A csecsemőkori rák tünetei

A csecsemőkori rák tünetei

A csecsemőkori rák számít a leggyakoribb halálozási oknak a legkisebbek körében. A prímet a leukémia viszi, mely az összes eset 36%-át teszi ki.

Függetlenül attól, a szülők mennyire szeretnék, hogy gyermekük jó egészségnek örvendjen, évente körülbelül 10 000 csecsemő lesz rákos. A leukémia mellett leggyakrabban a nyiroksejtek vagy az idegsejtek daganatos megbetegedéseivel lehet találkozni.

A leukémia tünetei csecsemőknél

A leukémia tüneteit csecsemőkorban sajnos elég nehéz észrevenni, mivel nehéz megkülönböztetni más problémáktól. Leggyakrabban LLA vagy ALL formában jelentkezik. A tünetek között elsősorban az anémia, a nyirokcsomók, a máj, és a lép megnagyobbodása tapasztalható. A szülőknek vészjelzésként szolgálhat, ha a gyermek gyakran kap el fertőzéseket. A leukémia a szervezet ellenállóképességét hamar legyengíti, ezért a vírusoknak és baktériumoknak sokkal jobban ki van szolgáltatva. További nyugtalanságra okot adó tünet lehet, ha könnyen foltok jelennek  meg a gyermek bőrén, melyhez a vérzés nehéz megállítása társul. A folyamatos fáradság, nyugtalanító sírás, étvágytalanság, később légzési nehézségek fellépése is, mind a tünetek közé tartoznak.

A csecsemőkori rák tünetei

Mit tegyünk, ha leukémiára gyanakszunk gyermekünknél? Az orvosnak elsősorban a perifériás vérkenetet kell készítenie, annak érdekében, hogy megtudja mennyi limfocita van a vérben. Elképzelhető, hogy csontvelő vagy nyirokcsomó biopsziára is szükség lesz, melynek eredménye megerősíti és konkretizálja a megbetegedés fajtáját.

Limfóma - a nyirokrendszer rosszindulatú daganata

A limfóma a gyermekkori rákok 7%-át teszi ki. Leggyakoribb formája a Burkitt-limfóma, mely a leggyorsabban növekvő emberi daganatnak számít. A hasüregben, a nyakon és a légutakban alakul ki. Az elhelyezkedéstől függően különféle tünetei lehetnek. A hasüregben lévő daganat hányást, hasmenést és levertséget okozhat. A csecsemő hasának kerülete megnövekedhet, érintése fájdalmas, és hosszantartó sírást eredményez. A gátorban megjelenő limfóma köhögéssel és légzési nehézségekkel jár, mikor a légutakat szorítani kezdi. A mandula körül kialakult daganat tömegénél fogva szintén légzési nehézségeket okozhat. A nyak kerületének megnagyobbodása és eldeformálódása a nyirokcsomókban kialakult rák jele lehet.

Ahhoz, hogy a limfóma megjelenését ki tudjuk zárni vérvizsgálatot, vizeletvizsgálatot, valamint hasüregi vagy mellkasi röntgent kell készíteni. A hasüregről vagy a mellkasról készített CT is segíthet a probléma pontos meghatározásában.

Medulloblastoma - a gyermekkorban előforduló agydaganatok leggyakoribb formája

Jó hír az, hogy alapjában véve a gyermekkori agydaganatot eredményesebben lehet kezelni, mint a felnőttkorit. A tünetei ugyanakkor nem teljesen egyértelműek. A  medulloblastoma ellentétben a jóindulatú gliómákkal vagy astrocytomatákkal, sajnos rosszindulatú daganat.

Egyértelműen nyugtalanságra adhat okot, ha gyermekünk fején minden ok nélkül dudor keletkezik vagy a fej kerületének megnagyobbodása tapasztalható. Gyakran léphet fel hányás, sírás, nyugtalanság és túlérzékenység.

Az agydaganatot a koponya MRI vizsgálatával lehet diagnosztizálni. Kiegészítő segítség lehet a fej ultrahang vizsgálata.

A betegség leküzdésének kulcsa a gyors diagnózis

Ne feledjük, hogy a rák, még a legkisebbeknél sem jelent végítéletet. Az orvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően a korán diagnosztizált daganatok többsége teljesen gyógyítható. Érdemes alaposan megfigyelnünk gyermekünket, ne könnyelműsködjük el a szokásaiban beállt változásokat. Emellett a védőnővel és a gyermekorvossal sem árt jó kapcsolatot ápolni.

További hasonló cikkért keresse fel az ismertorvos.hu weboldal pácienseknek szóló blogját!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek