A trombózis okai és szövődményei

A trombózis okai és szövődményei

A trombózis egyes fajtáit alig kísérik tünetek, de legsúlyosabb formája a tüdőembólia akár halálos is lehet. Ismerjük okait, tudjuk, hogyan védekezhetünk ellene, mégis rengeteg áldozatot szed ma is. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Seidner Judit kardiológus, belgyógyász szakorvos mondta el nekünk.

Artériás és vénás trombózis

Trombózisnak azt nevezzük, amikor egy vérrög kialakul valahol az érrendszerben, és ez a vérrög gátolja a vér szabad keringését. A vérrög létrejöhet az artériákban, illetve a vénákban. Az artériás oldalon kialakuló trombózis például a stroke, vagy a szívinfarktus. A vénás trombózis leggyakoribb formája az alsó végtagi mélyvénás trombózis, aminek klasszikus jele a duzzanat, a járásra fokozódó fájdalom.

A trombózis okai

Rudolf Virchow német patológus három fő hajlamosító tényezőt nevezett meg a trombózisok kialakulása szempontjából, dr. Seidner Judit elmondta, hogy jelenleg is a Virchow-triász kiszűrése az első.

1. A fokozott véralvadás
Bekövetkezhet veleszületett génhiba, illetve egyes autoimmun betegségek miatt, de a fogamzásgátló tabletták és a dohányzás is hajlamosítanak rá.

2. Az ér belső falának sérülése
Gyulladás, sugárkezelés, illetve más külső behatás miatt is bekövetkezhet a sérülés, aminek hatására a sérülés helyén a vérlemezkék összetapadnak.

3. A véráramlás lelassulása
A véráramlás lelassulása bekövetkezhet, ha valaki tartósan ágyhoz kötött, például egy műtét után, vagy ha valamely végtagját rögzíteni kell. De a visszértágulat is a vér pangásához vezet, így hajlamosít a trombózisra.

Visszér fájdalom vagy trombózis?

A visszértágulatok változatos panaszokat idézhetnek elő. A legjellemzőbb, hogy nap végére feszülő, nehéz érzés költözik a lábakba és be is dagadhat a boka és a lábszár. Éjjel jelentkezhet lábgörcs, de ezek a panaszok enyhülnek, sőt meg is szűnhetnek, ha felpolcoljuk a lábunkat. A gyulladt visszér erősebb fájdalmat okoz, mint a visszértágulat. A bőr a gyulladt visszér felett piros, meleg, fájdalmas.

A trombózis okai és szövődményei

A trombózisos fájdalom ennél jóval erősebb, kínzóbb. A trombózis helyétől függően a lábszár, vagy akár ez egész alsóvégtag hirtelen bedagad, a vádliban erős, feszítő fájdalom jelentkezik, amit általában úgy írnak le „mintha szét akarna robbanni” a láb. Ez az érzés a végtag felpolcolására csak minimálisan vagy egyáltalán nem csökken.

Megelőzése és kezelése

A trombózis megelőzésének leghatékonyabb módja a véralvadásgátló kezelés. Műtétek után fontos, hogy a beteg minél korábban mozoghasson, illetve ha visszérbetegsége van, azt megfelelően kezelje. A fogamzásgátlók szedése rizikófaktort jelenthet, ezért érdemes gondosan megválasztani a készítményt. Nagyon fontos tudni, hogy az aszpirin szedése nem előzi meg a vénás trombózist!

Végzetes következmények

A mélyvénás trombózis azért nagyon veszélyes, mert egy leszakadt vérrög tovább utazhat a vérereken, a tüdőbe kerülve tüdőembóliát, vagy egy a szívben lévő rendellenesség következtében átjuthat az artériás érhálózatba  és más szervekben okozhat elzáródást, és például agyba jutva stroke-ot okozhat.

Tüdőembólia

Tünetei:

  • légzési nehézségek
  • köhögés
  • véres köpet
  • mellkasi fájdalom

A tünetek megléte, illetve erőssége változatos képet mutat, attól függően, hogy hol zárta el a vér útját a vérrög, azaz a trombus. A legrosszabb eset, ha mindkét fő- artériáiban áll meg, ugyanis ekkor az esetek többségében az állapot hirtelen kialakuló shockhoz, halálhoz vezethet. Könnyű más betegséggel összekeverni, ám ha az illető kórtörténetében előfordult már trombózis, akkor feltétlen kell bizonytalan eredetű mellkasi fájdalom és nehézlégzés esetén tüdőembóliára gondolni.

Stroke

Ha felmerül a stroke gyanúja, a tünetek meglétéről bárki könnyedén és gyorsan meggyőződhet az úgynevezett MBE-módszerrel. Ennek segítségével senkinél nem diagnosztizálhatjuk a stroke-ot, de felmerülhet annak gyanúja, így késedelem nélkül hívhatjuk a mentőket.

M: Mosolyogjon!
Kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon! Ha a 7. agyideg (az arcizomzatot beidegző ideg) centrálisan sérül, az aszimmetrikus bénulást okoz, és a beteg csak az egyik oldalra tudja elhúzni a száját mosolygáskor. Ez stroke-ra utalhat, de természetesen más is okozhatja.Arra is megkérhetjük, hogy öltse ki a nyelvét: stroke-os betegnél azt tapasztaljuk, hogy a nyelv nem előre mozdul, hanem eltér, elcsavarodik oldalra.

B: Beszéljen!
A stroke-os beteg beszédében egy egyszerű mondat szavai is elmosódhatnak, "galuskássá" válhatnak, más esetekben a beteg alig vagy egyáltalán nem képes beszélni. Esetenként a beszédértés is károsodik.

E: Emelje fel mindkét karját!
Bármelyik oldali végtag gyengesége vagy bénulása stroke jele lehet.

Dr. Seidner Judit
kardiológus, belgyógyász szakorvos
Oxivit MOM Park Medical Center
Elérhetőségek: +36 (70) 636-5884, +36 (30) 932-3800

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek