Külső hallójárat gyulladás

Külső hallójárat gyulladás

A külső hallójárat egy szűk, mélyre nyúló testüreg, melynek falát elszarusodó hám és bőr fedi. A testmeleg hallójárat kiváló hely a kórokozók számára, különösen akkor, ha táptalajhoz és vízhez jutnak. A kórokozók szaporodásában a külső hallójáratba került víznek, az ott felgyülemlett nagyobb mennyiségű fülzsírnak, a fület ingerlő szereknek (pl. hajfesték, hajlakk) valamint a helytelen fültisztításnak van jelentős szerepe, ám egyes anyagcsere-, immun- és bőrbetegségek is hajlamosítanak rá. A kórkép különösen gyakori úszás után, ezért néha uszodabetegségnek is nevezik.

Külső hallójárat gyulladás

Tünetek:

A hallójárat általában érzékeny, és nagy fájdalommal jár, főleg, ha a fülkagylót meghúzzák. A betegség tünetei a viszketés és a fájdalom. Néha kellemetlen szagú fehér vagy sárga váladék szivárog a fülből. A külső hallójárat bőre időnként annyira megduzzad, hogy teljesen elzáródik. Ha a hallójárat megduzzad, vagy gennyel és szövettörmelékkel telik meg, hallásromlás lép fel.

Megelőzés:

A fültisztító pálcika gyakori használata megzavarhatja a fül természetes öntisztító folyamatait, sőt a fülben levő szövettörmeléket a dobhártya felé nyomja, ahol az felgyülemlik és gyulladást okoz a külső hallójáratban. Elegendő egy hónapban egyszer finoman tisztogatni a fület. Külső hallójárat gyulladásra hajlamosít a nem tiszta víz, vagy ha hosszan tartózkodunk párás, meleg helyen (szaunában, uszodában). A fájdalom és érzékenység első jelentkezése után érdemes olyan készítményeket alkalmazni, melyek vízmegkötő tulajdonságuk révén csökkentik a duzzanatot, és csillapítják a fájdalmat.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek