Elhízást okoz a túl sok vagy túl kevés alvás

Elhízást okoz a túl sok vagy túl kevés alvás

A testsúly megőrzésének titka a jó alvás - derül ki egy kutatásból, amelynek eredménye szerint nagyobb eséllyel híznak el azok, akik kevesebbet vagy többet alszanak az ideális nyolc óránál.

Akik hat óránál kevesebbet, vagy kilencnél többet alszanak, hosszú távon nagyobb súlyfelesleget cipelhetnek, mint azok, akik hét-nyolc órán át húzzák a lóbőrt nap mint nap - állítják a québeci Laval Egyetem munkatársai.

A Journal Sleep című szaklapban publikált kutatási eredmények szerint akik nem alszanak eleget, csaknem két, akik pedig túlalusszák magukat, 1,58 kilogrammal többet szednek fel, mint azok, akik tartani tudják magukat a nyolc órához.

Elhízást okoz a túl sok vagy túl kevés alvás

A keveset alvók 27 százaléka nagyobb eséllyel hízik el, míg túl sokat szundítóknál ez az arány 21 százalék.

Ennek oka, hogy az alvás hatással van a hormonok szintjére a szervezetben: azokéra is, amelyek az étvágyat, illetve a teltségérzetet befolyásolják.

A 276 felnőtt részvételével végzett kutatást vezető Jean-Philippe Chaput szerint az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás mellé a jó alvást is fel kellene venni azon tényezők listájára, amelyek segíthetnek megállítani a világszerte tomboló "elhízásjárványt".

A szakértők szerint segíti az éjszakai pihenést, ha minden nap - hétvégén is - ugyanabban az időpontban fekszünk le és kelünk fel, valamint, ha egy jó fürdő vagy egy kis olvasás megnyugtat, mielőtt ágyba bújunk.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek