Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Daganat

Kóros szövetburjánzás, ami lehet jó vagy rossz indulatú. Daganatok kialakulhatnak gyakorlatilag az ember összes szervében. Korai felismerésük ér-dekében elengedhetetlenül szükséges a különböző szűrővizsgálatokon való rész-vétel.

 • 2024-05-02 Mozogjon akkor is, ha fáj a térde

  Kornél évek óta küzd térdízületi porckopással, minden reggel egy kínszenvedés, mert alig bír kikelni az ágyból. Néhány mozdulat után aztán jobban van, de napközben ismét jelentkezik a fájdalom, sokszor még éjszaka is felébred miatta. Térde rendszeresen feldagad, olyankor néhány napig sántikál. Szakértőinket arra kértünk, adjanak tanácsot, hogyan változtathat Kornél életmódján ilyen problémával.

 • 2024-05-01 Rákos vagyok, ha P3 az eredmény?

  Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán? Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van az illető- azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki!

 • 2024-04-20 Életünk megkeserítője a mióma

  A mióma egy jóindulatú daganat, mely a méhben alakul ki. Nagy eséllyel hormonvezérelt, egészen pontosan az ösztrogén szintje van rá nagy hatással. Erre utalnak azok az adatok, melyekből kiderül, hogy a mióma kialakulásának esélye minimális a serdülőkor, illetve az első menzesz előtt, valamint jelentősen csökken a menopauza után.

 • 2024-04-13 Rákkal diagnosztizáltak… Hogyan tovább?

  Természetes, hogy egy rosszindulatú daganat híre mindenkit letaglózhat, holott hazánkban évente körülbelül 70.000 embernek kell szembenéznie a rák diagnózisával. Nem meglepő, hogy egy ilyen rossz hír mindenkire sokkolóan hat, így a betegek gyakran összezavarodnak és nem tudják, mik az első és legfontosabb lépések a diagnózis kézhez vételét követően. Az emlőrák elleni küzdelem elkötelezett harcosa, az AVON éppen ezért az alábbi listában összeszedte, melyek lehetnek az érintettek első lépései, amelyekkel elindulhatnak a küzdelem útján.

 • 2024-04-03 Dohányzásról leszokás gyógynövények segítségével

  Az tény és mindenki nagyon jól tudja, hogy a dohányzás rendkívül káros az egészségre. Nemcsak a szívbetegségek kialakulásáért tehető felelőssé, hanem a dohányzás számlájára írhatók a légzőszervi betegségek, a rákos megbetegedések, a szívinfarktus és a stroke is. Szerencsére nagyon sok olyan gyógynövény létezik, amely nagy segítségünkre lehet, ha éppen most tervezzük a dohányzás abbahagyását. Mutatjuk is, hogy milyen gyógynövényekre támaszkodhatunk az egyes elvonási tünetek csökkentésében, ha holnaptól nem szeretnénk többet dohányozni.

 • 2024-04-02 A petefészekrák sok áldozatot követelő daganat

  A Mályvavirág Alapítvány tavasszal egy NOPREM elnevezésű, 2 éves időtartamú, prehabilitációs kísérleti projektet indít közel 400 fő számára, amely célja a nőgyógyászati daganatos betegség miatt műtéti ellátásra kerülő nők életminőségének javítása. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezést a BioTechUSA-cégcsoport társadalmi felelősségvállalási programja keretében első támogatóként Inbody testösszetétel elemző gép vásárlásával és saját gyártású fehérje- és D-vitamin készítményeivel támogatta 8 millió forint összértékben. A támogatást Kiss Virág fitnesz világbajnok, a BioTechUSA jótékony márkanagykövete adta át.

 • 2023-12-07 A petefészekrák sokáig tünetmentes

  A petefészek daganat sokszor csak későn okoz tüneteket, amelyek legtöbbször nem is kifejezetten specifikusak. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben némileg csökkent az ilyen tumorok száma és javultak a túlélési mutatók is. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája a betegségről, az okokról, a rizikót csökkentő tényezőkről és a rendszeres szűrés jelentőségéről beszélt.

 • 2023-10-25 A rendszeres emlőönvizsgálat megmentheti életünket!

  Habár az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amely időben felismerve jó eséllyel gyógyítható, mégis kevesen szentelnek neki elég figyelmet. Az emlőönvizsgálat, amely sok esetben akár életmentő is lehet, ugyanakkor havonta csupán 5 percet vesz igénybe és néhány egyszerű lépésből áll, amelyet az AVON animációs filmje segítségével mi magunk is könnyen elsajátíthatunk.

 • 2023-05-15 A méhnyálkahártya daganatot jelezhetik vérzészavarok

  A méhnyálkahártya daganat az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganat típus, mégis igen kevés szó esik róla. Korai felfedezése nagy jelentőséggel bír, hiszen ez esetben a gyors terápiának köszönhetően igen jól kezelhető. Hogy milyen tünetek utalnak rá és hogy mi ilyenkor a teendő, azt dr. Hernádi Balázstól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyászát kérdeztük meg.

 • 2023-04-17 Segítség, csomót tapintok ki a bőröm alatt!

  A bőr alatti csomók általában nagy riadalmat keltenek, mivel az érintettek attól tartanak, hogy rosszindulatú daganatról van szó. Sajnos kizárni ezt a lehetőséget sem lehet, ám érdemes tudni, a rákon kívül még sok más állapot is kiválthatja ezt a problémát.

 • 2022-06-08 Nőgyógyászati rákszűrések változókorban

  A menopauza után a hormonális változások és alapból az idősebb életkor következtében megnő a rosszindulatú daganatok esélye. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ klimax specialistáját a változókor és a rák közti összefüggésekről kérdeztük.

 • 2022-03-09 A melanóma elkerülhető!

  Aki régóta nem vett részt szűrésen, ne halogassa a vizsgálatot, mert a későn felismert melanoma akár távoli daganatáttétek kockázatával is járhat. Az Anyajegyszűrő Központ szakértőit kérdeztük a szűrés fontosságáról, a tünetekről és a vizsgálatokról.

 • 2021-11-15 Ha babát szeretnétek, még fontosabb, hogy tisztában légy a ciklusoddal

  A babatervezés felnőtt döntéseink egyik legizgalmasabbja: elhatározzuk, hogy készek vagyunk felelősséget vállalni egy kis lényért, aki belőlünk származik. A terv megszületését követően a pár a tettek mezejére lép, ám sokszor nem úgy zajlik a dolog, ahogy a filmekben megszoktuk, és nem tartunk egy hónap után kétcsíkos tesztet a kezünkben. Ilyenkor csalódás lesz úrrá rajtunk, ám érdemes elgondolkoznunk, hogy mindent megtettünk-e a siker érdekében, amit csak megtehettünk. Összeszedtük, hogy testünk ismerete hogyan segíthet hozzá egy egészséges kisbabához.

 • 2021-11-02 Ne hagyja ki az éves nőgyógyászati szűrést!

  Tudtad, hogy ma már nem a méhnyakrák a leggyakoribb női rosszindulatú daganat? A méhtest- és a petefészekrák 50%-kal több hölgyet érint. (Promóció)

 • 2021-06-10 Vágás nélküli módszerek a rákgyógyításban

  Európában először Magyarországon alkalmazzák a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének forradalmian új eljárását. A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére három éves kutatás kezdődött.

 • 2020-10-29 A gyomorrák tünetei és kezelése

  A gyomorrák hazánkban kevésbé gyakori betegség, bár világviszonylatban a férfiaknál a második, nőknél pedig a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Itthon évente kb. 2500 haláleset írható a számlájára.

 • 2020-07-28 A fej-nyaki daganat korai felismerése

  A fej-nyaki daganat megelőzésére és korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet az ilyen típusú daganatok elleni küzdelem világnapján.

 • 2019-11-28 7 ok, amiért vérezhetünk két menstruáció között

  Rendszeres ciklus mellett is előfordulhat, hogy két menstruáció között pár napig pecsételő vérzést tapasztalnak a nők. A vérzés mögött állhat stressz, gyógyszer, de akár komoly fertőzés is, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre és szakemberhez forduljunk. Dr. Diker Binyamin, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa sorra veszi az okokat, ami miatt a normál vérzés mellett előfordulhat a jelenség.

 • 2019-11-25 Ingyenes a szűrővizsgálat 45 és 65 év között

  2002 óta 11 ezer rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Magyarországon a 45-65 év közötti nők számára ingyenes szűrővizsgálatokon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szombaton az MTI-vel.

 • 2019-09-17 Melyik ráktípusba hal meg a legtöbb magyar?

  Bár biztos vannak, akik másra tippelnének, a helyes válasz a tüdő, légcső és hörgők rosszindulatú daganata. Ez régebben elsősorban a dohányos férfiak rettegett betegsége volt, ám az utóbbi évtizedekben drámaian növekedett az előfordulása a nők körében is, és egyre több olyan embert is elért, aki „csak” passzív dohányzásnak, vagy még annak sem volt kitéve.

 • 2018-10-05 Havi 10 perc, és megelőzhetjük a bajt!

  Naponta több percet töltünk el sminkeléssel, hajformázással és öltözködéssel, annak érdekében, hogy a legjobb formánkban induljunk el otthonról. Belegondoltunk már abba, hogy mennyit foglalkozunk az egészségünkkel? Sajnos a legtöbben havonta annyit sem, mint amennyit egy nap a készülődéssel töltenek, pedig a rendszeres emlő önvizsgálat akár életeket is menthet. Októberben a Mellünk Egészségéért Védőnői Program a rendszeres és a helyesen elvégzett emlő önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

 • 2017-01-25 Félresikerült kampány a rák ellen

  A Magyar Rákellenes Liga kampányfilmje sokakat sértett, a napokban tiltakozásukat is kifejezték a rossz üzenet ellen. A videóban egy egészségtelen életmódot folytató férfi volt látható, akit a bíróság felelőssé tett daganatos betegsége kialakulásáért. Alább a szervezet bocsánatkérését olvashatják.

 • 2016-05-11 A gyógyíthatatlan daganatos betegek négyötöde nem kap szakszerű ellátást

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint minden negyedik magyar daganatok miatt halt meg tavaly, közülük csak 22 százalék részesült speciális életvégi ellátásban, pedig elvileg minden érintett jogosult lenne erre térítésmentesen.

 • 2016-04-01 A férfiaknál agresszívabb a mellrák, mint a nőknél

  Előrehaladottabb állapotban veszik észre, ráadásul agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél - mondja a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője.

 • 2015-12-10 A csecsemőkori rák tünetei

  A csecsemőkori rák számít a leggyakoribb halálozási oknak a legkisebbek körében. A prímet a leukémia viszi, mely az összes eset 36%-át teszi ki.

 • 2015-11-26 8 éves kislány a legfiatalabb mellrákos

  A Turner család 8 éves kislánya Chrissy egy nap azzal fordult szüleihez, hogy csomó van a mellében.

 • 2015-11-25 Egy néző vette észre, hogy a műsorvezető rákos

  Tarek El Moussa a HGTV csatorna Flip or Flop című műsorának vezetője egy figyelmes nézőnek köszönheti az életét. A hölgy ugyanis a képernyő másik oldaláról vette észre, hogy a tévés rákos.

 • 2015-10-12 Miért nem lesznek rákosak az elefántok?

  A kutatókat régóta foglalkoztatja, miért van az, hogy az elefántok a többi emlőshöz képest rendkívül ritkán lesznek rákosak. Egy új kutatásból kiderül, hogy a hatalmas állatoknak érdekes, és nagyon hasznos szuperképességgel rendelkeznek: szervezetük képes elpusztítani a károsodott sejteket mielőtt még azok elrákosodnának, írja a CNN.

 • 2015-09-16 Immunterápiával a daganatok ellen

  Az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket – ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások bizonyos betegségek esetén (melanóma, tüdőrák) kiemelkedő eredményeket hoztak, és jelenleg is zajlanak a más daganatokat (tüdő-, emlő-, vese- és prosztatarák) érintő ígéretes kutatások – számolt be dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, aki szerint végső cél, hogy rutinná váljon az immunonkológiai kezelés.

 • 2015-08-16 Gyógyulásom: “Nem kell kezelés, meg is lehet halni!”

  Amikor Veronika megtudta, hogy rákos, majdnem feladta. Kellett neki néhány kemény szó, hogy erőre kapjon, és harcoljon. Ma már gyógyult, megtalálta önmagát, és élvezi az életet.

 • 2015-06-26 A nyálból kimutatható a torokrák

  A nyak és a torok rákos megbetegedéseire utaló genetikai jelzéseket fedeztek fel kutatók a nyálban és a vérben, így várhatóan lehetőség nyílik ezeknek a daganatoknak a hatékony szűrésére - írja az MTI.

 • 2015-05-08 7 évvel csökkent a golden retrieverek élettartama

  Az amerikai állatorvosok kutatják, miért rövidült drámain az elmúlt évtizedekben a golden retriever élettartama, miért gyakori körükben a rák. A Morris Állatalapítvány már 3000 golden retrievert vont be az első ilyen széles körű tanulmányba, amelyet 2012-ben indítottak. A non-profit szervezet szerint az állatok egészségi feltételeinek, a környezeti tényezőknek az egész országra kiterjedő vizsgálata segítséget nyújt majd más fajtáknak, sőt az embereknek is.

 • 2015-05-03 Termő ékes ág - Egészséges anyukákat akarunk!

  Weöres Sándor nevezte így édesanyját. A legszebben becézett hölgy, anyuka, nagymama is csak egészségesen tud átkarolni, gyermeket, unokát nevelni, családot összetartani. A nőknél vezető daganatos megbetegedésnek számít az emlőrák. A korai stádiumban felfedezett emlőrák azonban jól gyógyítható, ezért a rendszeres szűrés rendkívül fontos szerepet tölt be a hölgyek, anyukák, nagymamák életében.

 • 2015-03-10 Bizonyos daganatok esetén megnő a trombózisveszély

  A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtái a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

 • 2015-03-05 A visszanyert idő - Fotósorozat a rákról

  A visszanyert idő címmel a hagyományos és a modern emlőrák-terápiák közti különbségek bemutatására készült fotósorozat az Egészség Hídja Összefogás Egyesület kezdeményezésére. A képek vándorkiállítás keretében az ország legnagyobb onkológiai központjaiban is bemutatkoznak.

 • 2014-12-31 Ezért okoz a vörös hús rákot

  Egy a vörös húsokban található cukorféle lehet a felelős több rákos daganatfajta kialakulásáért, állítják a University of California kutatói.

 • 2014-12-02 Fáj a mellem! Rákos vagyok?

  A nőknek több, mint fele tapasztalja 30 és 50 éves kora közt a mellfájdalmat – legalábbis az amerikai adatok szerint. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza szerint a mellfájdalom az esetek döntő többségében nem az emlődaganat jele.

 • 2014-11-03 Miből lesz a daganat? A testünk emlékszik

  Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa a rizikófaktorokról és rendszeres szűrésekről beszélt.

 • 2014-10-22 Ez lenne a jövő rákterápiája?

  Októberben Budapesten az ELTE MTA épületében tartott előadást Dominic D\'Agostino kutató professzor a modern rákkutatásról és az ehhez kapcsolódó eredményekről.

 • 2014-10-19 Gyógyulásom története: „Számolom, hány emberen segíthettem”

  A focirajongók bizonyára ismerik Erős Gábor nevét, hiszen játékvezetőként ott van a pályán a legnagyobb nemzetközi megmérettetéseken is. Az ő története bizonyíték arra, hogy a rák nem válogat: még egy olyan embert is ledönt a lábáról, aki világéletében sportolt és sosem ismert semmilyen betegséget.

 • 2014-10-13 40%-kal csökkenti a rákkockázatot a hétköznapi gyógyszer

  A nem szteroid gyulladásgátló a te gyógyszeresdobozodban is ott van.

 • 2014-09-21 „Jobb minőségű életet élek a rák óta”

  Kék szoknya, piros rúzs. Pont ahogy ígérte, ott is állt az Oktogonon rám várva. Beszélgetőtársam 2009 végén tusolás közben vett észre egy csomót a mellében. A csavar a történetben az, hogy nem klasszikus mellrákkal diagnosztizálták, hanem egy annál sokkal ritkább és rendkívül agresszív daganattal.

 • 2014-08-24 Gyógyulásom története: „Küzdelmem az önszeretet”

  Gabi története azért különleges, mert ő még most is vívja a harcát a harmadszorra is kiújult betegséggel. Amikor gyönyörű kertjében jártam, szeme sugárzott az energiától, lelke csordultig volt optimizmussal.

 • 2014-08-13 3 ráktípus, ami öröklődhet

  Az életmódon kívül a genetika is döntően befolyásolja bizonyos daganatfajták kialakulását. Mivel az utóbbit nem tudjuk befolyásolni, dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a rendszeres szűrésekre hívta fel a figyelmet.

 • 2014-08-07 Szörnyű betegségektől ment meg a naponta szedett aszpirin

  A naponta szedett aszpirin csökkenti a bél- és gyomorrák kockázatát - derült ki egy brit elemzésből.

 • 2014-08-06 Gyászol az ország! Elhunyt Bajor Imre

  Életének 58. évében elhunyt Bajor Imre színművész - erősítette meg a művész haláláról szóló sajtóhíreket Hegedűs László, a család ügyvédje.

 • 2014-07-11 Orr nőtt a hátán az őssejterápiától

  Nyolc évvel a Portugáliában kapott őssejtkezelése után daganatszerű növekményt távolítottak el egy amerikai nő hátából. Nyugati orvosi centrumban, engedélyezett klinikai vizsgálat keretében alkalmazott őssejtterápia korábban sosem eredményezett nemkívánatos szövetszaporulatot.

 • 2014-07-09 Polip vagy rák? A hangszalag elváltozásai

  A hangszalag polip műtéti úton megszüntethető, a beteg 4-5 napos hallgatás után elkezdhet újra beszélni. Ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor a kiújulást csak a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

 • 2014-06-11 Huszonöt kilós daganatot távolítottak el egy magyar nő testéből

  Egy 25 kilogrammos petefészek-daganatot távolítottak el sikeresen egy nő testéből az Országos Onkológiai Intézetben.

 • 2014-06-04 Új mérföldkő a magyar sebészetben! Már ilyet is tudnak

  Magyarországon először alkalmaztak úgynevezett műtüdőt egy légúti daganat eltávolítása közben, az április végén végrehajtott beavatkozás sikerrel járt, a beteg azóta hazamehetett és panaszmentes - közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kedden az MTI-vel.