Az e-cigaretta dohányzásra buzdítja a tiniket

Az e-cigaretta dohányzásra buzdítja a tiniket

Bár az elektromos cigarettát dohányzásról való leszokást segítő eszközként tartják számon, egy friss kutatás szerint súlyosbítják a tizenévesek körében járványszerűen terjedő káros szenvedély hatásait. A fiatalok ugyanis gyakran hagyományos cigarettát is szívnak mellette.

2014.03.15

Egy felmérésből kiderült, hogy a 2011-ben és 2012-ben elektromos cigarettát használó tinédzserek fele az adatfelvételt megelőző hónapban hagyományos cigarettára is rágyújtott, ami mennyiségileg havi szinten legalább 100 szálat jelent.

Az e-cigarettát legalább egyszer használó kamaszoknál nagyobb volt az esélye annak is, hogy legalább kísérleteztek a tradicionális változattal legalább egy-két pöfékelés erejéig – azokkal szemben, akik egyáltalán nem használták az elektromos eszközt.

Az e-cigaretta dohányzásra buzdítja a tiniket

Az e-cigarettázó tiniknél kisebbnek bizonyult a dohányzásról való leszokás valószínűsége is. Akik életükben legalább már 100 szálat elszívtak, azoknál a 30 napon belüli leszokás esélye 40 százalékkal alacsonyabb volt.

„Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az elektromos cigaretta inkább súlyosbítja a járványszerűen terjedő dohányzást a fiatalok körében annak visszaszorítása helyett” – írják a kutatók a JAMA Pediatrics című szakfolyóirat március 6-i számában.

Az e-cigaretták nem tartalmaznak dohányt. Nikotint párologhatnak, amit a felhasználó belélegez. Mivel ezek a termékek kevesebb toxint tartalmaznak, mint a hagyományos cigaretták, van bennük nikotin, ami rendkívül addiktív anyagnak számít – jegyzik meg a szakértők.

A nikotin maradandó károsodást idéz elő az agyban, így figyelem- és memóriazavarokhoz vezethet. A tudósok óva intik tőle a kiemelten érzékeny korcsoportot jelentő fiatalokat. A kutatók azt is hozzátették, hogy az elektromos cigarettákat igen agresszíven reklámozzák, ráadásul olyan vonzó ízváltozatokban – például eper- vagy csokoládéaromával – kínálják őket, amelyek tiltottak a hagyományos cigarettáknál.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek