Ne hagyja ki az éves nőgyógyászati szűrést!

Ne hagyja ki az éves nőgyógyászati szűrést!

Tudtad, hogy ma már nem a méhnyakrák a leggyakoribb női rosszindulatú daganat? A méhtest- és a petefészekrák 50%-kal több hölgyet érint. (Promóció)

2021.11.02

2018-ban a női nemi szervekben kialakuló rosszindulatú daganatok közel 4800 hölgyet érintettek: ezek közül a méhtest-daganat (1756 fő) volt a leggyakoribb, a második legsűrűbben előforduló elváltozás a petefészekrák (1469 fő) volt, míg a harmadik helyen a méhnyakrák (1074 fő) állt. „A méhnyakrák elsősorban az aktív szexuális életet élő fiatalabb és középkorú nőket veszélyezteti, hiszen ez a daganattípus szoros kapcsolatban áll a nemi úton terjedő a HPV vírussal. A védőoltásnak is köszönhetően csökken az előfordulása, illetve a korai stádiumban, rákmegelőző állapotban felismert méhnyaki elváltozások sebészeti eltávolításával szinte 99%-ban sikerül megelőzni a komolyabb betegség kialakulását. A méhtest- és a petefészekrák ellenben idősebb korban, 55-60 év felett jelentkezik, utóbbi jellemző párhuzamot mutat bizonyos emlődaganatok előfordulásával.” – mondta Dr. Márkus László Tibor, az Affidea Magyarország nőgyógyász orvosa.

Ne hagyja ki az éves nőgyógyászati szűrést!

A képalkotó diagnosztika alapvető szerepet játszik a nőgyógyászati daganatok felismerésében, illetve az esetlegesen már kialakult rosszindulatú daganat stádiumának megállapításában és a terápia kialakításában. A nőgyógyászat sztenderd képalkotó eljárása a speciális nőgyógyászati ultrahang, szinte ma már nincs olyan nőgyógyászati rendelő, ahol ne használnának ultrahangot. Ennek nemcsak a magzati diagnosztikában van szerepe, de ezzel ismerhetők fel a méhtest és a petefészek különböző elváltozásai is. Ha esetleg valakinél rosszindulatú daganat lehetősége merül fel, akkor MR vagy CT-vizsgálatokkal igazolják pontosabban a betegséget és annak kiterjedtségét. Korai stádiumban felismerve a nőgyógyászati daganatok is jobb eséllyel gyógyíthatók.

A női intim daganatok több ezer hölgyet érintenek évente, ennek ellenére nagyon kevesen járnak rendszeres nőgyógyászati kivizsgálásra. Mint más daganatos betegségeknél, itt is az életkor, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a káros szenvedélyek (alkoholfogyasztás és dohányzás) kockázati tényezőnek számítanak, ugyanakkor jelentős szerepet játszik a genetika is. Ha valakinek a családjában előfordult a méhtest- vagy petefészekrák, akkor annak 40-45 év fölött rendszeresen erre is kiterjedő, nőgyógyászati szűrésen kell részt vennie. Ma már ismerjük azokat a génmutációkat, amelyek az intim rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelősek, különösen igaz ez a petefészekrákra.

A képalkotó diagnosztika szerepe tehát elvitathatatlan a daganatos betegségek feltárásában és később a terápia kialakításánál, mindemellett a nőgyógyászati ultrahanggal számos egyéb kórkép is igazolható. Ezek közül az egyik leggyakoribb és talán legismertebb betegség az endometriózis, de ultrahanggal vizsgálják a miómákat, a polipokat, a fejlődési rendellenességeket, például a kettős méhet is. Ha az ultrahangnál pontosabb képre van szükség – például egy endometriózis műtét előtt – akkor MR-vizsgálattal térképezik fel az elváltozás lokalizációját.

Az Affidea Magyarország központjaiban szinte minden képalkotó diagnosztikai vizsgálat elérhető. Bármilyen szűrés, képalkotó eljárás elérhető a páciensek számára a klasszikus nőgyógyászati vizsgálatok mellett.

Ismerje meg bővebben az Affidea Magyarország képalkotó vizsgálatait!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek