Allergia miatt is viszkethet, könnyezhet a szeme

Allergia miatt is viszkethet, könnyezhet a szeme

Pollenszezonban sokan tapasztalják, hogy a szemük viszket, bevörösödik és könnyezik. A szemtünetek önállóan is jelentkezhetnek, de általában az allergiával összefüggő egyéb tünetek is kísérik.

Mikor forduljunk szemtünetekkel allergológushoz?

A szemtüneteknek több oka is lehet. Allergiára gondolunk, ha a tünetek mindkét szemnél egyformán jelentkeznek: a szemek viszketnek, vörösek, égő érzés is előfordulhat, emellett könnyezés, vizes váladékozás is jelentkezik. Egyértelműen érdemes allergológushoz fordulni, ha a szemtüneteket egyéb panaszok, például tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés is kíséri, ezek ugyanis a légúti allergia, vagyis a szénanátha tünetei.

Több betegség is okozhatja

A tüneteket kültéri allergének, például fű, fák és gyomok pollenjei okozhatják. Ilyen esetben szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás (SAC) áll a háttérben. A betegek tavasszal, nyáron vagy ősszel tapasztalják a tüneteket, attól függően, hogy milyen típusú növényi pollen van a levegőben. A SAC-ban szenvedő betegek szeme alatt sötét karikák jelenhetnek meg, a szemhéjak puffadtak, és az erős fények zavaróak lehetnek.

Allergia miatt is viszkethet, könnyezhet a szeme

Ha a panaszokat beltéri allergének, például háziállatok szőrzete, poratka és penész okozza, akkor perenniális allergiás kötőhártya-gyulladás (PAC) állhat a háttérben. Ahogy a neve is sugallja, ez a betegség egész évben előfordul, tünetei ugyanazok, mint az SAC esetében, de általában enyhébbek. Kiváltói inkább poratkák, penészgombák, háziállatok szőre vagy egyéb háztartási allergének, nem pedig pollen.

Létezik még az úgynevezett tavaszi kötőhártya-gyulladás, mely elsősorban olyan gyerekeket, fiatalokat érint, akiknél ekcéma és asztma is fennáll. Kiváltó okai szintén a pollenek, ám komolyabb tüneteket okoz. A szemek sűrű váladékozása, fájdalom, idegentest érzés, a belső szemhéjak feldagadása kísérheti. A látás is károsodhat, ha az állapotot nem kezelik. Hasonló tüneteket okoz az atópiás kötőhártya-gyulladás is, ez azonban elsősorban az idősebb betegeket érinti, tünetei pedig nemcsak tavasszal, hanem egész évben jelentkezhetnek.

Az allergiás szemtünetek kezelése

A kellemetlen panaszokat allergia elleni készítményekkel lehet kezelni. Rendszerint több készítményt adunk, ezeket kombinálva tudunk eredményt elérni. Szájon át szedhető antihisztaminok jól enyhítik a panaszokat, de sajnos gyakran szemszárazságot is okoznak.  A szemcseppek között különböző hatóanyagú készítmények léteznek, ezek segítségével hatékonyan enyhíthetjük a tüneteket. Mindenképpen megfontolandó a tartós kezelés is, az allergén immunterápia ugyanis eredményesen hat a szemtünetekre is.

Öngyógyítással a látását veszélyezteti!

A vény nélkül kapható szerek esetében fennáll a hozzászokás esélye. Az orrcsepp-függőséghez hasonlóan itt is kialakulhat az a paradox helyzet, hogy ha az előírt időn túl használjuk, maga a szemcsepp súlyosbítja a tüneteinket: fokozott duzzanat és bőrpír jelentkezhet, amely még a cseppek abbahagyása után is fennállhat. Az allergiás szemtünetek jól kezelhetőek, a szakorvos által összeállított kezelés hosszú távon is biztonsággal alkalmazható, nem érdemes a látásunk épségét szakember segítsége nélkül választott kezeléssel veszélyeztetni!

Dr. Moric Krisztina
fül-orr-gégész, allergológus

A leggyakoribb tavaszi allergének

A tavaszi allergiaszezon leginkább április közepén „tombol”, de az enyhe tél miatt a növények korábban virágoznak, így a tünetek is hamarabb jelentkezhetnek.
- nyírfafélék – mogyoró, nyír
- bükkfafélék – szelídgesztenye, tölgy
- szilfafélék
- hárs
Ezek mellett sok embernek okoz komoly allergiás panaszokat a tiszafa és a fűzfa virágzása is.

Kapcsolódó írások