Kímélő ételek lisztérzékenyeknek

Kímélő ételek lisztérzékenyeknek

A lisztérzékenység, cöliákia vagy autoimmun gluténérzékenység néven ismert kórkép nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. A kezdeti tüneteket – hasmenés vagy székrekedés, puffadás - követően idővel vérszegénység, fogyás, gyerekeknél a jellegzetes pókhas megjelenése, nőknél akár meddőség is bekövetkezhet. Kímélő ételeket ajánlunk!

Kímélő ételek lisztérzékenyeknek

Tökös-sajtos gnocchi

150-200 g liszt
200 g   tök
300 g   burgonya
2 db tojás (M)
szerecsendió

A szószhoz:
200 ml habtejszín
100 g   gorgonzola
2 ek.    zöldhagyma

Elkészítés:

Meghámozzuk a tököt és a burgonyát, és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, és miután megpuhultak, krumplinyomón áttörjük őket.
Hozzáadjuk a lisztet (a mennyisége a burgonya minőségétől függően változik), a tojást és a sót, és egyenletes tésztává keverjük. A tésztából kis darabokat vágunk, amelyekből egy ujjnyi vastagságú rolnikat formázunk. A rolnikat 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy villa segítségével gnocchikat formázunk belőlük. Megszórjuk őket egy kis liszttel.

Gyorsan felforraljuk a tejszínt, felolvasztjuk benne a sajtot és metélőhagymával ízesítjük. A szósz elkészült. A gnocchikat bő, sós vízben kifőzzük. Akkor készek, amikor elkezdenek a felszínre jönni. Leszűrjük, a sajtos szósszal ízesítjük és metélőhagymával díszítjük.

Kímélő ételek lisztérzékenyeknek

Tonhalas-paradicsomos fusilli

400 g fusilli tészta
2 db paradicsom
100 g spenót
1 db nagyobb vöröshagyma
3 doboz tonhal konzerv
1 csokor aprított petrezselyem
2 ek. olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

Egy lábasban az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Közben a paradicsomokat felkockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához. A spenótot megtisztítjuk, és a paradicsomhoz adjuk.Amikor megfőttek, hozzáadjuk a feldarabolt tonhalat, és apróra vágott petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítjük. A fusillit al dentére kifőzzük, és összekeverjük a szósszal.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek