Mit tudunk a HPV-ről?

Mit tudunk a HPV-ről?

Az utóbbi évtizedek kutatásai nyomán fény derült arra, hogy a rosszindulatú daganatok mintegy ötödét vírusok okozzák. Például a humánpapillóma-vírus (HPV), amely valószínűleg felelőssé tehető - többek között - a méhnyakrák kialakulásáért is.

Nem bizonyított ugyan, hogy ez a vírus okozza a rákmegelőző állapotot és a rosszindulatú méhszájelváltozást, de (szinte) minden ilyen elváltozás esetén kimutatható a szervezetben. Egészen pontosan az esetek 99,7 százalékában. Igaz, a vírusnak nem minden fajtája veszélyes: a mintegy százhúsz típus közül tizennyolc-tizenkilenc okoz nagy valószínűséggel rákot. (A leggyakoribb, magas rizikójú fajta a 16-os és a 18-as törzs.)

- A vírus bőrrel való érintkezés, leginkább szexuális aktus útján terjed - mondja dr. Krasznai Péter nőgyógyász, kandidátus, a Péterfy Sándor Utcai Kórház szülő-nőbeteg osztályának vezető főorvosa. - Férfiak is lehetnek vírushordozók, anélkül, hogy panaszaik lennének. Az anya is megfertőzheti gyermekét a szülés során.

Egyes becslések szerint a népesség háromnegyede élete folyamán legalább egyszer átesik a fertőzésen, amelyet azonban 90-95 százalékuk legyőz. Ám 5-10 százalékuknál hosszan tartó fertőzés alakul ki. A szaporodásra önállóan képtelen vírusok beépülnek az egészséges sejtekbe, és azokkal együtt sokszorozódnak meg. A humánpapillóma-vírus kiiktatja a sejt védekező mechanizmusát, amely már nem képes kivédeni a DNS-károsító hatást. A sejt egyre gyakrabban és szabálytalanabbul osztódik, végül ráksejtté alakul.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek