Folytatódik a Stop STD kampány

Folytatódik a Stop STD kampány

A STOP STD! Felelős szex kampányt, a Körúti Orvosi Centrum orvosainak és dolgozóinak kis csapata hozta létre 2014 nyarán. Civil felelősségvállalás keretén belül azt a célt tűzték a zászlajukra, hogy a nagyobb fesztiválokra kitelepülve, minél több fiatal figyelmét felhívják a szexuális úton terjedő betegségekre (STD = Sexually Transmitted Diseases). Elkötelezettségüket táplálja a munkájuk során szerzett tapasztalat, hiszen folyamatosan szembesülnek a témával kapcsolatos ismerethiánnyal és a tévhitekkel.

2015.07.14

A szexuális élet megkezdése egyre korábbra tolódik, a családalapítás időszaka pedig egyre későbbre. A párválasztás időszaka akár 10-20 évet is átölelhet, mely során több partnerrel is fennállhat kapcsolat. Ezzel párhuzamosan a szexuális úton terjedő betegségek előfordulásában is változás állt be. A klasszikus értelemben vett nemi betegségekről a hangsúly áttevődött egyéb kórokozókra, mint például a méhnyakrákot és a nemi szervi szemölcsöt okozó humán papilloma vírusok (HPV) és a klamídia, mely akár meddőséget is okozhat.

2014 nyarán három nagy fesztiválon vett részt a STOP STD! csapata (Volt, Balaton Sound, Művészetek Völgye), ahol az átlag életkor 20 és 30 év között volt. STD szempontjából tehát a legveszélyeztetettebb korosztály képviseltette magát. Összesen 1492 fiatal töltött ki, egy 9 kérdésből álló kérdőívet, mely kiértékelése alátámasztotta a rendeléseken szerzett tapasztalatokat, a hiányos ismeretekkel kapcsolatban.

Folytatódik a Stop STD kampány

Az STD fertőzések terjedésének visszaszorításában alapvető fontosságú a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatok.

A megelőzésben fontos szerepe van a megfelelő tájékoztatásnak, hiszen az ellen tudunk hatékonyan védekezni, amit ismerünk. A legnagyobb védelmet az óvszer körültekintő használata biztosítja. A megkérdezettek 20 %-a válaszolta, hogy csak futó kalandok során használ óvszert, de akkor az együttlét teljes időtartama alatt. 37% jelezte, hogy a szex minden formájához és mindig használja a kondomot.  Gyakorisága miatt is nagy jelenőségű a HPV fertőzés, mely típustól függően nemi szervi szemölcsöt, drámai esetben pedig méhnyakrákot okoz. Szerencsére a HPV elleni védőoltásról egyre többen tudnak, bár a kampány ellenére ezt a fiataloknak csupán 77%-a állította egyértelműen.

A megelőzés másik pillére a rendszeres szűrővizsgálat. Ennek háttere nem rendezett, és a fesztivál kérdőívei szerint csupán 11% vett már részt STD szűrésen.  (Az STD fogalmat kevesen ismerték, de a kérdőív kitöltése párbeszéd formájában történ, így a kifejezés tisztázásra került.)

A népegészségügyi kockázat ellenére, az iskolai felvilágosító előadások nem kapnak elég hangsúlyt. A civil kezdeményezéseken keresztül szórványosan ugyan információhoz jutnak a diákok, azonban ezek az előadások is elsősorban a fogamzásgátlásra összpontosítanak. A népegészségügyi program nem tartalmazza a szexuális úton terjedő fertőzések szűrését, mely alól csupán a méhnyakrák kialakulásával szoros kapcsolatban álló HPV vírus képez kivételt.

A probléma megoldása bár sürgető, mégis várat magára. Addig is a STOP STD! Felelős szex kampány elkötelezett csapata, folytatja munkáját. Idén az EFOTT-on kerül felállításra a STOP STD! sátor, ahol személyes tanácsadással állnak rendelkezésre. A kampányt támogató www.std.hu honlapon továbbra is megtalálhatóak a hasznos információk és az orvos válaszol rovat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek