Kímélő ételek lisztérzékenyeknek
A lisztérzékenység, cöliákia vagy autoimmun gluténérzékenység néven ismert kórkép nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. A kezdeti tüneteket – hasmenés vagy székrekedés, puffadás - követően idővel vérszegénység, fogyás, gyerekeknél a jellegzetes pókhas megjelenése, nőknél akár meddőség is bekövetkezhet. Kímélő ételeket ajánlunk!
Tökös-sajtos gnocchi
150-200 g liszt
200 g tök
300 g burgonya
2 db tojás (M)
szerecsendió
só
A szószhoz:
200 ml habtejszín
100 g gorgonzola
2 ek. zöldhagyma
Elkészítés:
Meghámozzuk a tököt és a burgonyát, és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, és miután megpuhultak, krumplinyomón áttörjük őket.
Hozzáadjuk a lisztet (a mennyisége a burgonya minőségétől függően változik), a tojást és a sót, és egyenletes tésztává keverjük. A tésztából kis darabokat vágunk, amelyekből egy ujjnyi vastagságú rolnikat formázunk. A rolnikat 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy villa segítségével gnocchikat formázunk belőlük. Megszórjuk őket egy kis liszttel.
Gyorsan felforraljuk a tejszínt, felolvasztjuk benne a sajtot és metélőhagymával ízesítjük. A szósz elkészült. A gnocchikat bő, sós vízben kifőzzük. Akkor készek, amikor elkezdenek a felszínre jönni. Leszűrjük, a sajtos szósszal ízesítjük és metélőhagymával díszítjük.
Tonhalas-paradicsomos fusilli
400 g fusilli tészta
2 db paradicsom
100 g spenót
1 db nagyobb vöröshagyma
3 doboz tonhal konzerv
1 csokor aprított petrezselyem
2 ek. olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
Egy lábasban az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Közben a paradicsomokat felkockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához. A spenótot megtisztítjuk, és a paradicsomhoz adjuk.Amikor megfőttek, hozzáadjuk a feldarabolt tonhalat, és apróra vágott petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítjük. A fusillit al dentére kifőzzük, és összekeverjük a szósszal.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

