Csöngettek: új vesét kapok

Csöngettek: új vesét kapok

Zsuzsa szervezetét egy autoimmun betegség támadta meg, egyik napról a másikra művese kezelésre lett szüksége - másfél év dialízis után kapott új vesét.A hosszú, terápiával töltött hónapok nem teltek egyszerűen, csakis pozitív életszemléletének köszönheti, hogy kitartott. Ma már 20 éve a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke.

Egy nagyon ritka betegséggel, Wegener-granulomatosisszal élsz együtt. Ha jól tudom, már a diagnózisig rögös út vezetett.
1992 őszén kezdődtek a rosszulléteim, előtte nem voltak tüneteim. Abban az évben a János kórházba kerültem kideríteni az okát, de négy hónap alatt sem találták meg. Ezalatt csak rosszabbodott az állapotom, lett háromszívinfarktusom, tüdőembóliám, kivették a lépemet és a bal szememre megvakultam. A veseproblémáról azt gondolták, hogy akut, amit dialízissel kezeltek, majd hazaengedtek abban a reményben, hogy a kezelések sikeresek voltak. Olyan állapotban tértem haza, hogy járni sem tudtam. Hamar kiderült, hogy nem leszek jobban, és a további vizsgálatok mutatták meg az eredendő bajt. Az itteni labor Bécsbe küldte a véremet, ahol megszületett a diagnózis: egy autoimmun betegség támadta meg a vesémet. Külkereskedelemmel foglalkoztam, sokat utaztam, tárgyalásokra jártam, aktív életet éltem. A dialízis mellett mindez lehetetlenné vált.

Hogyan élted meg ezt az időszakot, a nyomást, dialízis nélkül nem élhetsz?
Én nem vagyok töprengő típus, könnyen el tudom fogadni a dolgokat, és ez a hozzáállás segített. Azt vallom, mindenben meg kell keresni a jót. A dialízist úgy fogtam fel, szerencsés vagyok, hogy a vesém lett beteg és nem más szervem, mert erre van életben tartó készülék. Heti három alkalommal jártam dialízisre, ami több órán át tartó kezelés volt. Ezt az időt kihasználtam arra, hogy olvassak, pihenjek.

Mennyi idő elteltével kaptál új vesét?
Eleinte azt mondták nem kaphatok szervet, mert megtámadhatja a betegségem, de szerencsére a kezelőorvosom nagyon alapos volt, és utánajárt, volt-e példa az ellenkezőjére.Kiderült, hogy Amerikában már többször végeztek sikeresen műtétet Wegener-granulomatosis betegeken. Mivel magát az autoimmun betegséget az immunszuppressziós gyógyszerrel vissza lehet szorítani, ami a transzplantált embernek is az állandó kezelése, így kordában lehet tartani. Így kerülhettem fel a várólistára. Fel voltam készülve rá, hogy 10-15 évet fogok dialízisre járni, míg vesét kapok, de végül csak másfél évet vártam rá.

Hogyan kaptad a hírt, műtenek?
1994 karácsonyán reggel csöngettek. Akkor még nem volt mobil, nekünk vezetékes telefon sem. Ott állt a mentős az ajtóban és mondta, csomagoljak össze, mert visz a kórházba, riadómvan, lehet, hogy megműtenek. Rajtam kívül még két recipienst hívtak be a kórházba, mivel azt választják ki, aki a legmegfelelőbb. Végül a legtöbb egyezés nálam volt, így én kaptam a vesét.

Tudod, hogy kitől kaptad a szervet?
Egy 43 éves férfitől, aki agyvérzésben halt meg. Többet nem tudok róla.Nekem lelkileg nem okozott problémát elfogadni, hogy valaki más szervével élek. Első pillanattól a helyén kezelem: ez a fiatalember sajnálatos, hogy meghalt, de nem értem halt meg. Amióta az Eurotranszplanthoz csatlakozott hazánk, megszaporodotta transzplantációk száma, és némileg a szabályok is.Semmit sem mondanak a donorról.

A műtét után hogy érezted magad?
17 évig nem volt bajom, egészen 2011-ig. A vesém továbbra is jól működött, de az ízületeim miatt elég rossz állapotba kerültem. Egy évig szteroid kezelést kaptam, aminek jelentkeztek a kellemetlen mellékhatásai. 12 kg-ot híztam, az arcom megváltozott, de sikerült kezelni az autoimmun betegségemet. Azóta ismét jól érzem magam.

Miben más transzplantáltként az élet?
Az immunszuppressziós gyógyszert soha nem hagyhatjuk abba, minden nap szedni kell, de ezt leszámítva nincs különbség. Sportolok, ismét aktívan élek, úgy, mint korábban. Hogy konkrét példát említsek, kétévente van a Transzplantáltak Világjátéka. 2007-ben hatvanévesen 4 aranyat és 1 ezüstöt szereztem Bankokban, három világcsúcsot úsztam. Azóta is úszom, de nem versenyszerűen.

(Teljes interjú a Patika Tükör júniusi számában)

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek