Egyre több a meteopata

Lüktető fejfájással, kóvályogva ébredni vagy bicegve járni-kelni a lakásban – ismerős lehet azoknak, akik érzékenyek a frontokra. Kint az idő még változatlan, ám az ő szervezetük már azt jelzi, hogy mi lesz fél-egy nap múlva.

Mi is a környezet része vagyunk, nem is tudjuk függetleníteni magunkat attól, ami minket körülvesz. Testünk jelenős arányban vízből áll, így talán könnyebb lehet megérteni, hogy a minket körülvevő hirtelen nyomás- és hőmérsékletváltozásra reagálnia kell a szervezetünknek. Ha drasztikusan változik az időjárás, akkor az a hőszabályozó rendszerünket veszi igénybe, egy frontbetörésnél pár óra alatt akár 10-15 fokot is változhat a hőmérséklet. Ha a légnyomás változik, akkor a szervezeten belüli belső nyomásnak is változnia kell.

Kinek fáj?

Elsősorban a krónikus reumatológiai, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, immunrendszeri és hormonális betegségben szenvedők küzdenek meg a tünetekkel, de rajtuk kívül is érintettek még sokan.

Inkább úgy tűnik, hogy civilizációs betegségnek tekinthető a frontérzékenység, és ennek van némi logikus magyarázata is: mind többet vagyunk zárt térben, állandó klímában, kevés mozgásra kárhoztatva (így izzadnunk sem nagyon kell). Szervezetünk elszokik a természeti környezethez való alkalmazkodástól.

Becslések szerint a magyarok közel harmada meteopata – ők azok, akik megérzik az időjárás változását. (Ezt a mondatot esetleg valahogy kiemelni.)

Egyre több a meteopata

Hideg vagy meleg?

A melegfrontok idején emelkedik a hőmérséklet, csökken a légnyomás és általában nő a páratartalom is. Erre a szervezet úgy reagál, hogy csökken a vérnyomás – ami viszont együtt jár a pulzusszám emelkedésével. Ez is oka a többi között annak, hogy ilyenkor a zöldhályogos, illetve a migrénes és fejfájásos panaszok is gyakoribbá válnak. Sajnos emellett a neurológiai tünetek is felerősödnek, például a depresszió is. Fokozódik a balesetveszély a koncentráció csökkenése miatt!

Hidegfront idején a hőmérséklet mellett általában a páratartalom is csökken – viszont a légnyomás emelkedik. Emiatt jellemzően nő a görcshajlam, gyakoribbak lesznek az ízületi fájdalmak, a reumatikus panaszok. Fokozódik az asztmás és epilepsziás rohamok gyakorisága, illetve a gyomorfekélyes fájdalom is erősödhet. Ennél is súlyosabb baj, hogy a szívinfarktus kockázata is megnő ilyenkor! A szülészeteken dolgozók is készülnek a hidegfrontok betörésére, ilyenkor nő a szülések száma, mivel a hidegfront fokozza a görcsös összehúzódásokat.

Egyre több a meteopata

Általános tünetek

Mindkét front esetében jelentkezhet nyugtalanság és ingerlékenység vagy éppen a levertség. A fejfájás sem specifikus, bármelyik front előhívhatja, mint ahogy az alvászavar, az általános tompultság, a lelassulás, és dekoncentráltság is jellemző lehet.

Fontos tudni, hogy fejfájást okozhat akár a viharos szél is!

Érdekes jelenség ugyanakkor, hogy ezt is be lehet képzelni: egyeseket „meg lehet vezetni” beharangozott frontokkal, ők azok elmaradása esetén is érezhetnek tüneteket.

Lehet ellene tenni?

Csak az általános életmódi tanácsok betartása nyújthat valamelyest enyhülést. Mivel a frontérzékenység erősebben sújtja a túlhajszoltakat és a stresszes életmódot folytatókat, ezért a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás (ami most leginkább az otthoni lehetőségek kihasználásával valósítható meg), a megfelelő mennyiségű pihenés és a kikapcsolódás, a szeretteinkkel töltött idő, a tőlük kapott pszichés támogatás az általános állapotjavuláson keresztül mérsékelheti az érzékenységet.

Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot! Együnk gyakrabban káliumban és magnéziumban gazdag ételeket. Ilyen pl. a banán, a narancs, a burgonya, a paradicsom és a búzakorpa.

Pihenjünk eleget!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek