Mobilapplikációs WC-térkép az IBD-vel élőknek

Mobilapplikációs WC-térkép az IBD-vel élőknek

A gyulladásos bélbetegséggel (IBD) élők életminőségét támogató mobilapplikációt vezetett be a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE). Az alkalmazás az érintettek leggyakoribb problémájára reflektálva azt mutatja meg, hol található a legközelebbi illemhely. Az app használói a nyilvános WC-ken felül kizárólag számukra elérhető listát vehetnek igénybe. Ugyan a programhoz már számos szervezet, hivatal és kereskedelmi egység csatlakozott, további befogadóhelyek jelentkezését is várják.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, összefoglaló néven a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease, IBD) ma Magyarországon becslések szerint 60 ezer embert érintenek, de még nagyon sok a látens eset. Az IBD leggyakoribb tünete a hasmenés, amely naponta akár 8-10 alkalommal is jelentkezhet, ezért a betegek jól tudják, hogy házon kívüli programjaik szervezésekor fontos szempont az elérhető közelségben található WC. A betegszervezet ezen probléma megoldása érdekében indította el több hónapos előkészítő munka után a „Nem tudok várni!” programot.

Ennek keretében egy olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amely térképen mutatja meg a betegeknek a közelben elérhető mosdókat. Ezek között akadnak nyilvános WC-k, de a jogosult felhasználók hozzáférhetnek mások számára „kulcsos” illemhelyekhez is, ha felmutatják az alkalmazásban elérhető kártyát. A kártyához csak azok a betegek juthatnak hozzá, akik a kezelőorvosuk által aláírt és pecsételt jogosultságot igazoló dokumentummal rendelkeznek és azt regisztrációkor az applikációba feltöltik, ezzel elkerülve a jogosulatlan használatot.

Jelenleg 2452 mosdó található a rendszerben országosan – ezek kávézókban, irodaházakban, állatorvosi rendelőkben találhatóak –, a betegszervezet további elfogadóhelyek bevonását tervezi. Ehhez kérik további helyszínek segítségét.

„A kártya és az applikáció ötlete külföldi példák alapján merült fel, hasonló megoldás ugyanis már régóta működik többek közt Uruguayban, Spanyolországban és Csehországban” – mondja Rácz Rita, az MCCBE elnöke. „A cél itthon is az IBD-ben szenvedő betegek mosdóhoz való hozzáférésének javítása. Nagy öröm számunkra, hogy hazánkban is nyitottak a kezdeményezésre a vállalkozások és a kormányzati szektor is. Ezúton is nagyon köszönjük a csatlakozóknak, hogy támogatják betegcsoportunkat.”

Mobilapplikációs WC-térkép az IBD-vel élőknek

További inkluzív befogadóhelyek kerestetnek

A program részeként a betegszervezet olyan további befogadóhelyeket keres, akik szívesen kinyitnák a mosdójukat a kártyát és applikációt felmutatók előtt, kötelező fogyasztás vagy fizetség elvárása nélkül. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a programhoz bármilyen intézmény csatlakozhat, aki szeretné ezt a közösséget támogatni egy biztonságos, humánus, be- és elfogadó környezet kialakításával. A programhoz való csatlakozás lehetővé teszi a jogosult betegek számára, hogy megszabaduljanak a szorongástól, félelemtől és stressztől, amellyel otthonuk elhagyásakor szembesülnek.

A programhoz csatlakozó vállalkozások megjelennek a „Nem tudok várni” alkalmazásban, és matricát is igényelhetnek, amelyet az üzletük ablakán helyezhetnek el. A matrica csak azon emberek számára jelent információt, akik ismerik a programot.

„A nyilvános WC-k száma és azok elérhetősége komoly probléma az IBD-betegek körében.
Felmérések szerint a betegséggel élők számára fokozott szorongást eredményez, hogy hova tudnak mosdóba menni amikor vásárolnak, ügyeket intéznek vagy éppen a munkahelyükre utaznak, így minden nap kihívást jelent és fokozhatja a társadalmi elszigeteltséget. Mivel mindkét betegségnél sokszor előfordulhat a sürgető hasmenés, így sokan úgy döntenek, hogy inkább otthon maradnak, míg akik kimozdulnak, úgy tervezik tevékenységeiket és utazásaikat, hogy mindig legyen elérhető mosdó a közelben” – mutat rá Rácz Rita.

A betegségről:

A gyulladásos bélbetegség (IBD – inflammatory bowel disease) a bélrendszer krónikus gyulladásával járó Crohn-betegség és a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) összefoglaló neve. Hazánkban nincsenek pontos adatok a betegszámra vonatkozóan, becslések szerint 60.000 IBD-s van, de az amerikai minták alapján akár 100.000 főre is tehető ezen betegpopuláció.

A tapasztalatok alapján az első tünetek megjelenésétől akár 6-12 hónap is eltelhet a diagnózis felállításáig, függetlenül attól, hogy a betegek gyorsan szakemberhez fordulnak. Ezután kezdődik meg a gyógyszeres kezelés, mely egyénre szabott, és szükség esetén rendelkezésre állnak a legmodernebb biológiai terápiák is a hazai IBD-centrumokban. Ha sikerül elérni a tünetmentes állapotot, akkor sem mondható gyógyultnak a beteg, mivel élethosszig tartó krónikus betegségekről van szó.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek