontján hatva, szelektíven képesek befolyásolni a szervezet biológiai válaszát, mégpedig hatékonyan és biztonságosan. A kilencvenes évek nagy felfedezése volt az úgynevezett biológiai terápia, amely amellett, hogy tartósan és hatékonyan enyhíti a fájdalmas tüneteket, képes megakadályozni a deformitások kialakulását is.

Természetesen a biológiai terápiás szerek sem veszélytelenek: előfordulhatnak másodlagos fertőzések, elsősorban tuberkulózis, valamint szívelégtelenség, illetve hosszú alkalmazás esetén bizonyos daganatok is. Ezért van szükség az alkalmazásuk előtt és közben különböző szűrővizsgálatokra és folyamatos követésre, ellenőrzésekre. Nem véletlen, hogy biológiai terápia csak az úgynevezett reumatoid artritisz centrumokban érhető el, ahol minden szükséges feltétel adott a biológiai terápia biztonságos alkalmazásához.

Reuma

A reuma nem önálló kórkép, inkább a számtalan, ízületeket, izmokat és csontokat érintő elváltozás összefoglaló neve. Gyulladásos fájdalommal jár. Lényegesen megnehezíti és akár 5-10 évvel le is rövidítheti az életet. Tévedés, hogy csak időseknél jelentkezhet: egyes típusai fiataloknál is megjelennek.

Leggyakoribb formái az artritisz és az artrózis


Artritisz

Artrózis

  • inkább fiatal nőknél alakul ki
  • inkább idősebbeknél alakul ki
  • általában több ízületet érint
  • általában néhány ízületet érint
  • inkább a kisízületeken jelentkezik
  • inkább egy igénybe vett, súlyhordozó ízületen jelentkezik
  • képalkotó- és laborvizsgálat mutatja ki
  • képalkotó-vizsgálat mutatja ki
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek