Az idei tél csodaszere: a goji bogyó

Az idei tél csodaszere: a goji bogyó

Minden szezonban felbukkan egy új, ismeretlen növény, amely egészségesebbnek tűnik minden eddig ismertnél. Utánanéztünk, mit tud az idei csodafegyver, a goji bogyó.

A goji egy piros bogyós gyümölcs, magyarul farkasbogyóként is emlegetik. Ázsiából, Kínából származik, aszalt gyümölcsként kerül az asztalra.

 

Többféleképpen fogyasztható, vagy elrágcsáljuk, mint az aszalt áfonyát, vagy vízbe áztatjuk, és teaként isszuk. Természetesen süteményekbe is süthető, köretekbe keverhető, akár a mazsola. Beltartalmi értéke (állítólag) magasabb minden nálunk őshonos gyümölcsnél, C-vitamin tartalma óriási, 100 g-ban 29 mg van, míg az aszalt kajszibarackban csupán 3,8 mg. Emellett aminosav, antioxidáns és ásványianyag-tartalma is hatalmas.

Az idei tél csodaszere: a goji bogyó

Hatásait tekintve elsősorban immunerősítő, amelyet a magas C-vitamin-tartalomnak tulajdonítanak. Emellett javítja a látást, hiszen A-vitaminban is különösen gazdag, a rossz fényviszonyok melletti látást is segíti, de az időskori látásromlást is csökkenti, védi a retinát.

 

Bőr- és hajápoló hatása szintén ismert. A kutatások szerint az agyalapi mirigy működését is fokozza, serkenti a HGH-hormon termelődését, így segít a fiatalság megőrzésében. Jobban alszunk tőle, a stresszt is jobban tudjuk kezelni. A koleszterinszint karbantartásával a szív- és érrendszeri problémákat előzi meg, de a hírek szerint még a vérnyomást és cukorszintet is rendben tartja. Csont- és izomerősítő, karbantartja a májat, mi több segíti az emésztést, és fokozza a fogyást. Ha mindez még nem lenne elég, nőknél a termékenységre, férfiaknál a libidóra van csodás hatása.

 

A goji tehát minden kétséget kizárólag egy csodaszer, még akkor is, ha a felét sem hisszük el annak, amit állítanak róla. Ha tehetjük, beépíthetjük étrendünkbe, legjobb, ha természetes formában visszük be. Az aszalt goji gyümölcs bioboltokban kapható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek